Društvo Šola zdravja

Vsak trenutek je lahko nov začetek

Z dnem 25. 11. 2011 nam je Ministrstvo za šolstvo in šport dodelilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa. 27. novembra 2011 so nam uradno izdali odločbo za nedoločen čas.

Kaj je Društvo Šola zdravja?

Projekt Društva Šola zdravja deluje že od februarja 2007, ko je nastala prva skupina v Piranu. Leta 2009 smo se registrirali kot Društvo s sedežem v Domžalah. Koncem novembra 2011, nam je Ministrstvo za šolstvo in šport dodelilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa. Idejni vodja in ustanovitelj projekta je dr. Nikolay Grishin. Skupin je že veliko, trenutno imamo 220 skupin in 4842 registriranih članov (dne 12. 8. 2020). Veliko je tudi oboževalcev, še več pa opazovalcev.


Naš prepoznavni znak je oranžna barva in razgibavanje vsako jutro (razen nedelje in praznikov) ob 7.30 zunaj na prostem, v bližini našega doma v vseh letnih časih. Razgibavajo nas usposobljeni prostovoljci. Namen Šole zdravja je posameznikom podati osnovne napotke, kako dosegati čim boljše in zdravo življenje. Zato organiziramo poučna predavanja in praktične delavnice, ki jih izvajajo strokovnjaki z različnih področij.


Društvo Šola zdravja si prizadeva jutranje razgibavanje pripeljati v vsak kraj po Sloveniji.

0
Oseb
0
Skupin
0
Občin

KDAJ in KJE se razgibavamo?

Ura 7.30 je čas za začetek polurnega jutranjega razgibavanja na prostem, po različnih javnih površinah po vsej Sloveniji (športni parki, športna igrišča, ob morju, ob rekah, ob jezerih, v parkih…, vsekakor nekje v naravi, ki je v bližini našega doma).
Toplejši spomladanski dnevi so idealni, da se prične z rednim jutranjim razgibavanjem. Postopoma se človek lažje navadi na vse vremenske razmere, tako tudi na vsakodnevno jutranje razgibavanje ne glede na vreme, mraz, ali poletno vročino.

KDO se lahko vključi?

V okviru Društva vsako jutro ob 7.30 zjutraj po različnih krajih Slovenije se hkrati razgibava 4842 oseb v 81 občinah in v 220 skupinah (podatki so od 12. avgusta 2020). Oktobra 2019 smo praznovali 10 obletnico od uradne ustanovitve našega društva. Najstarejša skupina v Piranu deluje že 13 let, saj so se organizirali že pred uradnim začetkom. Skupine so različno velike in štejejo od 10 do 80 članov. To niso maturanti, ki se le maja spravijo na glavne ceste skupinsko plesat in jih gleda množica ljudi. Ne, povprečna starost članov Društva Šola zdravja je 69 let, veliko je upokojencev, ki so vsak dan bolj zdravi. Najstarejša udeleženka je iz ljubljanske skupine Dravlje in šteje 95 let, drugače starih čez 90 let imamo še 21 članov, čez 80 let pa kar 461 članov (podatki so od 12. avgusta 2020). Ti člani so oproščeni plačanja članarine, saj smo veseli, da se nam pridružijo. Kar je najbolj opazno, svojih let sploh ne kažejo! To so srčni ljudje, polni dobre volje in pozitivne energije. Torej, gre za ljudi, ki želijo kaj narediti za svoje zdravje in vsak se razgibava po svojih zmožnostih in sposobnostih. Pridruži se nam lahko vsak. Marsikje se nam pridružijo tudi naključni mimoidoči, celo turisti ali hotelski gostje.

KAKO se razgibavamo?

Vaje niso zahtevne, kar pomeni, da ni potrebna predhodna kondicijska pripravljenost, draga športna oprema tudi ne in kar je najbolj pomembno, vse je brezplačno le članarino poravnate enkrat letno (20€).Delamo po svojih zmožnostih in svojih sposobnostih.
Vaje so preproste in niso težke, primerne so za vsakogar in vodijio jih usposobljeni prostovoljci. Gre za sklepne vaje, ki jih je sestavil dr Nikolay Grishin, in se imenujejo »1000 gibov«. Vse vaje se izvajajo stoje. V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pa pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje.

ZAKAJ zjutraj?

Jutranje razgibavanje izboljšuje fizično in psihično stanje posameznika. Zaradi boljše gibljivosti telesa, se zmanjšuje telesna teža, tudi ostale težave se zmanjšajo ali celo izginejo. Zaradi gibanja v naravi in prijetnega druženja v skupini, se izboljša tudi psihično stanje, zmanjšuje se občutek osamljenosti, socialne izključenosti in depresije.

KAKŠNI so stroški?

Ker se razgibavamo na javnih površinah in vaje vodijo usposobljeni prostovoljci, ne pobiramo nobene vadnine, kar pomeni, da so vaje brezplačne. Edino kar želimo, da se včlanite v društvo in podprete naše aktivnosti s tem, da plačate letno članarino, ki znaša 20,00 €.

Smo člani naslednjih zvez


Zavod za šport in rekreacijo Domžale
Kopališka 4, Domžale
Telefon: +386 1 721 68 62
E-naslov:info@sport-domzale.si


Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva
Poljanska cesta 12
1000 Ljubljana
Tel.: 01 433 40 24
Fax: 01 430 12 89
e-mail: slovenska@filantropija.org
www.filantropija.org; www.prostovoljstvo.org

              
Projekt »Slovenska mreža prostovoljskih organizacij« financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za javno upravo.

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: »Institucionalna in administrativna usposobljenost«, prednostne usmeritve: »Spodbujanje razvoja nevladnih organizacij, civilnega in socialnega dialoga.«


ŠPORTNA UNIJA SLOVENIJE
Koprska ulica 94 a
1000 LJUBLJANA
www.sportna-unija.si
Tel.: 01/42-32-142
Gsm:041/749 991Mojca Koligar
Strokovna sodelavka za šport

sodelujemo v projektu ZDRAVO DRUŠTVO, www.zdravodrustvo.si


Vsebinska mreža NVO za zdravje – NVO varujejo naše zdravje
Health NGOs Network – NGOs Protec Our Health Project

Slovenska zveza za tobačno kontrolo in javno zdravje
Slovenian Coalition for Tobacco Control and Public Health
Kopitarjeva 2
SI-2000 Maribor
tel: + 386 2 620 98 57
e-pošta: nvo.zdravje@tobak-zveza.si
http://nvozdravje.si/

X