Ustanovitelji

Projekt Društva Šola zdravja deluje že od februarja 2006, ko je nastala prva skupina v Celju. Dne 22. 10. 2009 smo se registrirali kot društvo. Ustanovitelji društva so Nikolay Grishin, dr. med., Zdenka Katkič in Ema Perkovič.

NIKOLAY GRISHIN

dr. med.

Rojen 24. junija 1961 v Ribinsku v Rusiji. Pri 17-ih letih je končal desetletno šolanje na osnovni in srednji šoli. Pri 21-ih je končal štiriletno šolanje na Permski medicinski univerzi in nadaljeval študij na vojaški medicinski fakulteti v mestu Tomsk v Rusiji. Po koncu študija je 10 let delal kot zdravnik v vojaški službi, nekaj časa na ribiški ladji, pol pa v polikliniki.

V letu 2002 se je odzval povabilu in prišel delati v Slovenijo. Delati je začel v Slovenj Gradcu, kasneje v Celju in pol v Kopru. Trenutno ima ordinacijo v Ljubljani, Alternativna medicina. Osnovna področja njegovega dela : manualna terapija, delna masaža, SCENAR terapija, DENAS terapija, računalniško diagnostični terapevtski sistem “KRONOS” in “RISTA”, Su Jok terapija, skupinska predavanja po metodi samopomoči.

Kot zdravnik je ugotovil, da pisanje receptov ni rešitev za izboljšanje zdravja človeka. Opazil je, da se ljudje premalo gibajo, nezdravo prehranjujejo in imajo slabe življenjske navade.  Tako je leta 2006 organiziral v Celju prvo skupino Šole zdravja v Sloveniji. Napisal je 15 knjig in 8 filmov – učno gradivo. Izvaja praktično motivacijsko terapevtski seminar “Vsak trenutek je lahko nov začetek” ter predavanja in seminarje. Imel je več nastopov na televizijah, intervjuje v različnih revijah in časopisih, vodi oddajo Šola zdravja v vašem domu na TV Vaš kanal. Motivira, izobražuje in vzpodbuja člane skupin Društva Šola zdravja po vsej Sloveniji.

Nagrade in priznanja

22. 3. 2019 – Na 10. rednem letnem zboru članov Društva Šola zdravja  so člani društva potrdili predlog Upravnega odbora in je Nikolayu Grishinu dodeljeno častno članstvo.

Nikolay Grishin, dr. med. je nominiran za Izjemno osebnost leta 2014 v akciji “Ljudje odprtih rok“. Projekt s podporo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že 21-ič prireja revija Naša žena.

Nikolay Grishin, dr. med. je idejni vodja in ustanovitelj društva ŠZ, je glavni motivator (animator) in izredno dober (uspešen) predavatelj. Dne 13. junija 2014 je dobil licenco za opravljanje zdravilske dejavnosti za delo na področju zdravilskih metod – Manualna terapija: 1.str.2.str.3.str.
Licenco mu je podelilo Ministrstvo za zdravje RS za obdobje sedmih let, od 13.06.2014 do 12.06.2021.

Nikolay Grishin, dr. med. je 14. decembra 2013 dobil priznanje Športne unije Slovenije – Znak za športne zasluge!

Kontakt

Za nasvete lahko dr. Grishinu pišete na e-mail:
info@studio-orhideja.com

EMA PERKOVIČ

ambasadorka prostovoljstva v športu za vse

Ema Perkovič  je  že od rane mladosti imela čut za pomoč potrebnim. Tudi kasneje se je udeleževala raznih prostovoljskih akcij. Dolga leta je bila vzgojiteljica v vrtcu in tudi tam ni nikoli zavrnila sodelovanja tudi izven službenega časa. Še pred upokojitvijo je zaradi bolezni v družini začela več skrbi in zanimanja posvečati skrbi za zdravje, pritegnili pa sta jo predvsem alternativna in tradicionalna kitajska medicina.

Malodušje je hud sovražnik in običajno ga spremlja lenoba, da ne omenjam potuhe, ko na povabilo k aktivni skrbi za zdravje odmahnemo z roko, češ, saj lahko dobim recept za zdravila.” – je enkrat v nekem intervjuju povedala Ema Perkovič. Leta 2007 je spoznala dr. Nikolaya Grishina, ustanovitelja Društva Šola zdravja. Nad njegovimi idejami se je zelo navdušila in postala njegova tesna sodelavka ter glavna pobudnica za ustanavljanje skupin Društva Šola zdravja na Obali.  Njegov program vsakodnevnih vaj  in koncept vzpostavitve mreže vadbenih skupin, v katere vsakdo ima prost pristop in kvalitetno skrbi za boljše zdravje, so bili kot nadgrdnja njenih želja in prizadevanj.

V dveh letih so usposobili pet skupin in sicer v Piranu, Izoli, Kopru, Luciji in Bernardinu. Ko je bilo ustanovljeno Društvo Šola zdravja in so se ustanovile skupine drugod po Sloveniji – v Ljubljani, Domžalah in okolici – je aktivno sodelovala, obiskovala skupine, razlagala in poučevala ter podajala svoje dragocene izkušnje z Obale.

Ema pri svojih letih daje vzgled osebe, ki neguje »zdrav duh v zdravem telesu«. Je živ dokaz, kako redno vsakodnevno razgibavanje učinkuje na telo in duha in da leta niso ovira, če sta le prisotni volja in želja. Je velika zagovornica pravilnega izvajanja vaj 1000 gibov. Kot oseba je pozitivno naravnana, nekonfliktna, prijazna in vedno pripravljena na sodelovanje.  Sama pravi, da je tretje življenjsko obdobje lahko zelo kvalitetno in kakovostno, če si človek sam to želi in zato tudi kaj postori.

Nagrade in priznanja

5. december 2019 – Prejemnica plakete Državnega sveta za leto 2019. Obrazložitev: Ema Perkovič iz Pirana je častna članica Društva Šola zdravja in je ena od treh ustanoviteljev Društva šola zdravja. Pred trinajstimi leti je začela voditi skupino Šola zdravja v Piranu, ki deluje še danes. Društvo deluje v Sloveniji že od leta 2006. Ema Perkovič, ki vodi skupino Šola zdravja v Piranu že 12 let, kljub svojim 79. letom, je zaslužna za uspešno ustanovitev in delovanje Društva Šola zdravja že 10 let.

V okviru občinskega praznika Piran je Krajevna skupnost Piran leta 2012 podelila priznanje “Sol Pirana” svoji domačinki Emi Perkovič in Društvu Šola zdravja. Taka priznanja se podeljujejo osebam in društvom, ki s svojim delom prizadevajo izboljšati življenje v mestu Piran.

Kontakt

Ema Perkovič, voditeljica skupine Piran in ambasadorka prostovoljstva v športu
kontakt: gsm 031 569 465

ZDENKA KATKIČ

prva predsednica društva (od 2009 - marca 2023)

Zdenka Katkič je športnica po duši. Trenirala je kar nekaj športov od atletike, košarke, odbojke do strelstva. Deset let je bila članica TVD Partizan Narodni dom. Še vedno jo navdušujejo različne športne panoge.

Povsem po naključju je slišala za metodo 1000 gibov dr. Nikolaja Grishina in se navdušila. Čeprav ni jutranji tip, jo je pritegnila zamisel, da bi svoj dan začela s telovadbo na svežem zraku.

Vse bolj so ji misli bežale k razmišljanju o skupinski jutranji telovadbi zunaj na prostem. Za mnenje je najprej vprašala nekaj starejših Domžalčanov kje bi lahko v Domžalah skupinsko telovadili in tako je prišla do lokacije v parku ob Kamniški Bistrici. 8. decembra 2008 je bila ustanovljena prva skupina v Domžalah – drevored 88 lip.

Od ustanovitve društva ( 2009) je Zdenka Katkič predsednica Društva Šola zdravja. Energije in želje po zdravem gibanju ji ne manjka. S svojo zagnanostjo in predanim delom od samih začetkov skrbi, da se oranžna zgodba po Sloveniji širi kot plamen.

Potrditev, da dela dobro in s pravim ciljem, kažejo tudi številke članov in lokacij po vsej Sloveniji, kjer telovadba vsako jutro poteka. Danes je ponosna, da se je Društvo Šola zdravja tako lepo prijelo v Sloveniji in se še širi v smislu ideje – z vadbo priti v vsako vas, kraj in občino.

Zdenka Katkič sodeluje v strokovnih komisijah in je:
– članica strokovnega sveta Zavod za šport in rekreacijo Domžale (od leta 2018);
– članica strokovnega sveta Športna unije Slovenije (od leta 2016);
– članica interdisciplinarne delovne skupine za duševno zdravje starejših (NIJZ) (od leta 2020).

26. 3. 2019 – vpis v razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu pod zaporedno številko 319, Odločba št. 6713-723/2018/3 (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) – strokovni delavec 1 – športna rekreacija, I. stopnja 

6. 12. 2014 – Vaditelj športne rekreacije 2. stopnje;  Strokovni delavec s tem certifikatom lahko na področju vodenja programov športne rekreacije deluje samostojno. Organizator Športna unija Slovenije;

18. 01. – 3. 02. 2013  – Strokovna delavka na področju komuniciranja in medijev v športu (Strokovni delavec 1, organizator Olimpijski komite Slovenije);

23.03.2011  –  Vaditelj športne rekreacije, 1. stopnja, certifikat št. 52542-3453, organizator Športna unija Slovenije.

Nagrade in priznanja

Za svoje prizadevno delo na tem področju je Zdenka Katkič prejela več priznanj in pohval:

17. 10. 2022 – Grand hotel Union Ljubljana –  Predsednica Društva Šola zdravja Zdenka Katkič je prejela plaketo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS – ZŠZ) za dolgoletno delo v športu.
Dnevi OKS-ZŠZ: Podelitev častnih listin in plaket OKS-ZŠZ

14. 2. 2019 – Na prireditvi  Športnik leta 2018 v občini Domžale je posebno priznanje, bronasto – več kot 10 let, za dolgoletno delo posameznikov, prejela Zdenka Katkič, za vodenje Društva Šola zdravja.

15. 5. 2018 – Predsednica DŠZ Zdenka Katkič je postala NAJ MENTORICA PROSTOVOLJSTVA! Slovenska Filantropija ji je na podlagi razpisa dodelila priznanje ob Slovenskem tednu prostovoljstva.  Priznanje je Zdenki dodeljeno za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Društvu Šola zdravja.

16. aprila 2015 je Občina Domžale na Slavnostni akademiji ob občinskem prazniku podelila občinska priznanja in nagrade. Med nagrajenci in dobitniki priznanj in nagrad Občine Domžale za prizadevno delo v letu 2014 je tudi Zdenka Katkič, ki je prejela bronasto plaketo za prizadevno delo na področju Šole zdravja!

24. 01. 2013 – Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Občina Domžale podelili priznanja najboljšim športnicam, športnikom in športnim delavcem v letu 2012 – Posebno priznanje v kategoriji članice in člani! 

Kontakt

info@solazdravja.si
tel.: 059 932 066