Ljubljana – Koseški bajer – Arhiv objav

19. 1. 2017 – Srečanje v skupini Ljubljana Koseški bajer.

Foto: Zdenka Katkič
12. 1. 2017 – Ustanovljena je telovadna Skupina Šola Zdravja Ljubljana Koseški bajer

»Krajane Kosez in okolice obveščamo, da smo 19. maja 2016 ustanovili Skupino telovadbe Šola Zdravja, Ljubljana Koseški bajer« Tako se začne članek, ki je bil objavljen v časopisu Koseški Glas decembra št. 69, letnik XVIII, stran 3 in 4.

Proces ustanovitve Skupine Šola Zdravja Koseški Bajer je ena izmed uspešnih zgodb ustanavljanja novih skupin Šole Zdravja po celi Sloveniji. Osrednji koseški tim ustanoviteljev (Antonija Stanič, Irena Dolinšek, Marijana Jeranko, Nada Norčič in pisec članka) smo bili večletni člani v skupini ŠZ Dravlje, ki jo vodi Angelca Škripec. Tam smo se naučili telovadit, Antonija in Irena sta opravili vaditeljski tečaj, spoznali smo se z ostalimi skupinami in spoznali smo se z družabnim življenjem znotraj skupine. Vsako jutro smo se iz Kosez vozili na prostor pred dom četrtne skupnosti Dravlje, ki predstavlja osrednji kraj socialnega dogajanja v Dravljah. Takšnega Doma Koseze nimajo, zato tudi družbeno življenje v Kosezah trpi, nismo tako medsebojno povezani kot so Draveljčani. Pač pa imajo Koseze prekrasno okolico Koseškega bajerja, ki jo je MOL v zadnjih letih izredno naravovarstveno, arhitekturno in funkcionalno uredil. Vsa čast županstvu.

Sanjali smo, kako bomo v naši bodoči skupini Šole Zdravja telovadili na lesenem odru v obliki ladje na južnem delu jezera. Glavna ovira in skrb pa je ostala, kako bo tekla telovadba med počitnicami v juliju in avgustu, saj nas večino časa ni v Ljubljani? Gordijski vozel je presekala predsednica društva Zdenka Katkič s pismom 6. maja 2016, ko je poslala načrt za akcijo ustanovitve nove skupine na Taboru in Kosezah v Ljubljani. Akcijo v Kosezah je zasnovala s tremi začetnimi demonstracijskimi Jutranjimi vadbami, ki so jih skupaj s koseškimi ustanovitelji vodile ekipe že delujočih ljubljanskih skupin: v četrtek 19. maja ob 8.00 Skupina Dravlje, v petek 20. maj Skupina Šiška in v soboto 21. maja Skupina Šiška. Na fotografijah lahko bralci vidijo dogajanja vadb v prvih dneh. V ponedeljek 23. maja sta vadbo izmenoma vodili Antonija in Irena, začetek vadbe pa smo zaradi ugodja telovadcev prestavili na 7.30, ker je takrat travnik nad Koseškim bajerjem močno osončen. Prisrčno se zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali pri ustanavljanju nove Ljubljanske skupine ŠZ Koseški bajer.


Slika 1: Ustanovna vadba v Kosezah s pomočjo skupine Dravlje
Avtor slike: Uroš Stanič

Članstvo je zelo hitro raslo, smo se pa razveselili, ko so prve članice iz Kosez in okolice navdušeno povedale, da so komaj čakale, da se ustanovi tudi Koseška skupina. Ker Društvo šola zdravja v tem kratkem času od ustanovitve ŠZ Koseze Bajer, še ni imela vaditeljskih tečajev, smo kar v skupini predlagali nekaterim motiviranim novim članicam, da poizkusno vodijo vadbo ob mentorski podpori Antonije in Irene. Do konca junija sta se najbolj usposobili Ljuba Orel in Dunja Trebar. Vadba v juliju in avgustu je potekala ves čas neprekinjeno.

Slika 2: Samostojna vadba skupine Koseški bajer, junij 2016
Avtor slike: Uroš Stanič

Poleg vadbe pred nami stoji še naloga, da ob soglasju stanujočih v naselju Mostec dobi skupina ŠZ soglasje za telovadbo v slabem vremenu (dež in sneg) v enem izmed podhodov v nizu hiš v naselju. Dogovarjanja za to praktično rešitev so v teku in upamo na razumevanje stanovalcev naselja Mostec Vendar že več kot leto dni skupaj z Draveljčani razmišljamo tudi o bolj celovitem pristopu, kako z novo arhitektonsko in krajinsko lepo ustvarjeno streho prekriti področje telovadišča Šole zdravje: Torej nekakšna streha nad odprtim javnim prostorom, ki bi služila tudi drugim rekreativcem na prostem. Zanimanje strokovnjakov je navdušujoče, pot do rešitev pa je v rokah občinskih odločevalcev in urbanističnih institucij.Podobno kot druge skupine z veseljem sodelujemo z različnimi strokovnjaki iz področja varovanja in ohranjanja zdravja. Tako smo v decembru sodelovali pri snemanju filma o novi miniaturni EKG merilni napravi, ki so ga razvili znanstveniki Instituta Jožef Stefan in ga proizvaja slovensko podjetje Savy d.o.o.


Slika 3: Sodelujoči člani skupin Dravlje in Koseški bajer pri snemanju filma
Avtor slike: Polona Štajnar

Gre za svetovno noviteto, senzor se z EKG elektrodami prilepi nad predelom srca, merjenje kontinuirano traja 3dni ali več in generira podatke med različnimi dnevnimi aktivnostmi, rekreacijo in med spanjem. Tako še posebno uspešno bdi nad delovanjem srca pri starejši generaciji, posebno aktivni. Takšni pa smo člani šole zdravja. EKG senzor tudi omogoča, da v povezavi z navedenimi raziskovalci, podjetjem Savy in zdravniki Zdravstvenih domov bolnišnic in klinik izvedemo nacionalno študijo s katero bi na znanstveni način dokazali in kvantificirali ugodne učinke vadbe «Šole 1000 gibov«, avtorja dr. Nikolaya Grishina. Načrtujemo v naslednjem mesecu tudi izvedbo seminarja »Temeljni postopki oživljanja«, ki ga bo izvedla naša članica Polona Štajnar z direktorjem podjetja iHelp Andražem Ogorevcem. Cilj je, da nekateri naši člani pridobijo veščino uporabe defibrilatorja v realnih razmerah, ko se srečajo s človekom, ki nezavesten leži na tleh in bi brez intervencije lahko umrl.Za konec še poročilo o vadbi v zadnjih dneh, ko je temperatura padla do minus 17 stopinj Celzija. Od nekaj več od 30 članov vsako jutro vadi vsaj 5 članov, ki pa so navdušeni, ko končamo polurno telovadbo. Pripravljeni so na cel dan aktivnosti. Kar težko so prenesli 2-dnevni odmor med prazniki. Dajemo tudi pobudo predsednici Zdenki Katkič, naj zaprosi dr. Grishina, da kaj napiše o vplivu nizkih temperatur na človeka, specifično na naše telovadce, ali moramo vaditelji na kakšne pojave posebno paziti.

Sestavil Uroš Stanič