Skupina IZOLA proslavila svojo 10. obletnico, junij 2018

1000 gibov zdravja že deseto leto v Izoli

Junija letos je vadbena skupina Društva Šola zdravja v Simonovem zalivu praznovala svojo deseto obletnico. Voditeljica vadbe Marinka Štok je letos (2018) tudi prejemnica nagrade občine Izola za dolgoletno delo z jutranjimi telovadci, za širjenje ozaveščenosti in izobraževanje o zdravem načinu življenja in rekreaciji.

Z vadbo je začela po upokojitvi leta 2008, skupaj s soprogom, ki je kot prostovoljec  že pomagal pri delovanju skupine.  Vaje Nikolaya Grishina so jo navdušile, kot tudi ideja o zavestni skrbi za zdravje, brez prelaganja odgovornosti na druge. Nikolay Grishin je takrat delal kot prostovoljec, jih učil kako pravilno izvajati vaje in o le teh izdati svojo prvo knjigo.  Počasi se je ideja o 1000 gibih širila z Obale v notranjost. Danes društvo šteje že več kot 4000 članov, ki vadijo v 164 skupinah v različnih krajih Slovenije.

Vadijo vsako jutro med 7.30 in 8.00 uro in v vsakem vremenu, če dežuje, si poiščejo zavetje v bližnjem gostišču. Pove, da so ji vaje 1000 gibov pomagale izboljšati fizično kondicijo, da je po upokojitvi popravila držo, gibčnost in se zaradi same skupine in delovanja v njej počuti boljši človek. Skupina šteje 30 do 40 članov, večinoma starejših, a se jim občasno pridružijo otroci ali vnuki. Poleti pa skupina kdaj šteje tudi 100 ljudi, ko se jim pri vadbi pridružijo še turisti. Travnik v Simonovem zalivu, nedaleč od moja, je idealen prostor za jutranje prebujanje s 1000 gibi, ki jih lahko izvajajo bosi in na koncu zaključijo s hojo po morski vodi. Redna aktivnost je pomembna, to še posebej velja po upokojitvi, ko človek spremni življenjski ritem in se lahko prehitro prepusti lenarjenju in pasivnosti. Vključevanje v društvo ljudem pomaga navezati nove stike, kot tudi ohraniti zanimanje za lokalno skupnost in dogodke pri katerih člani tudi sodelujejo.

Na koncu doda, da je izjemno hvaležna za pridobljeno znanje in disciplino, ki jo redna vadba vcepi v telo tako, da vaje izvaja tudi v času počitnic ali potovanj. Radi se povezujejo tudi z drugimi obalnimi skupinami, si izmenjujejo izkušnje in spoznanja o ohranitvi zdravja, ki jih delijo tudi zunaj društva.

Marinka Štok je ob tej priliki izročila simbolične nagrade vaditeljicam, ki jo občasno nadomeščajo ter upa, da jih bo v prihodnje še več. Za dosežene rezultate in predanost s katero vodi skupino ji je čestitala tudi predsednica društva Zdenka Katkič. Društvo Šola zdravja bo v januarju 2019 praznovalo deseto leto obstoja in ob tej priliki se bo povsod v Sloveniji zvrstilo kar nekaj dogodkov. Vabljeni že zdaj, da se jih udeležite, ker je vsak trenutek lahko nov začetek!

Tekst: Mimi Šegina

Fotografije: Ubald Trnkoczy in Mimi Šegina

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki

marec, 2024