Ljubljana – Tabor – Arhiv objav

Ob podpori  Mestne občine Ljubljana, zagotavljamo vsaj 60h letno vodene vadbe s strokovno usposobljenim oziroma izobraženim kadrom.
Edino kar želimo, da se včlanite v društvo in podprete naše aktivnosti s tem, da plačate letno članarino, ki znaša 20,00 €.

OBVESTILA:

_____________________________________________________________________________________

ARHIV OBJAV SKUPINE LJUBLJANA – TABOR:

_____________________________________________________________________________________

16. 5. 2018 – V Ljubljani na Taboru “deluje” Šola zdravja že dve leti. Skupina ni številčna, smo pa ponosni na svojo vztrajnost, saj smo vsako jutro ob osmih, ne glede na vremenske razmere, tudi pri najnižjih temperaturah, vadili in “migali”, predvsem pa se družili in zabavali. Drugo obletnico svoje aktivnosti smo ustrezno proslavili. Ko smo 2016. leta začeli z vadbo, vreme ni bilo prav nič spodbudno, saj je bil to ravno čas Ledenih mož, drugi “rojstni dan” pa smo praznovali v prelepem sončnem jutru. In kot se za rojstni dan spodobi, smo upihnili dve svečki na pecivu, ki ga je pripravil naš edini moški član. Zapisala: Marinka M.

_____________________________________________________________________________________

2017
_____________________________________________________________________________________

Skupina Tabor (Hotel Park), ustanovljena 16. 5. 2016

S Šolo zdravja in z vajami 1000 gibov sem se seznanila spomladi 2012, ko mi je prijateljica povedala za jutranjo telovadbo v skupini na Špici ob Ljubljanici. Z veseljem sem se pridružila Savici, Mariji in drugim zagnanim telovadkam in telovadcem. Hkrati pa sem se začela zanimati, ali deluje kakšna skupina v bližini mojega doma, v centru Ljubljane, pa sem nekajkrat dobila enak odgovor: »Smo že nekajkrat poskušali v centru, a se ni ‘prijelo’. Ni zanimanja.«

S prijateljico Andrejo, ki je ravno tako navdušena nad jutranjo vadbo, sva začeli razmišljati o tem, da bi začeli s to dejavnostjo v naši soseski in sklenili, da bova v bližnjem parku začeli kar sami, potem se nama bo pa menda že kdo pridružil. Odpravljati se zgodaj zjutraj na Špico, oddaljeno vsaj pol ure hoda, še zlasti pozimi, ko zaradi temačnih mrzlih juter nerad dolgo pešačiš, me ni mikalo. In ravno, ko je bilo že trdno sklenjeno, da začneva, je prišlo sredi maja obvestilo, da se na Taboru ustanavlja nova skupina Šole zdravja. Pa naj še kdo podvomi v moč in energijo ter prenos misli!

Seveda nas je na prvo srečanje prišlo le nekaj navdušenk, a tu so bile tudi članice drugih ljubljanskih skupin, ki so nam prišle nuditi moralno oporo in pomagati pri vzpostavljanju skupine. Pridno so prihajale ves teden in nas vodile od vaje do vaje, nam razlagale način izvajanja in pomen vsakega od tisočih gibov. Vadili smo na ploščadi pred Hotelom Park na Taboru, pri tem pa vabili mimoidoče, naj se nam pridružijo, širili po soseski zgibanke z informacijami o tej koristni dejavnosti in ustno seznanjali prijatelje, znance in sosede o tem, kaj se dogaja ob osmi uri zjutraj na senčni ploščadi sredi Ljubljane.

Počasi so prihajali, ali bolje, prihajale in se nam pridruževale še druge zagnanke. V začetku nas je redno telovadilo šest do osem, kasneje smo dobile tudi moškega člana. V poletnih mesecih se nas je tako zjutraj zbiralo 14 – 15 oseb. Bolj ko smo se sestajali in družili ob razgibavanju, bolj je postajalo vzdušje prijetno in domače. Pogosto so se nam pri vadbi pridružili tudi hotelski gostje, ki so si tako krajšali čas, medtem ko so čakali na prevoze na druge destinacije ali izlete. Že v prvem mesecu smo dobili tudi usposobljeno vaditeljico, zdaj pa so za vodenje vadbe usposobljene že tri članice.

Sredi leta se nam je pridružil sedaj redni udeleženec vadbe Mirko, ki predstavlja nekakšno „posebnost“ skupine. Skoraj kronično zamuja začetke vadbe in vedno postreže s kakšnim izgovorom (saj veste: „Vsak izgovor je dober, pa če ga pes na repu prinese“), vendar pa je pri njem bolj pomembno dejstvo, da je pri svojih letih (66) zelo aktiven atlet (kategorija seniorjev oz. veteranov), ki vadi 2 -3 krat tedensko na atletskem stadionu, poleg tega pa dokaj pogosto in uspešno nastopa na različnih tekmovanjih doma in v tujini v svoji najbolj priljubljeni disciplini – skoku ob palici. Sam z velikim zadovoljstvom ugotavlja, da mu vadba v Šoli zdravja izboljšuje gibljivost in raztegljivost ter s tem zelo pomaga pri tej njegovi veliki ljubezni (atletiki).

Poletje je hitro minilo, z njim pa tudi čas počitnic. Jeseni se je naše število nekoliko zmanjšalo, saj so naše članice tudi babice, ki so zopet dobile v varstvo vnučke, nekatere pa občasno izostajajo, ker morajo zjutraj poskrbeti za bolne družinske člane. Vendar pa ostaja trdno jedro članov, ki redno prihajamo na vadbo vsako jutro in ob vsakem vremenu. Ob deževnih jutrih nam nudi prostor za telovadbo Hotel Park, vendar vsi ugotavljamo, da je prijetneje razgibavati se zunaj na prostem. Zato smo zaprosili upravo doma starejših občanov na Taboru za dovoljenje, da v primeru slabega vremena vadimo pod njihovim nadstreškom pred glavnim vhodom. Našo prošnjo so sprejeli z naklonjenostjo in razumevanjem. Ob takšnih dneh nas kar nekaj gojencev doma z zanimanjem opazuje, tu in tam pa se kakšen odzove, tako da posnema kakšno od vaj, stoje, za mizo ali na vozičku.

Vsa soseska se je dobro odzvala na našo skupino. K sodelovanju nas je povabila tudi Gimnazija Ledina, ki bo v kratkem praznovala 150. obletnico svojega delovanja. Člani Šole zdravja skupine Tabor (Hotel Park) smo skupaj z dijaki in profesorji gimnazije ter stanovalci doma starejših občanov nastopili na dveh prireditvah v čast častitljivemu jubileju te ugledne izobraževalne ustanove.

Z jutrom se dan začne. In naši dnevi se začenjajo prijetno, v vzpodbudnem vzdušju, z občutkom, da nekaj storimo za lastno zdravje in to v družbi prijetnih ljudi. Tako najbolje skrbimo, da ostanemo čim dlje zdravi na duhu in tudi telesno.

Napisala: Marinka Milenković, Mirko Bizjak, skupina Tabor (Hotel Park)
_________________________________________________________________________________________

2016
_________________________________________________________________________________________

Nova skupina Šole zdravja v Ljubljani – Park (Tabor)

Od 11. maja 2016 smo se začeli zbirati pred Hotelom PARK na Taboru v okviru prireditve Dan soseda, saj smo dobili pobudo in željo, da bi tudi v tej soseski želeli imeti jutranjo telovadbo “1000 gibov”.
Telovadilo naj bi se pred hotelom PARK. Vreme ni bilo naklonjeno telovadbi, tako, da smo s prvo telovadbo začeli v ponedeljek 16. maja 2016 ob 8. uri. Tukaj je nekaj utrinkov s prvega dneva (11.05.) in s telovadbe v ponedeljek (16.05.). V nadaljevanju bodo novi skupini izmenoma pomagale že uveljavljene ljubljanske skupine oz. njihovi vaditelji.
Nekaj utrinkov lahko vidimo v Fotogaleriji.