Prezentacija udruge Škola zdravlja

ŠTO JE ŠKOLA ZDRAVLJA

Udruga Škola zdravlja je nevladina organizacija koja okuplja ljude sa ciljem provođenja jutarnje tjelovježbe na otvorenom u svako godišnje doba. Redovitim vježbanjem »1000 pokreta« jačamo tijelo i duh, širimo krug poznanika, stječemo nove prijatelje i preko udruge se uključujemo u lokalne događaje. Udruga Škola zdravlja brine o fizičkom i psihičkom zdravlju pojedinca kao i o socijalizaciji, što je važan čimbenik za kvalitetu života.

KOJE VJEŽBE IZVODIMO

Vježbe po metodi »1000 pokreta« su jednostavne i prikladne za sve. Riječ je o vježbama za zglobove koje je sastavio liječnik, neurolog Nikolay Grishin a nazvao ih je »1000 pokreta«. Sve vježbe se izvode stojeći, u većini naših skupina između 7.30 i 8. sati ujutro. U 30 minuta se razgibaju svi zglobovi i sve mišićne skupine. Počinjemo s dlanovima, a završavamo na tabanima. Ovim vježbama se održavaju funkcionalne sposobnosti i postiže se bolja fleksibilnost, pokretljivost i ravnoteža tijela. Svaki pokret je kontroliran pravilnim disanjem. Svatko radi u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima. Vježbe prema metodi “1000 pokreta” mogu se izvoditi i kod kuće, ali grupno vježbanje u prirodi puno je zabavnije i opuštajuće.

V izvanrednim uvjetima (npr. epidemija) prilagođavamo se i organiziramo jutarnju tjelovježbu preko interneta pomoću zoom aplikacije uživo, emitiramo snimke tih vježbi na youtube kanalu. Isto tako surađujemo s lokalnim televizijama koji film s našom vježbom uključuju u svoj redoviti program. Na taj način naše vježbe prema metodi “1000 pokreta” približavamo svima onima koji nemaju internet.

 

GDJE I KAKO DJELUJEMO

Udruga Škola zdravlja trenutno ima 260 skupina koje djeluju u 95 općina diljem Slovenije. Trenutno brojimo 5100 članova. Uz potporu javnih sredstava dobivenih putem natječaja, naše skupine vode ne samo kvalificirani volonteri, već i stručno osoblje.

MISIJA I VIZIJA UDRUGE

Misija udruge Škola zdravlja je pridonijeti zdravom društvu. Brinemo za poticanje redovitog kretanja i tjelovježbe, održavamo dobro zdravlje za dug samostalan život, povećavamo udio fizički aktivnog stanovništva, vraćamo volju za život usamljenim i starijim osobama, jačamo psihofizičku kondiciju starijih osoba, sprječavamo tijek kroničnih bolesti i pridonosimo smanjenju rizika od razvoja depresivnih i anksioznih poremećaja. Ukratko, održavamo i poboljšavamo zdravlje stanovništva, što je prepoznalo i Ministarstvo zdravlja koje nas podržava i potiče od 2015. godine. Stoga je cilj i svrha udruge da organiziranom jutarnjom tjelovježbom na otvorenom pokrijemo cijelo područje Slovenije, tako da budemo prisutni u svih 212 općina. Istodobno težimo međunarodnoj suradnji i organizaciji novih skupina u inozemstvu prema istom obrascu, prema kojem se grupe već uspostavljaju na granici s Hrvatskom, Italijom i Austrijom.

KAKO SE MOŽETE UKLJUČITI

Tjelovježba 1000 pokreta je besplatna, a rad udruge možete podržati godišnjom članarinom od 20€, također možete donirati 1% svog poreza na dohodak. Svatko tko želi održavati i jačati svoje zdravlje može nam se pridružiti. U mnogim krajevima nam se u vježbanju na otvorenom pridružuju slučajni prolaznici, čak i turisti ili gosti hotela.

TKO NAS PODRŽAVA

Podržavaju nas dva ministarstva (Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi) te lokalne zajednice i donatori.

STATUS UDRUGE

Udruga Škola zdravlja je dobrovoljna organizacija koja ima status nevladine organizacije u javnom interesu u području sporta i rekreacije i status humanitarne organizacije u području zdravstva. Udruga također pokriva područja obrazovanja i socijalne sigurnosti.

Za više informacija možete nas kontaktirati:

Zdenka Kavčič, predsjednica udruge Škola zdravlja