Mežica – Arhiv objav

NOVIČKE IZ SKUPINE ŠOLE ZDRAVJA V MEŽICI

Zima z ostrimi jutri je za nami. Za nami je tudi dve leti delovanja Društva Šola zdravja skupina Mežica.

Začetek naše vadbe je bil na prvi pomladni dan pred dvema letoma. Vadba poteka vsako jutro, vse dni v letu, razen ob nedeljah in praznikih. Tudi nizke temperature, sneg, dež nas ne odžene. V skrajnih razmerah se zatečemo v Osnovno šolo, kjer lahko koristimo njihovo telovadnico. Hvaležni smo za možnost koriščenja telovadnice, najraje pa vadimo na prostem v naravi.Dve leti ni dolgo obdobje, če pa seštejemo dneve , ure in število druženj,pa tudi ni malo.  Naš namen ni postavljati številčne rekorde, ampak preprosto nekaj narediti zase. To je naše jutranje gibanje, ki je do telesa prijazno, nenasilno in ga posameznik izvaja po svojih sposobnostih. Vaje 1000 gibov, ki jih je osmislil Nikolaj Grishin dr.med.nevrolog in manualni terapevt, te pa so v prakso ponesli člani Društva Šole zdravja, so primerne za vse, ki kaj dajo na zdrav življenski slog. Družbi je v pomoč, ko ljudje znajo in hočejo sami kaj narediti za ohranjanje dobre duševne in telesne kondicije.Vsakodnevno razgibavanje in druženje z različnimi ljudmi nam prinaša dobro voljo, ki zanesljivo preganja črnogledost, krepi samozavest in občutek koristnosti. Jutranja vadba je naložba v boljše počutje za ves dan. To je mnenje nas , ki prihajamo na našo zelenico za Glasbenim domom redno, ne glede na vreme in letni čas. Naše dnevno druženje traja dobre pol ure, razen ob ponedeljkih, ko ga podaljšamo ob kavi, čaju izmenjavi mnenj- klepetu. Ob kavi nas pogosti presenetijo sladki prigrizki naših članic. Dobro leto in pol smo bili lepo sprejeti v prostorih Lovskega doma. Z letošnjim letom smo se na “kafetkanje” preselili v  prostore Medgeneracijskega centra , kar se vsak ponedeljek tudi opazi na poti od zelenice do Medgeneracijskega centra. Naša razpoznavnost so enotna oranžna oblačila. Nakup le teh so nam delno omogočili donatorji, večji del pa smo krili sami. Zanimiva – pisana je naša “druščina” in vsak izmed nas prispeva svoj delež, ki nas bogati in povezuje. Zmoremo in znamo “stopiti skupaj”, kar je za delovanje in počutje v skupini še kako pomembno. Biti znamo solidarni, pripravljeni deliti izkušnje, si med seboj na različne načine pomagati. Sledimo ideji, da je vsak dan lahko nov začetek, zato je dobrodošel vsak,ki se nam pridruži. Z željo, da bi “dobro prakso” prenesli v druge kraje naše doline, smo predstavnike le teh, večkrat povabili na predstavitev – animacijo vaj. Žal smo še vedno prva in edina skupina v Mežiški dolini, kar pa se lahko tudi malo pohvalimo. Mežičani pa že nismo kar tako, mi z lokalno skupnostjo večkrat in  dobro sodelujemo. Preko leta se vrstijo dogodki tudi izven Mežice, ki se jih redno udeležujemo: izobraževanja, redni letni občni zbor članov v Domžalah, poletno srečanje vseh skupin v Piranu, obisk drugih skupin, družaben zaključek leta ipd.

Ni kaj, pestro je pri nas. Ko se bodo dnevi podaljšali in bo še več ptičjega žvrgolenja, bomo upam z nabranimi močmi in mirom v sebi pripravljeni na pomlad in lažje prenašanje tegob, ki so naš pogosti spremljevalec .

Hedvika Blatnik

_____________________________________________________________________________________

2017
_____________________________________________________________________________________

17. 6. 2017 – Članice skupine ŠZ Mežica, smo se udeležile pohoda “Po poteh rudarjev”. Pot je bila dolga dobrih 6 km in je potekala ob vodenju in prižganih svetilkah, po opuščenih rovih Rudnika Mežica. Po končanem pohodu in knapovški malici pa še ogled muzejske zbirke. Preživele smo lep dan in je vredno ogleda,
Lep pozdrav iz Mežica,
za skupino Mežica: Hedvika Blatnik

_____________________________________________________________________________________

18.04.2017 – Utrinke s srečanja ob praznovanju 1. rojstnega dne skupine Mežica poglejte na tem linku: www.youtube.com

—————————————————————————————————————————————————
Vabilo za 21. marec!

V A B I L O

Pred letom dni smo v okviru Društva Šola zdravja ustanovili telovadno skupino v Mežici. To je bila 107. skupina v državi. Telovaditi smo pričeli na prvi pomladni dan leta 2016  in  telovadimo vsako jutro  ob pol osmih na zelenici (ali v snegu) pri Glasbenem domu; poleti je bilo že zjutraj prijetno toplo, pozimi, pri -15º smo se ogreli s hitrim gibanjem. Vztrajali smo. 

Ob prvi obletnici delovanja naše skupine, vas vabimo, da se nam pridružite :

  1. marca 2017bomo telovadili pri Glasbenem domu

ob 8.30 uri.

Za skupino: Hedvika Blatnik

                            ______________________________________________________________________________
11. januar 2017 – 
Mraz nam ne pride do živega, tudi pri -15°C ne. Slike z utrinki naših vadb bodo posredovani naknadano.

Lep pozdrav in uspešno nadaljevanje leta 2017 vam želimo

_____________________________________________________________________________________

2016

_____________________________________________________________________________________

2016 – začetki skupine Mežica

Zima se je počasi poslavljala iz našega prelepega gorskega kraja pod mogočno goro Peco. Končno smo dočakali prvi pomladni dan in s tem težko pričakovane vadbe “Šole zdravja”.

Začeli smo tako, da nas je gospa Vida Potočnik na terapevtski skupini seznanila s programom, oziroma vajami, katerih se je pogosto udeleževala že v Piranu.

Navdušila nas je in na prvi pomladni dan smo se zbrale v naravi, na našem travniku v gozdu, kjer so nas pričakale gospe iz Dravograda. Prijazno so nam prve tri dni ponudile pomoč in nas seznanile z vajami.

Pet udeleženk naše skupine se je odločilo da bodo vodile, vsak teden ena in to izvajajo zelo strokovno, strpno in odgovorno. Spoštujem jih, ker njihovo delo res ni lahko, saj je potrebno vseh 1000 gibov spremljati s štetjem in opozorili na pravilno dihanje.

Predstavitev Šole zdravja v sklopu mežiškega poletja, foto Roman Abraham

Skupina se je v teh mesecih zelo razširila. Tudi dva moška sta zbrala pogum in se nam pridružila. Vadbo jemljemo zelo resno in večina udeležencev redno prihaja. Zelo redno prihajajo na naš travnik že zjutraj ob 7:30 tudi če je zunaj hud mraz in piha veter.

                                        

V zimskem času po jutranji telovadbi, foto Roman Abraham

Med nami je čutiti povezanost, krepijo se prijetni medsebojni odnosi , izmenjujemo si svoja mnenja, koristne nasvete, predvsem pa smo vsi pozitivni in veseli .

Ponedeljkova jutra so obogatena s kavo in čajem v prijetnem prostoru. Sedaj v hladnih dneh nas Lojze pogreje s prijetnim ognjem v kaminu. Tu potekajo tudi tedenski sestanki, kjer se seznanimo z novostmi v društvu in aktualnimi dogodki. Največ pa pomeni sproščen klepet, topel nasmeh in dobre želje.

Naše starejše udeleženke si zaslužijo posebno spoštovanje, saj se zelo trudijo, vestno in zavzeto izvajajo vaje. Same pravijo, da je njihov trud poplačan, saj se dobro počutijo, okrepilo se je ravnotežje, manj je težav z bolečinami v sklepih in še in še……

ŠOLA ZDRAVJA je krasna dejavnost, dostopna vsem………bivanje na zraku, pravilno dihanje in krepitev vsake mišice v telesu…… Le kaj si lahko želimo več? Občutek, da nekaj naredimo za svoje zdravje…..ČUDOVITO.

                                          

Predstavitev naše vadbe v sklopu mežiškega poletja, foto Roman Abraham

Ob koncu pa še odlomek naše himne:
» Zavrti, poskoči, počepni, nasmej se tako in vedno bo v srcu našem toplo, toplo…..«
IN RES JE TOPLO…..

Zapisala: Milena KONEČNIK

X