Zgodilo se je…

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][three_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][blog number_posts=”-1″ offset=”” cat_slug=”zgodilo-se-je” exclude_cats=”” show_title=”yes” title_link=”yes” thumbnail=”yes” excerpt=”yes” excerpt_length=”35″ meta_all=”yes” meta_author=”yes” meta_categories=”yes” meta_comments=”yes” meta_date=”yes” meta_link=”yes” meta_tags=”yes” paging=”yes” scrolling=”pagination” strip_html=”yes” blog_grid_columns=”3″ blog_grid_column_spacing=”40″ layout=”large” class=”” id=””][/blog][fusion_text]

Testiranje članov nove skupine Eko Godič, 16.06.2017

V petek 16.6.17 smo v novi skupini Eko Godič v Kamniku opravili testiranje za starešje. Maja Nagode je vodila testiranje, ki zajema 7 vaj. Novim članicam smo še razdelili anketne vprašalnike. Testiranje bomo ponovili čez 1 leto in ugotovili, kako je redna telesna vadba vplivala na izboljšanje gibljivosti, hitrosti, moči.
Nova skupina v Kamniku (že peta) vadi v EKO parku Godič. Pričakujemo, da se bodo vadbi priključili tudi gostujoči turisti. Lokacija je zelo lepa, v naravi, ob Kamniški BIstrici s pogledmo na Kamniške Alpe.
Foto: Zdenka Katkič

  

  


4. obletnica skupine Dolenjske Toplice, 15.06.2017

V Dolenjskih Toplicah so 15. junija praznovali 4. obletnico aktivnega delovanja v okviru Šole zdravja. Naredili so si poučen in prijeten praznični dan. Telovdba, kavica, rogljički, ogled čebelarskega doma, spoznavanje zdravilnih zelišč, izlet v naravo, odžejanje z izvirsko vodo in zaključek na turistični kmetiji.
Foto: Zvonka in Dušan Peterlin

 


Regijski posvet skupin iz okolice Kranja, 12.06.2017

V ponedeljek 12. junija 2017 smo se zbrali v Gostišču Arvaj člani skupin iz okolice Kranja (Škofja Loka, Zg.Brnik in Žabnica). Regijski posvet je bil namenjen analizi stanja v skupinah in kako lahko skupine še bolje delujejo v svojih lokalnih okoljih. Osvetlili smo težave, ki nastajajo pri rednem delovanju in poiskali možne izoboljšave in rešitve. Velik poudarek smo dali ozaveščenju pomenu prostovljstva in pomembnega dela, ki ga opravljajo naši člani.
Foto: Zdenka Katkič

Maraton Franja & Društvo šola zdravja, 10.06.2017

Kolesarski MARATON FRANJA se je dne 10. junija popoldne na kratko ustavil tudi v Domžalah. Bilo je nekaj nad 2000 družinskih kolesarjev različnih starosti zlasti mladine. Kolesarje so pričakali člani Šole zdravja Domžale in organizatorji ter jim ponudili za okrepčilo pomaranče, pecivo in napitke , da so se udeleženci lažje odpravili na nadaljevanje poti.
Društvo šole zdravja je s svojimi prostovoljci tudi tokrat kvalitetno in hitro postregla vse udeležence in jim zaželela srečno nadaljevanje poti. Bilo je živahno in veselo na obeh straneh stojnic.
foto in tekst : F. Habe

 


Regionalno srečanje skupin z Goriške, Most na Soči, 9.06.2017

V petek 9. junija je Most na Soči gostil regijsko srečanje skupin Društva Šole zdravja. Zbrale so se skupine z Goriške oziroma Primorske regije, pridružile pa so se jim tudi skupine iz Ljubljane, Domžal, Mengša in z Obale, skupaj okrog 170 članov. Med njimi je bilo okrog 40 predšolskih in šolskih otrok, iz vrtca Dušan Munih Most na Soči (skupina Zajčki) in učenci iz osnovne šole Dušan Munih Most na Soči. Organizator tokratnega regijskega srečanja skupin z Goriške je bila domača skupina Most na Soči v sodelovanju z občino Tolmin in Zavodom za kulturo, šport in mladino občine Tolmin. Prisotne je pozdravil tudi župan občine Tolmin, Uroš Brežan. Po pozdravnih nagovorih je sledila vadba, ki jo je vodil idejni vodja in ustanovitelj Društva Šola zdravja Nikolay Grishin. Sledil je vodeni ogled mesta in okolice ter ogled z ladjico, predstavilo pa se je tudi turistično društvo z domačimi dobrotami. Vreme je bilo zelo lepo, saj je ves dan sijalo sonce. Tako je bilo tudi z nami, Most na Soči nam bo ostal v lepem spominu.
Foto: Miljko Lesjak

 


Regijski posvet belokranjskih skupin, Dragatuš, 7.06.2017

V sredo, 7.junija so se zbrali v Gasilskem domu Dragatuš, vodje skupin iz Bele Krajine. Zbralo se jih je 13. Skupno druženje je vsem koristilo. Slišali smo, kako so skupine aktivne na več področjih, kako se promovirajo v svojem kraju in kako sodelujejo z lokalnim okoljem.Izzivi v prihodnje: kako privabiti več moških na vadbo, usposobiti še več vaditeljev in v lokalnih medijih biti stalno prisoten z različnimi objavami.
Foto: Zdenka Katkič

  


Telovadili smo z delavci podjetja Arcont, Gornja Radgona, 6.06.2017

V torek 6. junija smo bili povabljeni v podjetje ARCONT v Gornjo Radgono. Podjetje ima 800 zaposlenih, ki so večinoma moški in delajo v proizvodnji. Promovirali in navduševali smo jih, da je zdravje na delovnem mestu potrebno in pomembno. Saj ZDRAVJE je pomembna vrednota, za katero je potrebno skrbeti vsak dan. Člani Društva Šola zdravja smo se razdelili po skupinah in prikazali 15 minutno vadbo. Vadbe se je udeležilo več kot 500 delavcev, ki so aktivno sodelovali in telovadili z nami. Vsem smo razdelili promocijski material in jih prosili, da nas povabijo v njihove kraje in vasi, da tudi tam naredimo predstavitve jutranje vadbe.
Z novimi izkušnjami smo zadovoljni odšli domov. Pri praktičnem prikazu su sodelovali člani iz ptujskih skupin, Maribor Razvanje in Ormož – Knjiga.
Foto: Tatjana Tomažič Majstor


Regijski posvet kranjskih skupin, Kranj, 5.06.2017

V ponedeljek 5.junija so se zbrale skupine iz Kranja na Regijskem posvetu v gostišču Arvaj. Prisotnih je bilo 9 vodij.
Slišali smo veliko zanimivega, se bolje spoznali in naredili nekaj načrtov za naprej.
Foto: Zdenka Katkič

  


Delavnica “Vodenje skupine in dobra komunikacija”, Lucija, 5.06.2017

Delavnica “Vodenje skupine in dobra komunikacija”, ki jo je za vaditelje obalnih skupin dne. 5. junija vodil Jaka Kovač iz Slovenske filantropije je zelo dobro uspela. Vsi udeleženci so radi sodelovali in bili zelo zadovoljni, da so prišli.

    

  


Dan športa in zabave v Zavrhu, 3.06.2017

V organizaciji TVD Partizan Žirovnica na prostoru v Zavrhu – Rekreacijski center Završnica je v soboto 3. junija potekal »DAN ŠPORTA 2017«. V ta namen so bile povabljene tudi članice Šole zdravja, kjer so se predstavile z našo jutranjo telovadbo.
Fotografije: Ferdo Kikelj

 


Praktični seminar za vaditelje, Domžale 2.06.2017

V petek 2. junija 2017, se je 54 vaditeljev-prostovoljcev udeležilo usposabljanja v Domžalah.
Zjutraj smo skupaj telovadili v športnem parku Domžale in opravili praktični del. Potem smo se odpravili v Knjižnico Domžale, kjer smo 4 ure imeli še teoretično izobraževanje.
Foto: Zdenka Katkič

 


1. obletnica skupine Brežice, 1.06.2017

Skupina Brežice je 1. junija praznovala svojo prvo obletnico. Čestitamo!
Foto: Ernest Sečen

 


4. seja Upravnega odbora DŠZ, 31.05.2017

V sredo 31. maja smo imeli 4. sejo Upravnega odbora.

     
Foto: Neda Galijaš


Razgibajmo Ljubljano, 27.05.2017

V okviru projekta Razgibajmo Ljubljano so člani Društva Šola zdravja sodelovali na otvoritvenem delu Športnega poletja v Ljubljani. Na prireditvi so se vrstile različne športne dejavnosti namenjene vsem generacijam.
Športno poletje je odprlo svoja vrata v soboto 27. maja 2017 ob 10.00 uri na Bregu ob Ljubljanici. Tam smo imeli tudi 1/2 stojnice, ki je bila namenjena predstavitvi naše dejavnosti.
Vadbo “1000 gibov” je vodila Marija Miklič.
FOTO: Ljuba Laharnar

 


Češminke v Velenju, 24.05.2017

V Velenju so naše Češminke nastopile 24. maja ob deseti obletnici citrark Marjank.  Češminke so zaplesale in zapele na prireditvi
Foto: Zofija Brojan

 


Člani DŠZ na počitnicah v Strunjanu, 24.05.2017

Hotel Salinera, 24. maj 2017, člani Društva Šola zdravja na počitnicah.


Foto: Marija Guzelj

Majska Šola zdravja v Strunjanu

Zadnji teden v maju smo se zbrali člani in članice Društva Šola zdravja iz 21 skupin v Hotelu Salinera v Strunjanu. Člani in članice so prišli iz : Vrhnike, Ruski car –LJ, Navlje- LJ, BS3- LJ, Trnovski pristan- Lj, Špica- LJ, Škofja loka, Stražišče pri Kranju, Sežana, ZG. Branik. Grosuplje Dom, Vir, Domžale 88 Lip, Brežice, Lesce, Kranj, Slovenj Gradec.

Hotel Salinera, ki sodi v sklop Hotelov Bernardin se nahaja v mirnem  zalivu s prečudovitim parkom in energetskimi točkami, ki so nam nudili prijetno bivanje.

Vsako jutro smo začeli z jutranjo telovadbo 1000 gibov, nekateri pogumni so se po telovadbi podali v morje in zaplavali, drugi pa odhiteli na vodno aerobiko v bazen.

Popoldanski čas smo izkoristili za pohode do Pirana mimo Fiese, pohod do Sv. Križa ali po lastni želji po okolici. Udeležili smo se tudi tematskega predavanja o pravilni prehrani.

Po večerji so nas zabavali s plesno glasbo, da so nas zasrbele pete in smo zaplesali, animatorke so poskrbele tudi za kviz/bingo, kjer smo se poigrali s številkami. Zadnji večer pa so nas navdušili Šavrinski godci v okvirju Istrskega večera.

Vzpostavile so se nove vezi, nova prijateljstva saj nas druži veselje do vadbe , narave in vsega kar je lepo.

Čas hitro teče, vsega lepega je hitro konec in treba se je bilo posloviti z željo, da se dobimo ob letu osorej.

Zapisala: Marija Miklič

foto: Ivan Kropivnik


Dan na vrtu gradu Kshislstein, Kranj, 23.5.2017

Na povabilo Protokola Kabineta župana Kranja so kranjske skupine povabljene, da organizirajo vadbo 1000 gibov za člane Društva paraplegikov, Društva gluhih in naglušnih, Varstveno delovnega centra Kranj, Centra Korak in Centra Sonček naslovljen kot Kranjski rovi združujejo in povezujejo. Bil je to Dan na vrtu gradu Kshislstein v Kranju (23. maja).

 


Šola zdravja na Tednu vseživljenjskega učenja tudi v Mariboru, 21.05.2017

Na Tednu vseživljenjskega učenja v Mariboru, so sodelovale naslednje skupine: Taborke, Razvanje, Ruše, Šentilj in Tezno. Na dvorišču Vetrinskega dvorca so z oranžnimi majicami pričarale še več sonca.
FOTO: Janja Cizelj

 


Praktični seminar za vaditelje, Nova Gorica, 19.05.2017

V petek, 19. maja 2017 se je zbralo 30 članov Društva Šola zdravja v knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici, na usposabljanje vaditeljev – prostovoljcev.
Foto: Zdenka Katkič

 


Medgeneracijsko srečanje na Velenjskem gradu, 18.05.2017

V četrtek 18. maja so se člani velenjskih skupin Šole zdravja skupaj s skupino Šoštanj zbrali na medgeneracijskem srečanju na Velenjskem gradu. Nekaj utrinkov s tega srečanja …
​Foto: Silvester Blagovič

 


Skupina Brežice na sejmu Pravo doba 50+ v Zagrebu, 18.05.2017

Ponovno smo sodelovali na sejmu “Pravo doba 50+” v Zagrebu. Tokrat so se s predsednico Zdenko Katkič v Zagreb odpravili člani brežiške skupine DŠZ. V pol ure smo se predstavili prisotnemu občinstvu in še posebaj študentom kineziologije. Prihodnje leto smo ponovno vabljeni.
Foto: Zdenka Katkič in Jelka Gošnjak

 


Medvode Preska – sodelovanje na dnevu odprtih vrat medvoških O.Š., 18.05.2017

V Preski se dogaja
V četrtek, 18.5.2017, je bila skupina Medvode – Preska povabljena na dan odprtih vrat medvoških osnovnih šol , ki ga je organizirala osnovna šola Preska. Program prireditve je bil pester, s točkami s področja športa in kulture. Tudi naša točka je bila lepo sprejeta. Izvedli so del vaj “1000 gibov” po glasbi, ki jo je prispeval g. Sten Vilar, znan animator otroških in šolskih prireditev na tem koncu.
FOTO: Zala Obolnar

    


Regionalno srečanje skupin ŠZ z Gorenjske, Kranj, 17.05.2017

V okviru Tedna za vseživljenjsko učenje smo sodelovali na Paradi učenja 2017.

 


Nova skupina DŠZ Medvode – Center, 16.05.2017

Niso še vse “oranžne”, so pa že bolj vesele in zdrave !!!
Foto: Lojze

 


Veseli dan prostovoljstva, 16.05.2017

Udeležili smo se Festivala prostovoljstva, ki je letos imel svoj Veseli dan 16. maja. Predstavilo se je čez 80 prostovoljnih organizacij, med njimi tudi Društvo Šola zdravja. Vreme je bilo čudovito, tako je tudi obiskovalcev taga festivala bilo veliko. Foto: Neda Galijaš

  


Srečanje vseh skupin Šole zdravja v Šmarjeških Toplicah, 12.05.2017

V Šmarjeških Toplicah smo v petek 12. maja imeli že 4. srečanje vseh skupin ŠZ.Bilo je čudovito! Srečanja se je udeležilo več kot 800 članov. Hvala organizatorjem skupine DŠZ Šmarješke Toplice za dobro organizacijo! Veselimo se že naslednjega srečanja!
Prilagamo še video posnetek, ki ga je pripravil Rok Kompare.
Foto: Rok Kompare, Dunja Gartner, Ubald Trnkoczy, Mimi Šegina

 


Predavanje – Pogled v srce, Domžale, 8.05.2017

V ponedeljek 8. maja 2017 se je v Knjižnici Domžale zbralo 32 slušateljev in poslušalo kratko predavanje “Pogled v srce”. Mag Urban Osvalt nam je predstavil novi EKG medicinski pripomoček, ki ga je pred kratkim dalo na trg Slovensko podjetje Saving d.o.o. Na inštitutu Jožef Štefan so 20 let razvijali napravo, ki bi preprosto in učinkovito merila delovanje srca. V želji, da bi Slovenija postala prva država na svetu v kateri prebivalci ne bi umirali zaradi neodkritih motenj srčnega ritma, širimo vedenje, da obstaja medicinski pripomoček, ki je zelo praktičen, uporaben in cenovno dostopen. Imeli smo tudi praktično predstavitev.


Citramo po Domžalah in Kuhna na plac, 6.05.2017

V soboto, 6. maja 2017, je skupina ČEŠMINKE Šola zdravja, nastopala na prireditvi “Citramo po Domžalah in Kuhna na plac”.
Foto: FERI HABE

 


2. obletnica skupine Slovenj Gradec, 4.05.2017

 


Regijski posvet skupin iz MB in okolice. 24.04.2017

V ponedeljek 24. aprila 2017 smo se zbrali v Mariboru, KS Koroška vrata na regijskem posvetu. Prišle so predstavnice skupine Ruše, Šentilj, Razvanje, Koroška vrata in Taborke (16 oseb). Povedanega je bilo veliko in sigurno bo vsem v pomoč pri nadaljnjem delu, širitvi mreže Šole zdravje in boljši prepoznavnosti.


Praktični seminar za vaditelje, Slovenj Gradec, 18.04.2017

V torek, 18. aprila 2017, smo v Mladinskem centru Slovenj Gradec izpeljali 4. usposabljanje vaditeljev prostovoljcev v letu 2017. Usposabljanja se je udeležilo 74 članov. Med nami je bil tudi najmlajši udeleženec 10 mesečni junak iz Dravograda.
Foto: Zdenka Katkič

 


Preizkusno testiranje novih članic skupine Žirovnica, 13.04.2017

Takoj po velikonočnih praznikih smo v torek 13.aprila v novi skupini Žirovnica opravili preizkusno testiranje novih članov. Testiranje je zajemalo:
– hoja 6 minut
– ustani-sedi, št.ponovitev v 1 minuti
– korak čez oviro
– počep na celih stopalih
– stik rok za hrbtom
– predklon.
Opravili smo tudi krajši sestanek (g. Aleš Ošljak) z namenom dobrega regijskega sodelovanja in sodelovanja v kraju s šolo in TVD Partizan Žirovnica ter drugimi društvi.
Foto: Zdenka Katkič


Promocija DŠZ na občinskem prazniku v Domžalah, 12.04.2017

Na občinskem prazniku v Domžalah “Spoznajmo se, praznujmo skupaj” ki vsako leto poteka v Češminovem parku v Domžalah so se predstavila delujoča društva, šole, vrtci in drugi posamezniki v občini Domžale. Svoje dejavnosti so  predstavili na stojnicah in na odru. Pripreditev pa je namenjen medgeneracijskemu druženju.
Društvo šola zdravja je imelo svojo stojnico, Ljudske pevke ŠZ iz domžalskih skupin pa so imele 3 minutni nastop na odru. Prireditev je obiskal tudi predsednik države Borut Pahor.

Foto: Franc Habe-FERI, Zdenka Katkič, Bojan Sobočan

 


Predstavili smo se na Istrskemu maratonu, 9.04.2017

Prostovoljci Šole zdravja iz obalne podružnice že tretje leto sodelujejo na zelo odmevni tekaški prireditvi – Istrski maraton. Skupaj s 600 ostalimi prostovoljci skrbijo za varnost ob tekaški progi in podporo tekačem. Letos je osrednja prireditev potekala v nedeljo, 9. aprila. Na povabilo Društva Istrski maraton so dan prej v Kopru predstavili tudi jutranjo telovadbo “1000 gibov”. Telovadili so na osrednjem prostoru za start in cilj. Pridružili so se jim otroci, ki so se ogrevali za start.
več fotografij na tej povezavi.


Velenje – mesto zdravja, 8.04.2017

Skupina Velenje se je udeležila prireditve Velenje – mesto zdravja, ki jo ob Svetovnem dnevu zdravja že tretje leto organizira občina Velenje. Pripenjam uradno zahvalo iz Kabineta župana Mestne občine Velenje:

Pozdravljeni,
v priponki vam posredujem nekaj fotografij s sobotne prireditve.
Hvala za sodelovanje. Seveda se priporočamo tudi za prihodnje.
Prijazen pozdrav,

Mestna občina Velenje
Kabinet župana

Vesna Jeličić, univ. dipl. sociolog
Služba za odnose z javnostmi

 


Skupaj delamo za zdravje – predstavitev DŠZ in izvedba vaj 1000 gibov, 8.04.2017

Center za promocijo zdravja pri ZD Piran organizira dvakrat letno prireditev z naslovom “Skupaj delamo za zdravje”, spomladi ob svetovnem dnevu zdravja (7.april) in v jeseni ob svetovnem dnevu duševnega zdravja (10.oktober). Na obeh prireditvah sodeluje tudi Šola zdravja. V soboto, 8.aprila 2017 so se pred Zdravstvenim domom Lucija predstavili z jutranjo telovadbo “1000 gibov”, na stojnici pa so nudili informacije o Šoli zdravja.

 

  


Medgeneracijsko sodelovanje – Ptuj in OŠ Ljudski vrt, 7.04 2017

Skupina Ptuj – Ljudski vrt je ob svetovnem Dnevu zdravja 7. aprila telovadila skupaj z učenci OŠ Ljudski vrt.
Foto: Jelka J.

 


Praktični seminar za vaditelje, Kranj, 7.04.2017

V petek 7. aprila 2017 smo v Knjižnici Kranj izvedli usposabljanje vaditeljev prostovoljcev. Usposabljanja se je udeležilo 88 članov.
Foto: Zdenka Katkič

 


Obisk pevk DŠZ vrtcu Pikapolonica Dob, 21.03.2017

V vrtcu enote “Pikapolonica Dob” so v torek 21. marca nastopile pevke iz Društva Šola zdravja.


8. redni letni Občni zbor

Zahvaljujem se vam, za udeležbo na 8. rednem letnem občnem zboru. Kot ste opazili, nas je bilo veliko, 280 članov. Zelo pohvalno in tudi velika vzpodbuda za nas, ki se vsakodnevno trudimo, da društvo deluje tekoče.
Za prihodnje leto, iščemo dvorano za 400-500 oseb, v osrednji Sloveniji.


Regijski posvet skupin iz Notranjske regije, 7.03.2017

V torek 7. marca 2017 smo se dobili v Starem trgu pri Ložu. Regiskega posveta so se udeležile skupine: Vrhnika, Cerknica, Studenec. Skupina Borovnica se je opravičila. Skupaj smo bili do 13h.


Regijski posvet skupin iz Gorenjske regije, 6.03.2017

V ponedeljek 6. marca 2017 smo imeli regijski posvet skupin iz S Gorenjske regije. Posveta so se udeležile članice skupin: Bohinjska Bistrica, Lesce, Tržič, Radovljica. Skupina Vrbnje pa se je opravičila.
Po jutranji telovadbi v centru mesta Radovljica, so nas gostili v Gostišču Lectar. Družili smo se do 14h.


Usposabljanje o vodenju v skupini, 28.02.2017

ČLANICE IN ČLANI ŠOLE ZDRAVJA

V torek, 28. februarja 2017, sem se v okviru ŠZ, udeležila tematskega usposabljanja o vodenju v skupini. Potekalo je na SLOVENSKI FILANTROPIJI.
Slovenska Filantropija se po novem nahaja v obnovljeni hiši v neposredni bližini viškega pokopališča v Ljubljani. Presenetilo me je dejstvo,da sem od mnogih članov društva, bila edina udeleženka. Naj malo pojasnim, kako poteka 7 ur v tej ustanovi. To niso suhoparna predavanja, temveč izmenjava izkušenj, odgovori na mnoga vprašanja o vodenju v skupini. Odlična voditelja s svojim znanjem vodita izobraževanje po strokovni plati. Prisotni so bili prostovoljci iz prosvete, športa …… Sedenje v krogu (na stolih), kjer poslušajo vsi mnenje predavatelja in udeležencev ima posebno energijo spoznavanja. Tema vodje v skupini se nam zdi enostavna, a ni vedno tako. Zato je zelo važno:
1. osnovno delovanje skupine
2. kako se skupina razvija
3. vloga vodje v skupini
Ljudje smo vsak svoja osebnost, zato imamo pravico, do svojega mnenja in razmišljanja. To pa lahko vodi včasih do nekaterih konfliktnih situacij. Kako se spopasti ob takih dogodkih, kako vzpostaviti prijetno vzdušje, kjer se prepleta tudi zabava izven telovadnih prostorov, pa izveste na SF. To je bilo moje drugo izobraževanje v tej ustanovi. Nad videnim in slišanim sem zelo navdušena. Zelo priporočam! Pijavite se v bodoče. Ne bo vam žal.
Pa še nekaj. Po odmorih smo vsi skupaj naredili nekaj naših vaj 1000 gibov.Tako sem malo prispevala tudi k promociji društva.

LEP POMLADNI POZDRAV
BARBARA -SKUPINA BS3 LJUBLJANA

MOTIVIRANJE IN SPREMLJANJE PROSTOVOLJCEV, Ljubljana, torek 28. 2. 2017, med 9. in 16. uro.

Gre za vedno aktualno mentorsko usposabljanje, namenjeno tako novim kot tudi že izkušenim mentorjem. Poglobimo se v naslednje teme:

  • Zunanji in notranji motivatorji ter priprava prostovoljskih aktivnosti, ki jih spodbujajo.
  • Kako čim bolje spremljati posameznega prostovoljca in kje so meje prostovoljskega dela?
  • Kakšno nagrajevanje prostovoljcev je dovoljeno, pa tudi najbolj učinkovito?
  • Kako vzpostavljati dober sodelovalni odnos med mentorjem in prostovoljci?

Usposabljanje bosta vodila Tjaša Arko in Primož Jamšek


Telovadba v maskah, 28.02.2017

Skupina Mengeš – Oranžerija telovadimo tudi v maskah in tudi na pustno soboto v snegu.
Foto: Kristina Bavčar

Krofi Šola zdravja, 28.02.2017

Danes, 28. februarja 2017, so z nami telovadile tudi maškare: dr. Prešeren, ciganka, Miss Pigy, Račka in levček. Za nagrado nas je razveselil g. Leopold, ki nam je prinesel 2 škalti svežih krofov iz Žita. Naša članica Jelka, pa je praznovala okroglo obletnico in pripravila bogat zajtrk.

Skupina 88 lip, Domžale

več v Fotogaleriji...
Foto: Feri Habe


ŠZ se uspešno širi tudi v OŠ Metlika in Suhor, febr. 2017

več v Fotogaleriji
ŠOLA ZDRAVJA SE USPEŠNO ŠIRI TUDI V OŠ METLIKA IN SUHOR
Vztrajnost dobra volja in oranžna barva so razpoznavni znaki članic šole zdravja. Vsak dan ob 7.30 uri se veselo zberemo na športnih igriščih in naredimo 1000 gibov za boljšo gibljivost telesa, se družimo in izobražujemo. Vse to ni ostalo neopaženo.
Z učiteljico Barbaro Cesar, ki je koordinatorica projekta FIT4KID na OŠ Metlika, sva se že dalj časa dogovarjali in usklajevali datum začetka vaj na OŠ z namenom, da pred poukom z učenci in nekaterimi učitelji izvedemo vaje ŠOLE ZDRAVJA.
Projekt FIT4 KID je mednarodni projekt promocije gibalno športne aktivnosti za krepitev in ohranjanje zdravja otrok. Vzpodbuja povečanje kakovosti in količine gibalno-športnih aktivnosti, k redni gibalni aktivnosti, ki naj preraste v življenjski slog in ne le obveznost, hkrati pa tudi prenos pozitivnega vzorca na otroke in starše.
V šolski avli se nas je zbralo zelo veliko. Notranji krog so bili učenci nižjih razredov, zunanji krog pa učenci višjih razredov in nekateri učitelji.
Vsi so z zanimanjem ponavljali vaje, katere sem izvajala v sredini kroga. Skupaj smo naredili nekaj vaj z manj ponovitvami, katerim so uspešno sledili.
Skupaj z učitelji smo ugotavljali, da so vaje koristne zlasti pred poukom. Učenci se bodo po vajah lažje osredotočili na pouk. Nadaljevanje jutranje telovadbe v OŠ Metlika po metodi 1000 gibov po dr. N. Grishinu bo vodila naša članica ŠZ Metlika Branka Matkovič, ki je usposobljena za vaditeljico in zaposlena na OŠ Metlika.
Vsak petek se skupini ŠZ Suhor pridružijo tudi učenci OŠ Suhor, ki vaje z navdušenjem izvajajo.
Prvi koraki so narejeni in upam, da bodo to pozitivno prakso nadaljevali tudi s šolsko mladino.
Zapisala in telovadila: Milena* Pavlovič
Metlika, februar 2017

Predavanje “O gibalnih težavah in preprostih rešitvah”, Knjižnica Črnomelj, 31.01.2017

V torek 31. januarja 2017, v Knjižnici Črnomelj smo imeli izjemno predavanje dr. Grishina – “O gibalnih težavah in preprostih rešitvah”. Predavanje je organizirala podružnica Društva Šola zdravja iz Bele krajine. Zahvaljujoč vztrajnosti vodje črnomeljske skupine DŠZ, Lidije Malešič, pri obveščanju in informiranju svojih članov o dogodku, na predavanju se je zbralo okrog 110 poslušalcev.
Nekaj utrinkov s predavanja dr. Grishina…

In še nekaj… na TV Novo mesto, Vaš kanal so nas obvestili, da od lanskih zmagovalcev osebnosti meseca (v juliju 2016 je bila razglašena osebnost leta 2015 Lidija Malešič, oz. projekt ŠZ) zdaj izbirajo osebnost leta 2016 in zbiramo glasove za naše. Do 20.02.2017 lahko glasujemo na direktni povezavi – tudi večkrat, oz. vsak dan. 
Hvala za vsak glas!

Predavanje v knjižnici Domžale (19.01.2017): Prehrana in staranje

V organizaciji Društva Šola zdravja in Knjižnice Domžale je v četrtek, 19. januarja 2017, v prostorih Knjižnice Domžale potekalo zanimivo predavanje o prehranjevanju v zrelih letih. Upokojeni profesor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Karl Salobir je predaval o staranju kot biološkem procesu, o teoriji staranja ter o povezanosti staranja s prehrano in telesno aktivnostjo. Spregovoril je tudi o posebnosti prehrane starostnikov, najpogostejših pomanjkljivostih in o priporočilih za uravnoteženo prehrano starostnikov.

Predavanje je sofinancirala Občina Domžale.

Več si lahko najdete TUKAJ.


Ustanavljanje novih skupin v občini Gorišnica, 18.01.2017

Spodaj si lahko preberete članek, ki je bil objavljen v glasilu občine Gorišnica, Vesti iz vasi, št. 3, decembra 2016.

Članek si lahko preberete TUKAJ.

Dodajamo še sliko skupine Formin, ki je ni v članku.

Marija Gabron


Zabavno druženje ob Lego kockah, Lj Navje (16.01.2017)

V ponedeljek, 16.1.17, smo se zbrali v prostorih Društva upokojencev Savsko naselje.

Članice skupine LJ Navje, so v mesecu novembru in decembru ročno izdelale 200 kom novoletnih čestitk. Za nagrado, jim je predsednica društva Šola zdravja, obljubila zabavno druženje ob Lego kockah. Bilo je zabavno, poučno in zelo kreativno, kar je vidno na spodnjih slikah.

Foto: Zdenka katkič


Praznovanje 1. obletnice skupine Radovljica, 07.01.2017

Bilo je hladno, vendar v srcih in duši zelo toplo. Prijetno, zabavno, družabno. Hvala za vaš trud, bogat program in obilo peciva.

Slike si lahko ogledate TUKAJ.[/fusion_text][/three_fourth][one_fourth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”#f4f4f4″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”left” border_size=”2px” border_color=”#dd9933″ border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

[/fusion_text][fusion_tabs design=”classic” layout=”horizontal” justified=”yes” backgroundcolor=”” inactivecolor=”” bordercolor=”” class=”” id=””][fusion_tab title=”ARHIV” icon=”fa-align-justify”] [/fusion_tab][/fusion_tabs][/one_fourth][/fullwidth][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”55px” padding_bottom=”0px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_text]

PROJEKT PODPIRAJO

Ministrstvo za zdravje je sprejelo sklep, da bo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov na področju prehrane in telesne dejavnosti, finančno podprlo Društvo Šola zdravja za leta 2017, 2018 in 2019.

[/fusion_text][/fullwidth][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”55px” padding_bottom=”40px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

[/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][/fusion_text][/one_fourth][one_fourth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

[/fusion_text][/one_fourth][/fullwidth][fullwidth background_color=”#f4f4f4″ background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”#f2f2f2″ border_style=”solid” padding_top=”25px” padding_bottom=”10px” padding_left=”0px” padding_right=”0px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

Namenite del dohodnine Šoli Zdravja

[/fusion_text][fusion_text]

Društo Šola Zdravja, je na seznamu upravičencev do donacij iz dohodnine za leto 2016. Zavezance za dohodnino, ki se še niste odločili, kateri nevladni organizaciji boste namenili del od odmere dohodnine, vabimo, da z vašo pomočjo podprete delovanje našega zavoda. Denar, ki bi sicer ostal v državnem proračunu, lahko namenite za naše aktivnosti, ki so neprofitno naravnane.

[/fusion_text][/one_full][/fullwidth]