Arhiv objav s stare spletne strani

Medgeneracijsko sodelovanje v skupini Piran, 2016

Pirančani obeležujejo že 10 let vadbe na prostem. Dobivajo se redno vsak dan ob 7.30 na pomolu ob rdečem svetilniku. Vsi so zelo dobrovoljni in na koncu vadbe vedno sledi nekaj vicev, kajti – smeh je pol zdravja! Potem pa za tiste, ki utegnejo, še klepet ob kavici. Srce aktivnosti je gospa Ema Perkovič.So tudi zelo gostoljubni, z njimi telovadimo tudi turisti in med njimi je petletni Bine iz Ljubljane, ki z babico občasno prihaja v Piran. Njemu se zdi sodelovanje v Šoli zdravja še posebej pomembno, saj je zdaj postal že nekakšen pomožni vaditelj in svoje delo jemlje zelo resno. Že ob 5h zbudi babico, da vpraša, če je že treba vstati.

Ob njegovi vnemi se zaveš, kako pomembno je, da otroci že v predšolskem obdobju začnejo s to vadbo na prostem, ki je tudi krasno medgeneracijsko sodelovanje. Veliko babic in dedkov se v svojem kraju ne udeležuje te, za zdravje najkoristnejše jutranje vadbe prav zato, ker čuvajo vnuke. Ne vejo, da bi oni neznansko uživali z njimi in je to verjetno le izgovor.

Zato vabim vse, ki redno ali občasno varujete otroke, pripeljite jih v Šolo zdravja in jih s tem ozavestite, da za zdravo rekreacijo ni potrebna ne oprema, ne denar, le dobro voljo je treba pokazati! Tudi zgodnje vstajanje bo za vas in zanje koristno, bolj boste čez dan razpoloženi in lažje boste zvečer zaspali.

Poskusite, ne bo vam žal!
Marta Satler



PIRANSKA PRAVLJICA
Ko noč poda roko jutru, priletijo galebi in zakrožijo tik nad pomolom, na katerem ponosno stoji svetilnik. Jutranja zarja pa ne pozdravi samo galebov in zadnjega ribiča, ki je izplul iz pristanišča, ampak tudi številne Pirančane in Pirančanke, ki se vsak dan, tudi v nedeljo, zbirajo prav na tem pomolu.Morje je včasih mirno in tiho, drugič spet poje pesem, ki prihaja iz globin. Lahko jo slišiš le, če ji prisluhneš. V zraku nad pomolom pa lebdi velik neviden oblak dobre volje, pozitivne naravnanosti in »sonca«, v katerega se vsako jutro “vseli” velika družina, ki se spontano prepusti vajam za telo in dušo. Vaje potekajo ob točno določeni uri in po točnem vrstnem redu. Vsako jutro je tam nekdo, ki skrbi za to, da vaje potekajo tako kot je prav.Zakaj prav tam, zakaj vsak dan in še veliko vprašanj se mi pojavi, ko opazujem ponavljajočo vsakodnevno zgodbo. Gotovo bom dobila odgovor, sem si rekla in se jim pridružila.Z njimi sem preživela nepozaben mesec. Težko bi našla besede za opis vzdušja, ki bi se identificirale z vsakim trenutkom vadbe. Pravilno dihanje, za vsako vajo posebej. Položaje vaj, ki jih v njihovi sredini osvojiš pravilno. V le te se poglabljaš, jih izvajaš do meje, ki jih tvoje telo samo prepozna. Za pravilno izvajanje vaj, pa v prijazni tišini slišiš samo tisto, kar je potrebno.

Odgovor o popolnosti te skupine bi lahko potrdil nekdo, ki je bil že v mnogih skupinah. Ne dvomim v zgoraj napisano in sem trdno prepričana, da gre za skupino, ki ji druge le sledijo. Vsakdo skupino lahko preizkusi sam, saj so piranska vrata odprta in z veseljem sprejmejo vsakogar. Lahko pride le za eno vadbo, lahko pa ostane tudi dlje, kot je bilo to v mojem primeru.

Drage Pirančanke in Pirančani, ostanite takšni kot ste in veselim se že naslednjega srečanja.

Zapisala: Lidija Leskovšek

 


1.01.2016 – ob 14.00 uri v Portorožu je potekala tradicionalna prireditev Skok v morje, katere so se pogumno udeležili trije člani piranske podružnice Šole zdravja : Ema Perkovič ter Tatjana in Franc Mastnak.
Avtorica fotografij: Tatjana Mastnak.

               
________________________________________________________________________________________

21.11.2015 – je bila v Piranu otvoritev “Sobe zdravja“. To je prva taka soba v Sloveniji. Vodja podružnice Obala, Ema Perkovič je v nagovoru povedala, da smo hvaležni Občini Piran, da nam je omogočila uporabo tega prostora. Trudili se bomo, da bo soba čimbolje izkoriščena. Služila bo za druženje članov, za izmenjavo pozitivnih izkušenj samopomoči, za izvajanje različnih izobraževalnih delavnic.
Predsednica društva Zdenka Katkič se je opravičila, prišel pa je dr. Nikolay Grishin, ki je prisotne razveselil z nekaj praktičnih nasvetov kako si pomagati pri raznih bolečinah. Da bi soba res služila svojemu namenu, nam je podaril praktični pripomoček za lajšanje bolečin.
Člani piranske skupine so pripravili krajši program. Na hudomušen način so prikazali jutranjo telovadbo in dileme tistih, ki bi radi telovadili pa se ne morejo odločiti. Tudi sobo zdravja so primerno pripravili, mize so bile bogato obložene z domačimi dobrotami. Čeprav soba ni velika, je sprejela vse, ki so prišli. Prvo druženje v sobi zdravja je bilo res prijetno. Poročala in fotografirala Slavica!

 —————————————————————————————————————————————————-
V četrtek, 16.4.2015 so se odzvali našemu povabilu k skupni vadbi 4 letni otroci z vzgojiteljicama Sabino Vidic in Ingrid Ješelnik iz vrtca Mornarček Piran. Sončno jutro se je razvilo v prekrasno medgeneracijsko druženje in sodelovanje. Ob bližajočem se svetovnem dnevu knjige, so nam otroci izdelali in podarili knjižna kazala iz lepenke. V skupini Meduza, smo se odločili, da bomo to obliko sodelovanja še ponovili.

Lep pozdrav
vaditeljica Jožica Grilj

Fotografiral je g. Frenk Pirc

 fotogalerija
________________________________________________________________________________________

Obalna podružnica Šole zdravja v okviru Svetovnega dneva zdravja, vsako leto sodeluje na prireditvi “Skupaj delamo za zdravje”, ki jo že vrsto let prireja Center za promocijo zdravja pri ZD Piran. Prireditev se odvija v neposredni bližini ZD Lucija, tokrat bo v soboto, 11.aprila 2015 v parku Sonce v Luciji.
Ob 8.30 bomo izvajali vaje “Metoda 1000 gibov” in vabili ljudi, da se pridružijo, potem se bomo udeležili aktivnosti po programu. Na stojnici pa bomo obiskovalcem do konca prireditve nudili informacije o Šoli zdravja.

Enaka prireditev se vsako leto ponovi še v oktobru v okviru občinskega praznika. Šola zdravja obakrat sodeluje.

Prilagam program.

Lep pozdrav,
Slavica

VABILO

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki