Več kot štiri tisoč udeležencev sodelovalo v projektu Dihamo z naravo

Humanitarno Društvo Šola zdravja je uspešno zaključilo projekt Dihamo z naravo. Na 615 brezplačnih vadbah je bilo skupaj več kot štiri tisoč udeležencev, ki poudarjajo, da se po vadbi počutijo bolj sproščeno, zaznavajo tudi boljše splošno počutje.

»Analiza ankete, ki smo jo izvedli med udeleženci vadbe, je pokazala, da so zelo zadovoljni z aktivnostjo, zaznavajo vsesplošno izboljšanje zdravja, tako fizičnega kot duševnega. Po vadbi pa ob prepoznanih lokacijah napetosti v telesu zaznavajo razliko med sproščenim in napetim stanjem. Po vadbi so bolj sproščeni in se bolj zavedajo samega sebe kot pred njo, zato si želijo s tovrstno aktivnostjo nadaljevati tudi v prihodnje,« je strnila vtise udeležencev podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo, sicer redna udeleženka vadb, mag. Bernardka Krnc.

Projekt Dihamo z naravo je v naravo vabil spomladi in jeseni leta 2021 in 2022. V vmesnem času in danes v društvu omogočajo izvajanje aktivnosti ob posnetku, ki je dostopen na spletni strani društva, na aplikaciji YouTube in na programu nekaterih lokalnih televizij.

Prvo leto je bila vadba enkrat tedensko na 18, drugo leto na 20 lokacijah po Sloveniji, tudi v Prekmurju, na Koroškem in v Beli krajini. Povprečno se je posamezne vadbe udeležilo sedem udeležencev, ki so se z vaditeljem, usposobljenim strokovnim kadrom ali prostovoljcem Društva Šola zdravja, napotili na sprehod do mirnega kotička v naravi, kjer so izvajali sprostitvene, dihalne in gibalne vaje ter meditacijo s poudarkom na programih čuječnosti. Tako so poskrbeli za umiritev uma in telesa.

Brezplačno vadbo je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, in sicer na podlagi razpisa za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije v letu 2021 in 2022.

Društvo Šola zdravja želi nadaljevati s projektom, zato se je oktobra 2022 prijavilo na javni razpis Ministrstva za zdravje za sofinanciranje programov svetovanja, aktivnosti  in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije do leta 2025. Med čakanjem na rezultate javnega razpisa upajo na pozitiven sklep, da bodo z vadbo Dihamo z naravo lahko nadaljevali tudi spomladi in jeseni prihodnja tri leta.

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki