Skupina SEŽANA, 1. junij 2011

//Skupina SEŽANA, 1. junij 2011

Kje se dobimo: v parku med kulturnim domom in OŠ Srečka Kosovela

Kdaj: ob 07:30 – 08:00 razen nedelje in praznikov

Kontakt:
e-mail: drustvo.sola.zdravja@gmail.com
tel.: 0599/32066

 

PROGRAM SOFINANCIRA  OBČINA SEŽANA.

OBVESTILA:

__________________________________________________________________

Predavanje “Gibalne težave – preproste rešitve”, Izola, 24.05.2019

V petek 24. maja 2019 prisrčno vabljeni v Medgeneracijski center Izola, Livade 7a, Izola ob 18. uri, na predavanje dr. Grishina "Gibalne težave - preproste rešitve". V svoji dolgoletni praksi je dr. Grishin prišel do [...]

By | maj 21st, 2019|Categories: BERNARDIN, september 2008, Info-člani, Izobraževanja, Izobraževanja, IZOLA, maj 2008, KOPER - MARKOVEC, LUCIJA – Sonce 12.10.2014, PIRAN, jesen 2006, PORTOROŽ – Meduza, 3.09.2010, SEŽANA, september 2011, Splošno/Domov|Komentarji so izklopljeni za Predavanje “Gibalne težave – preproste rešitve”, Izola, 24.05.2019

Telovadba “1000 gibov” na Rabu!

Člani Društva upokojencev Ivančna Gorica, člani skupin Šole zdravja Ivančna Gorica, Kamnik, Nova Gorica, Sežana, Šentvid pri Stični in Zagradec ter naključni in povabljeni hotelski gostje vsako jutro družno telovadimo na obali Suhe Punte v [...]

By | september 19th, 2018|Categories: IVANČNA GORICA, 28.09.2015, NOVA GORICA, 26.09.2011, ŠENTVID pri Stični, SEŽANA, september 2011, ZAGRADEC, 4.11.2015, ZGODILO SE JE|Komentarji so izklopljeni za Telovadba “1000 gibov” na Rabu!

Telovadili smo v Vrhpoljah pri Kozini, 30. 6. 2018

Člani Šole zdravja s Krasa in Obale smo se, v soboto, 30. junija 2018 na povabilo Športno rekreacijskega društva Vrhpolje,  udeležili tradicionalne športne prireditve Vrhpoljada 2018. Kot se za nas spodobi, smo za dobro jutro [...]

By | julij 14th, 2018|Categories: HRVATINI, 9.05.2016, IZOLA, maj 2008, LUCIJA – Sonce 12.10.2014, PIRAN, jesen 2006, PORTOROŽ – Meduza, 3.09.2010, SEŽANA, september 2011, ZGODILO SE JE|Komentarji so izklopljeni za Telovadili smo v Vrhpoljah pri Kozini, 30. 6. 2018

Predavanje “Gibalne težave – preproste rešitve”, Hrvatini, 9. 3. 2018

V petek 9. marca 2018 prisrčno vabljeni v Kulturni dom Hrvatini ob 10. uri, na predavanje dr. Grishina "Gibalne težave - preproste rešitve". V svoji dolgoletni praksi je dr. Grishin prišel do spoznanja, da je [...]

ARHIV OBJAV:

Nekaj fotografij si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

2019

_____________________________________________________________________________________________________________________

27. 6. 2019 – SEŽANSKA ŠOLA ZDRAVJA ZAKORAKALA V 9. LETO
Društvo Šola zdravja, katerega idejni vodja in ustanovitelj je ruski dr. Nikolaj Grishin, združuje več kot 4.200 članov v 192. skupinah po vseh slovenskih regijah v 76. občinah. Prva skupina je nastala v Piranu že leta 2007, društvo pa je leta 2011 pridobilo status društva v javnem interesu na športnem področju. Deset let zapored so vsakoletna srečanja članov potekala v Piranu, letos pa se je srečanje priredili 22. junija 2019 v Velenje, kjer se je zbralo več kot 1100 oranžnih majčk, v katerih pridno vsako jutro ob 7.30 uri zunaj v naravi telovadijo njihovi člani.
Med njimi so bili tudi člani sežanske skupine Šole zdravja, kjer pod vodstvom Draga Malija, sicer tudi dolgoletnega čebelarskega mojstra, izvajajo v parku Stari grad v Sežani jutranjo telovadbo 1000 gibov. Sežanski udeleženci, ki so v Velenje pripotovali s prijatelji iz Nove Gorice, so si ogledali rudarsko mesto, ki prav letos praznuje 60 let uradnega odprtja mestnega
središča. Ob Grishiniju, ki je vodil vaje, ki so primerne za ljudi vseh starosti, jih je pozdravila tudi predsednica Društva šole zdravja Zdenka Katkič. Ogledali so si rudarski mesni muzej, bogato zbirko mineralov in se sprehodili ob velenjskem jezeru ter se z lepimi občutki vračali domov.
Sežansko društvo je bilo ustanovljeno sredi leta 2011 in šteje okrog 20 članov, pretežno so to upokojenci, ki uresničujejo cilje društva. Le ti so gojenje zdravega načina življenja z veliko gibanja in seveda zdravo prehrano, ki sodi v zdrav življenjski slog. 8. rojstni dan društva so 28. junija 2019 obeležili s tradicionalnim piknikom na izletniški kmetiji „Na vasi“ Jasne in Bogdana Klančarja v Majcnih, ki že pet let svoje goste postrežejo z lokalno in sezonsko doma pridelano zelenjavo in sadjem ter mesnimi dobrotami. Kmetija je znana po dobrotah izpod peke, dobro pripravijo tudi kunca, kokoš, jagenčka idr. Ohranjajo tradicijo kmečke kuhinje z ognjiščem in sprejmejo približno 30 gostov. Druženje so popestrili s streljanjem z lokom.
Izpustili pa so tudi golobe pismonoše, ki jih je priskrbel prav Mali, sicer dolgoletni predsednik sežanskega Društva gojiteljev malih pasemskih živali.
Šola zdravja Sežana vabi v svoje vrste, da se jim ob 7.30 uri pridružite v Parku Stari grad v Sežani pri izvajanju jutranje telovadbe 1000 gibov.

Besedilo: Olga Knez
Foto: Drago Mali in Olga Knez

Objava v Slovenskih novicah: Za osmi rojstni dan so izpustili golobe pismonoše.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-
2018
————————————————————————————————————————————————–

1. 6. 2018 – ŠOLA ZDRAVJA SEŽANA OB OSMEM ROJSTNEM DNEVU DOBILA HIMNO

SEŽANA – Šola zdravja v Sežani je bila ustanovljena 1. junija 2010 leta. na pobudo idejnega vodje in ustanovitelja slovenskega društva Šole zdravja dr. med Nikolaya Grihinija. Predsednica Šole zdravja na državni ravni je Zdenka Katkič, ki pove, da je  trenutno  registriranih 155 skupin po celotni Sloveniji. Trenutno (v maju in juniju) je v nastajanju najmanj 10 skupin. Šola zdravja šteje okrog štiri tisoč članov, od tega jih je približno 300 starih nad 80 let in 12 oseb nad 90 let – vsi ti redno vadijo, se pohvali.

Vodja kraške podružnice, v kateri trenutno na jutranjo telovadbo „1000 gibov“ prihaja okrog 20 telovadcev,  je Damjana Silič, ki je bila ob Ediju Draščiču med ustanovitelji društva. Ob vsakodnevni jutranji telesni dejavnosti v parku Stari grad v Sežani med 7.30 in 8. uro pa skrbijo tudidobro počutje in druženje. Telovadci v oranžnih majicah se udeležujejo tradicionalnega  avgustovskega srečanja v Piranu, kjer so gostje piranske skupine, ki jo vodi Ema Perkovič. Sicer pa pripravljajo tudi prednovoletna srečanja, obeležujejo osebne praznike ipd. V svojih vrstah imajo tudi voditelja Draga Malija, ki ni le dolgoletni čebelarski mojster, bil je tudi predsednik Društva gojiteljev malih pasemskih živali, ampak je tudi  rekorder med kraško-brkinskimi krvodajalci, saj je kri daroval že 210-krat. Ob osmi obletnici delovanja društva jih je povabil na piknik na njegovi parceli izven Sežane, kjer ima živali. Druženje so popestrili s športnimi igrami, izpustili so tudi golobe pismonoše. Prvič pa so zapeli himno sežanskega društva, ki jo je zapisala Sonja Nardelli.  Vsako jutro pa pridno vadi tudi njihova najstarejša članica 85-letna Fani Čebron.

Pa naj še sporočimo, da Šola zdravja deluje v skoraj vseh regijah v Sloveniji. Nepokrite oz. slabo pokrite regije so Prekmurje, Goriško, Prlekija, Kočevsko, Notranjska. V letošnjem letu že nekaj skupin praznuje 10 let delovanja (Piran, Izola, Ljubljana Livada, Domžale-Drevored 88 lip). Njihovi člani v teh dneh prejemajo tudi občinska priznanja. Tako so jih prejeli: Marinka Štok-občina Izola, Dunja Gartner-občina Šmarješke Toplice, Irena Žirovnik-občina Šenčur pri Kranju. Zdenki Katkič pa je Slovenska Filantropija podelila priznanje Naj mentorica prostovoljcev. Ob podelitvi priznanj prostovoljskim organizacijam pa jih je sredi junija na uraden obisk povabil predsednik države Borut Pahor.

Pa še himna sežanske Šole zdravja, ki jo je napisala Sonja Nardelli.

Zdravo življenje

V Sežani je enkr’t živu Petač.
Rajš ku uoboučen
biu je brez hlač.
jie punce r’d jiemu,
Sezidou jie grad.
Za grad tja u park
mi huodmo skakljat.
Dvigamo roke,
se z boki vtimo,
pa lastovko, štorkljo,
pa želvo nardimo.
Na eni nogi poskušamo stat,
na levo in desno vrtimo še vrat.
Vsi na začetku pozdravimo se,
na koncu pa sonce pozdravljeno je.
Besedilo in foto: Olga Knez


2014

—————————————————————————————————————————————————

V sredo, 22. oktobra 2014 bo ob 17. uri v Ljudski univerzi Sežana delavnica “Statika telesa, spoznavanje telesa z vidika fizikalnih zakonitosti” – II. del. Delavnico, ki jo bo vodil Nikolay Grishin, dr. med. sofinancira občina Sežana.
—————————————————————————————————————————————————

V sredo, 15. oktobra 2014 ob 15. uri bo v Društvu upokojencev Sežana zeliščarska delavnica, ki jo bo vodil biolog Stipe Hečimović. Spoznali se bomo z rastlinami iz naše okolice. Več o tem …
Delavnico sofinancira občina Sežana.
—————————————————————————————————————————————————

2013
—————————————————————————————————————————————————

Če ste zamudili predavanje “Karmična diagnostika“, ki ga je 18. decembra 2013 ob 17. uri imel bioenergetik Marjan Ogorevec, potem tukaj lahko pogledate posnetke s predavanja: 1. del2. del3. del4. del in zaključek.
več …
—————————————————————————————————————————————————

25. septembra 2013 ob 10.uri bo v prostorih občine Sežana predavanje “Fitnes možganov“.
več …


2012
—————————————————————————————————————————————————

Mediji o tej skupini:

RA Robin, Kristina Furlan, 12.12.2012
Kratki pogovor o Šoli zdravja v Sežni z vodjo skupine Sežana, Damijano Silič

podpalmo.si, N.G., 21.12.2012
Aktivno staranje s skupino Šole zdravja v Sežani

—————————————————————————————————————————————————

SPONZORJI

Namenite del dohodnine Društvu Šola zdravja

Društvo Šola zdravja je na seznamu upravičencev do donacij iz dohodnine za preteklo leto. Zavezance za dohodnino, ki se še niste odločili, kateri nevladni organizaciji boste namenili del od odmere dohodnine, vabimo, da z vašo pomočjo podprete delovanje našega zavoda. Denar, ki bi sicer ostal v državnem proračunu, lahko namenite za naše aktivnosti, ki so neprofitno naravnane.