Društvo Šola zdravja

VSAK TRENUTEK JE LAHKO NOV ZAČETEK

Z dnem 25. 11. 2011 nam je Ministrstvo za šolstvo in šport dodelilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa. 27. novembra so nam uradno izdali odločbo za nedoločen čas.

KAJ je Društvo Šola zdravja?

Projekt Društva Šola zdravja deluje že od februarja 2007, ko je nastala prva skupina v Piranu. Leta 2009 smo se registrirali kot Društvo s sedežem v Domžalah. Koncem novembra 2011, nam je Ministrstvo za šolstvo in šport dodelilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa. Idejni vodja in ustanovitelj projekta je dr.Nikolay Grishin. Skupin je že veliko, trenutno imamo 193 skupin in čez 4200 registriranih članov (dne 30. 6. 2019). Veliko je tudi oboževalcev, še več pa opazovalcev.
Naš prepoznavni znak je oranžna barva in razgibavanje vsako jutro (razen nedelje in praznikov) ob 7.30 zunaj na prostem, v bližini našega doma v vseh letnih časih. Razgibavajo nas usposobljeni prostovoljci. Namen Šole zdravja je posameznikom podati osnovne napotke, kako dosegati čim boljše in zdravo življenje. Zato organiziramo poučna predavanja in praktične delavnice, ki jih izvajajo strokovnjaki z različnih področij.
Društvo Šola zdravja si prizadeva jutranje razgibavanje pripeljati v vsak kraj po Sloveniji.

KDAJ in KJE se razgibavamo?

Ura 7.30 je čas za začetek polurnega jutranjega razgibavanja na prostem, po različnih javnih površinah po vsej Sloveniji (športni parki, športna igrišča, ob morju, ob rekah, ob jezerih, v parkih…, vsekakor nekje v naravi, ki je v bližini našega doma).
Toplejši spomladanski dnevi so idealni, da se prične z rednim jutranjim razgibavanjem. Postopoma se človek lažje navadi na vse vremenske razmere, tako tudi na vsakodnevno jutranje razgibavanje ne glede na vreme, mraz, ali poletno vročino.

KDO se lahko vključi?

V okviru Društva vsako jutro ob 7.30 zjutraj po različnih krajih Slovenije se hkrati razgibava čez 4200 oseb v 76 občinah in v 193 skupinah (podatki so od 30. junija 2019). Oktobra 2019 bomo praznovali 10 obletnico od uradne ustanovitve našega društva. Najstarejša skupina v Piranu deluje že 12 let, saj so se organizirali že pred uradnim začetkom. Skupine so različno velike in štejejo od 10 do 80 članov. To niso maturanti, ki se le maja spravijo na glavne ceste skupinsko plesat in jih gleda množica ljudi. Ne, večina članov Društva Šola zdravja je starih nad 50 let, veliko je upokojencev, ki so vsak dan bolj zdravi. Najstarejša udeleženka je iz Savinjske regije (skupina Prebold) in šteje 97 let, drugače starih čez 90 let imamo še 14 članov, čez 80 let pa kar 292 članov. Ti člani so oproščeni plačanja članarine, saj smo veseli, da se nam pridružijo. Kar je najbolj opazno, svojih let sploh ne kažejo! To so srčni ljudje, polni dobre volje in pozitivne energije. Torej, gre za ljudi, ki želijo kaj narediti za svoje zdravje in vsak se razgibava po svojih zmožnostih in sposobnostih. Pridruži se nam lahko vsak. Marsikje se nam pridružijo tudi naključni mimoidoči, celo turisti ali hotelski gostje.

KAKO se razgibavamo?

Vaje niso zahtevne, kar pomeni, da ni potrebna predhodna kondicijska pripravljenost, draga športna oprema tudi ne in kar je najbolj pomembno, vse je brezplačno le članarino poravnate enkrat letno (20€).Delamo po svojih zmožnostih in svojih sposobnostih.
Vaje so preproste in niso težke, primerne so za vsakogar in vodijio jih usposobljeni prostovoljci. Gre za sklepne vaje, ki jih je sestavil dr Nikolay Grishin, in se imenujejo »1000 gibov«. Vse vaje se izvajajo stoje. V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pa pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje.

ZAKAJ zjutraj?

Jutranje razgibavanje izboljšuje fizično in psihično stanje posameznika. Zaradi boljše gibljivosti telesa, se zmanjšuje telesna teža, tudi ostale težave se zmanjšajo ali celo izginejo. Zaradi gibanja v naravi in prijetnega druženja v skupini, se izboljša tudi psihično stanje, zmanjšuje se občutek osamljenosti, socialne izključenosti in depresije.

KAKŠNI so stroški?

Ker se razgibavamo na javnih površinah in vaje vodijo usposobljeni prostovoljci, ne pobiramo nobene vadnine, kar pomeni, da so vaje brezplačne. Edino kar želimo, da se včlanite v društvo in podprete naše aktivnosti s tem, da plačate letno članarino, ki znaša 20,00 €.

PROJEKT PODPIRAJO

Ministrstvo za zdravje je sprejelo sklep, da bo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov na področju prehrane in telesne dejavnosti, finančno podprlo Društvo Šola zdravja za leta 2017, 2018 in 2019.

Namenite del dohodnine Društvu Šola zdravja

Društvo Šola Zdravja je na seznamu upravičencev do donacij iz dohodnine. Zavezance za dohodnino obveščamo, da za odločitev, kateri nevladni organizaciji boste namenili svoj 0,5 % delež od odmere dohodnine, imate čas do konca leta. Z vašo pomočjo boste podprli delovanje našega društva, ki dela v javnem interesu na področju športa. Hvala!