Mežica – Arhiv objav

NOVIČKE IZ SKUPINE ŠOLE ZDRAVJA V MEŽICI

————————————————————————————————————————————————————————————————

1.12. 2021 – Tako je bilo na današnji vadbi “1000” gibov na naši zelenici v Mežici. Prvi december, sveži sneg in lep jutranji pogled na našo Peco.Jutri nov dan in po napovedih tudi novi sneg.


18.  10.  2021 – V ponedeljek smo članice skupine Šole zdravja Mežica, izvajale jutranjo vadbo 1000 gibov v Črni na Koroškem.Vadbi so se pridružile krajanke in tudi županja gospa Romana Lesjak. Po vadbi smo nadaljevali druženje ob kavi in rogljičku v prostorih občine. Obljubile smo, da bomo pomagale, ko nas bodo potrebovale. Bilo je prijetno in malo drugačno ponedeljkovo jutro tako za nas kakor prisotne krajanke iz Črne.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

21. 3. 2021 – peta obletnica naše redne jutranje vadbe. Praznovanje je zaradi epidemioloških omejitev bilo zunaj v ožjem krogu.

———————————————————————————————————————————————————————————————-

2018

4. 10. 2018 – danes smo med jutranjo vadbo imeli dve prostovoljki iz Celovca. Bile sta navdušeni nad našo vadbo in samo skupino. Po vadbi smo se še družili v našem Medgeneracijskem centru, dala sem jim nekaj promocijskega materiala in kontakt za sedež društva. Prilagamdanašnjo fotografijo , posneta po vadbi, gostje sta desno ( ne oranžne ):
—————————————————————————————————————————————————————————————————–
20. 4. 2018 – Danes je naša skupina ŠZ sodelovala v odaji Dobro jutro (direkten prenos). Imele smo uvoden pozdrav – naš dobro jutro in dobrodošlico v Mežici. Imele smo tudi “našo zastavo” , časopis in zloženke..
https://365.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174533928
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zima z ostrimi jutri je za nami. Za nami je tudi dve leti delovanja Društva Šola zdravja skupina Mežica.

Začetek naše vadbe je bil na prvi pomladni dan pred dvema letoma. Vadba poteka vsako jutro, vse dni v letu, razen ob nedeljah in praznikih. Tudi nizke temperature, sneg, dež nas ne odžene. V skrajnih razmerah se zatečemo v Osnovno šolo, kjer lahko koristimo njihovo telovadnico. Hvaležni smo za možnost koriščenja telovadnice, najraje pa vadimo na prostem v naravi.Dve leti ni dolgo obdobje, če pa seštejemo dneve , ure in število druženj,pa tudi ni malo.  Naš namen ni postavljati številčne rekorde, ampak preprosto nekaj narediti zase. To je naše jutranje gibanje, ki je do telesa prijazno, nenasilno in ga posameznik izvaja po svojih sposobnostih. Vaje 1000 gibov, ki jih je osmislil Nikolaj Grishin dr.med.nevrolog in manualni terapevt, te pa so v prakso ponesli člani Društva Šole zdravja, so primerne za vse, ki kaj dajo na zdrav življenski slog. Družbi je v pomoč, ko ljudje znajo in hočejo sami kaj narediti za ohranjanje dobre duševne in telesne kondicije.Vsakodnevno razgibavanje in druženje z različnimi ljudmi nam prinaša dobro voljo, ki zanesljivo preganja črnogledost, krepi samozavest in občutek koristnosti. Jutranja vadba je naložba v boljše počutje za ves dan. To je mnenje nas , ki prihajamo na našo zelenico za Glasbenim domom redno, ne glede na vreme in letni čas. Naše dnevno druženje traja dobre pol ure, razen ob ponedeljkih, ko ga podaljšamo ob kavi, čaju izmenjavi mnenj- klepetu. Ob kavi nas pogosti presenetijo sladki prigrizki naših članic. Dobro leto in pol smo bili lepo sprejeti v prostorih Lovskega doma. Z letošnjim letom smo se na “kafetkanje” preselili v  prostore Medgeneracijskega centra , kar se vsak ponedeljek tudi opazi na poti od zelenice do Medgeneracijskega centra. Naša razpoznavnost so enotna oranžna oblačila. Nakup le teh so nam delno omogočili donatorji, večji del pa smo krili sami. Zanimiva – pisana je naša “druščina” in vsak izmed nas prispeva svoj delež, ki nas bogati in povezuje. Zmoremo in znamo “stopiti skupaj”, kar je za delovanje in počutje v skupini še kako pomembno. Biti znamo solidarni, pripravljeni deliti izkušnje, si med seboj na različne načine pomagati. Sledimo ideji, da je vsak dan lahko nov začetek, zato je dobrodošel vsak,ki se nam pridruži. Z željo, da bi “dobro prakso” prenesli v druge kraje naše doline, smo predstavnike le teh, večkrat povabili na predstavitev – animacijo vaj. Žal smo še vedno prva in edina skupina v Mežiški dolini, kar pa se lahko tudi malo pohvalimo. Mežičani pa že nismo kar tako, mi z lokalno skupnostjo večkrat in  dobro sodelujemo. Preko leta se vrstijo dogodki tudi izven Mežice, ki se jih redno udeležujemo: izobraževanja, redni letni občni zbor članov v Domžalah, poletno srečanje vseh skupin v Piranu, obisk drugih skupin, družaben zaključek leta ipd.

Ni kaj, pestro je pri nas. Ko se bodo dnevi podaljšali in bo še več ptičjega žvrgolenja, bomo upam z nabranimi močmi in mirom v sebi pripravljeni na pomlad in lažje prenašanje tegob, ki so naš pogosti spremljevalec .

Hedvika Blatnik

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2017
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20. 7. 2017 – V sklopu Zveza Sožitje, je v Celju pri sv. Jožefu med 16. in 23. julijem letos, potekal doživljajski tabor – parov. Kot prostovoljka sem z njimi preživela pester teden. V program smo vključili tudi jutranjo vadbo 1000 gibov. Novost so lepo sprejeli in vsako jutro ob 7.30 uri, vsi udeleženci tabora ,redno prihajali na vadbo.Po vadbi smo tudi zapeli našo himno – pesem “Mi se imamo radi .”

Ni razloga, da bi tudi osebe s posebnimi potrebami ne mogle izvajati jutranje vadbe 1000 gibov.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17. 6. 2017 – Članice skupine ŠZ Mežica, smo se udeležile pohoda “Po poteh rudarjev”. Pot je bila dolga dobrih 6 km in je potekala ob vodenju in prižganih svetilkah, po opuščenih rovih Rudnika Mežica. Po končanem pohodu in knapovški malici pa še ogled muzejske zbirke. Preživele smo lep dan in je vredno ogleda,

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18.04.2017 – Utrinke s srečanja ob praznovanju 1. rojstnega dne skupine Mežica poglejte na tem linku:

ŠOLA ZDRAVJA MEŽICA – 2017 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

21. 3. 2017 – 1. obletnica skupine MEŽICA

VSAK TRENUTEK JE LAHKO NOV ZAČETEK!!!!!!!

V našem kraju   ki leži pod mogočno goro Peca, se je Šola zdravja pričela 21.marca  2016. Torej je minilo leto dni od kar smo se na prvi pomladni dan zbrali v zavidljivo lepem številu na naši zelenici,kjer je bilo včasih letno kopališče. Prvo obletnico smo praznovale ravno na datum  začetka vadbe. Vaje smo prestavile za eno uro, da so se nam pridružili povabljeni . Med njimi je bil tudi naš župan Dušan, ki je pridno izvajal vseh 1000 gibov, tako se namreč imenuje vadba. Obiskale pa so nas tudi gospe iz Raven in Slovenj Gradca. Županja Črne nas pa je obiskala naslednji dan, ker je bila tisti dan odsotna.

Telovadba na prostem, z globokim dihanjem in štetjem voditeljice, ki je tisti teden na vrsti – nas je namreč  pet, ki se tedensko menjavamo –  vse to nas vodi k prepoznavanju nečesa drugačnega,  novega in predvsem  našega telesa, ki ga vsak najbolje pozna in smo zanj odgovorni.

Vsega tega se v naši skupini zavedamo in ponosni smo, da smo premagali  zimo,mraz, ki je včasih presegel tudi 12 stopinj pod ničlo. Nekaj posameznic nas je izvajalo vadbo v telovadnici, s prijaznim soglasjem ravnatelja Janka Plešnika.

Tako kot val ne obstaja zase, ampak je vselej  udeležen v gibanju oceana, smo mi med  seboj povezani s pozitivnimi izkušnjami  1000 gibov. Vztrajnost, disciplina, energija, vse to so elementi, ki nas dnevno spodbujajo, da pridemo jutri spet in damo vsakemu dnevu možnost, da je lep razgiban, prežet z občutkom, da smo nekaj naredili zase.

Pomembno je, da smo v naši skupini odprti, dopuščamo vsakemu posamezniku možnost, da je sprejet takšen kot je in naša ponedeljkova druženja ob kavi in čaju to dokazujejo, saj se tam družimo, poklepetamo, izmenjamo mnenja in lepo nam je.  Za ta ponedeljkova druženja, nam odstopijo prostor  Mežiški  jagri  v Lovskem domu, ki ga nam odpira prijazen oskrbnik  Lojz.

Naša želja je, da bo tudi to leto tako uspešno. Vabimo nove člane, pridite in se nam pridružite vsako jutro ob 7,30. Doživite našo telovadbo in se sami prepričajte, da zares deluje.

Zapisala: Kristina Kasnik

——————————————————————————————————————————————————————————————————
Vabilo za 21. marec!

V A B I L O

Pred letom dni smo v okviru Društva Šola zdravja ustanovili telovadno skupino v Mežici. To je bila 107. skupina v državi. Telovaditi smo pričeli na prvi pomladni dan leta 2016  in  telovadimo vsako jutro  ob pol osmih na zelenici (ali v snegu) pri Glasbenem domu; poleti je bilo že zjutraj prijetno toplo, pozimi, pri -15º smo se ogreli s hitrim gibanjem. Vztrajali smo. 

Ob prvi obletnici delovanja naše skupine, vas vabimo, da se nam pridružite :

  1. marca 2017bomo telovadili pri Glasbenem domu

ob 8.30 uri.

Za skupino: Hedvika Blatnik

                            ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
11. januar 2017 – 
Mraz nam ne pride do živega, tudi pri -15°C ne. Slike z utrinki naših vadb bodo posredovani naknadano.

Lep pozdrav in uspešno nadaljevanje leta 2017 vam želimo

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2016

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2016 – začetki skupine Mežica

Zima se je počasi poslavljala iz našega prelepega gorskega kraja pod mogočno goro Peco. Končno smo dočakali prvi pomladni dan in s tem težko pričakovane vadbe “Šole zdravja”.

Začeli smo tako, da nas je gospa Vida Potočnik na terapevtski skupini seznanila s programom, oziroma vajami, katerih se je pogosto udeleževala že v Piranu.

Navdušila nas je in na prvi pomladni dan smo se zbrale v naravi, na našem travniku v gozdu, kjer so nas pričakale gospe iz Dravograda. Prijazno so nam prve tri dni ponudile pomoč in nas seznanile z vajami.

Pet udeleženk naše skupine se je odločilo da bodo vodile, vsak teden ena in to izvajajo zelo strokovno, strpno in odgovorno. Spoštujem jih, ker njihovo delo res ni lahko, saj je potrebno vseh 1000 gibov spremljati s štetjem in opozorili na pravilno dihanje.

Predstavitev Šole zdravja v sklopu mežiškega poletja, foto Roman Abraham

Skupina se je v teh mesecih zelo razširila. Tudi dva moška sta zbrala pogum in se nam pridružila. Vadbo jemljemo zelo resno in večina udeležencev redno prihaja. Zelo redno prihajajo na naš travnik že zjutraj ob 7:30 tudi če je zunaj hud mraz in piha veter.

                                        

V zimskem času po jutranji telovadbi, foto Roman Abraham

Med nami je čutiti povezanost, krepijo se prijetni medsebojni odnosi , izmenjujemo si svoja mnenja, koristne nasvete, predvsem pa smo vsi pozitivni in veseli .

Ponedeljkova jutra so obogatena s kavo in čajem v prijetnem prostoru. Sedaj v hladnih dneh nas Lojze pogreje s prijetnim ognjem v kaminu. Tu potekajo tudi tedenski sestanki, kjer se seznanimo z novostmi v društvu in aktualnimi dogodki. Največ pa pomeni sproščen klepet, topel nasmeh in dobre želje.

Naše starejše udeleženke si zaslužijo posebno spoštovanje, saj se zelo trudijo, vestno in zavzeto izvajajo vaje. Same pravijo, da je njihov trud poplačan, saj se dobro počutijo, okrepilo se je ravnotežje, manj je težav z bolečinami v sklepih in še in še……

ŠOLA ZDRAVJA je krasna dejavnost, dostopna vsem………bivanje na zraku, pravilno dihanje in krepitev vsake mišice v telesu…… Le kaj si lahko želimo več? Občutek, da nekaj naredimo za svoje zdravje…..ČUDOVITO.

                                          

Predstavitev naše vadbe v sklopu mežiškega poletja, foto Roman Abraham

Ob koncu pa še odlomek naše himne:
» Zavrti, poskoči, počepni, nasmej se tako in vedno bo v srcu našem toplo, toplo…..«
IN RES JE TOPLO…..

Zapisala: Milena KONEČNIK