10 let skupine Grosuplje – Kako je bilo v začetku?

Skupina Šole zdravja Grosuplje je v sredo, 16. oktobra 2024, praznovala 10. obletnico svojega delovanja. Prvič so s telovadbo začeli 3. oktobra 2014. Najbolj zaslužen za to, da se vsako jutro dobivajo že deset let, je vodja skupine Anton Rajh, ki skrbi za vse, spodbuja jih, obvešča o vsem, kar morajo vedeti, organizira pohode, izlete itd. Začeli so pred Domom starejših Grosuplje. Leta 2019 so se preselili na drugo lokacijo, na košarkarsko igrišče OŠ Brinje. Ob njihovi 10. obletnici sta jih obiskali predsednica in podpredsednica Društva Šola zdravja Zdenka Kavčič in Mojca Šikonja. Najbolj vztrajnim, ki že 10 let vsako jutro redno telovadijo, sta podelili Pohvale.

Zaslužni za ustanovitev  skupine Šola Zdravja Grosuplje sta pokojna predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje Grosuplje Andreja Smolič in njena pomočnica Dora Adamič. Prepričali sta dr. Nikolaja Grishina, da je prišel na Grosuplje in jim  predaval o, za zdravje in dobro počutje, nujno potrebnem gibanju. 

Nadaljevali bomo s tekstom, ki ga je Anton Rajh napisal desetletje nazaj, ko segajo začetki te skupine. Na njihovem primeru izvemo, kako se formira ena skupina Društva Šola zdravja:

 “Začeli smo tudi na Grosupljem                                                         

Bilo je na petek, 3.oktobra, leta 2014. Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje sem mentor  skupine za pohodništvo. Na ta dan sem vodil pohodnike na Debelo peč, 2014 m visok vrh v soseščini Triglava. Bil je lep sončen dan, vsi so sijali od zadovoljstva. Ob povratku mi pohodnica Vida pravi: “Tone, ne zadržuj se predolgo, zvečer je v  grosupeljski knjižnici predavanje na temo telovadba. Predava dr. Nikolay Grishin.” V ta namen si je zamislil sklop vaj  »1000 gibov v 30 minutah«. Te vaje izvajamo od takrat, saj so zamišljene tako, da v 30 minutah temeljito razgibamo celo telo od glave do peta.

Še pravočasno smo se vrnili na Grosuplje, vendar na predavanje nisem šel. Bil sem utrujen od pohoda.  Ah, kaj bi hodil, saj je teh predavanj toliko in je lahko kakšno tudi brez mene!  Šele naslednji ponedeljek sem šel iz radovednosti pogledat, kdo hodi telovadit že ob pol osmih zjutraj. Nekaj prijetnih sosed in celo dva soseda so bili že pred Domom starejših Grosuplje, zraven so bile tudi tri gospe v oranžnih majicah. Predstavile so se, eni od njih je ime Zdenka. V trenutku nas je razporedila v krog, da smo se predstavili in pozdravili. Začeli smo telovaditi. Pridružil sem se in postalo mi je všeč. Od takrat hodimo vsako jutro telovadit na parkirišče pred Domom starejših Grosuplje. Na oknih Doma imamo zveste gledalce, Ivan pa se na vozičku pripelje na dvorišče in nas glasno spodbuja. Krasna publika. Zadovoljni smo, saj nas pri naši dejavnosti podpira tudi vodstvo Doma. Zjutraj se na svežem zraku utrdimo, prav z veseljem telovadimo in vsi smo nasmejani ter rdečih obrazov.

Osem »šolarjev« se nas je udeležilo praktičnega seminarja v Novem mestu. Naučiti se je treba pravilnega izvajanja vaj 1000 gibov. Sedaj smo že bolj okretni in vadimo bolje. Do danes je minilo že več kot sto dni in znamo izvajati vse  vaje 1000 gibov dr. Grishina in to radi počnemo. Zima je nekaj članov začasno obdržala doma, vendar za ostale mraz in dež nista nobena ovira. Postali smo prava skupina.

Znamo se tudi poveseliti. Petnajstega decembra smo se zbrali na novoletni zabavi v Domu starejših Grosuplje. Telovadki Marina in Ivanka sta nam postregli z dobrotami in celo srečelov sta pripravili. Vsaka srečka je zadela, karte so bile po en cent. Za šale sta skrbela  Zdravko in Marina pa tudi  mi smo  razdrli kako smešno. Večerno druženje je hitro minilo. Iskrena hvala vodstvu Doma starejših, da so nam omogočili praznovanje v njihovi dvorani za aktivnosti.  

Seveda še zmeraj vsako jutro vztrajamo in se veselimo »pozdrava soncu«, ki se nam bo prav kmalu ob  osmi uri že smehljalo z neba.

Na Grosupljem, 27. 1. 2015

Anton Rajh”

 

 

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki