Šola Zdravja

Novice

Vadba Dihamo z naravo gre na počitnice!

Dihanje. Z njim človek ne dobiva samo kisika, temveč tudi življenjsko energijo. Od marca se je brezplačne vadbe Dihamo z naravo udeležilo skoraj 2000 ljudi. Konec šolskega leta je tudi vadba Dihamo z naravo do 1. septembra odšla na počitnice.

Vadbo na 20 lokacijah po Sloveniji organizira humanitarno društvo Šola zdravja. Mesečno so se v povprečju zbrali 66-krat. Zaradi sofinanciranja ministrstva za zdravje je vadba za vse generacije brezplačna, nadaljuje pa se po poletnih počitnicah 1. septembra. Štiri mesece lani in štiri mesece letos so se udeleženci vadbe pod vodstvom usposobljenih prostovoljcev in strokovnjakov naučili preproste metode za umirjanje uma.

»V prvi polovici letošnjega leta je bil obisk vadbe večji, odziv pa boljši kot lani. Za jesen si želimo, da bi se nam pridružilo še več udeležencev. Z našo brezplačno vadbo namreč spoznavamo metode, ki nam pomagajo, da se umirimo. Vsakodnevni stres, ki je zadnje mesece prisoten, ko so se ukrepi zaradi kovida sprostili in se zdi, da vsi nadomeščamo zamujeno, in potrebujemo na drugi strani naravo, umirjeno dihanje, čas zase in to sodelovanje v vadbi Dihamo z naravo omogoča,« razlaga podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo, sicer redna udeleženka vadb, Bernardka Krnc.

Kje smo vadili?

Brežice, Celje, Črnomelj, Dobrova–Polhov Gradec, Domžale, Dravograd, Kamnik, Ljubljana, Medvode, Maribor, Metlika, Mojstrana, Nova Gorica, Odranci, Podzemelj, Preddvor, Ptuj in Škofja Loka so bile spomladanske lokacije vadbe Dihamo z naravo. Na njih so se udeleženci naučili umiriti, zavestno spremeniti ritem dihanja, delali so vaje za bolj gibljivo hrbtenico, ki je steber našega živčnega sistema, in vaje za dvig imunskega sistema, da bi tako ozavestili svoje misli, vplivali na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa. Vsekakor pa je bila tedenska brezplačna vadba priložnost, da udeleženci odkrijejo nekaj novega, se povežejo z naravo in prezračijo um. Nove priložnosti pridejo spet 1. septembra, ko se lahko vadbi znova pridruži vsak, ki mu je tovrstno preživljanje prostega časa blizu.

Delavnica: Vodenje skupine, skupinska dinamika in povezovalna komunikacija

Usposabljanje za vodje in namestnike Društva Šola zdravja v Veržeju (vodi JAKA KOVAČ, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

Delavnica je bila izpeljana v dveh skupinah na prvem večdnevnem usposabljanju s prostovoljci Šole zdravja v Veržeju 23. in 24. maja 2022. Obe delavnici sta potekali v prijetnem, sproščenem vzdušju, udeleženci so aktivno sodelovali in delili svoje izkušnje. V skupinah je bilo od 16-18 udeležencev (vodje oziroma namestniki večjih, prvo nastalih skupin Šole zdravja iz vseh regij)

Vodenje skupine-delavnica

 

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva

Poljanska cesta 12, 1000 Ljubljana

E: slovenska@filantropija.org

www.filantropija.org,    www.prostovoljstvo.org

Spomladanski družabno-rekreativno-izobraževalni teden v Snoviku, 6. – 10. 6. 2022

Prejšnji teden se je 42 članov iz različnih koncev Slovenije  udeležilo družabno-rekreativno-izobraževalnega tedna, ki ga je Društvo Šola zdravja prvič organiziralo v Termah Snovik. V terminu med 6. in 10.  junijem 2022 so se dogodka udeležili člani iz Žužemberka, Izole, Ruš, Novega mesta, Ptuja, Markovca pri Ptuju, Velikih Lašč, Želimlja … in še člani lokalne skupine Snovik. Po obvezni jutranji telovadbi so sledile različne aktivnosti. Že na dan prihoda so se po kosilu udeležili plavalnega tečaja z učiteljico plavanja, ki so ga imeli še naslednje dni bivanja v Termah Snovik. Plavalni tečaj se je izkazal za zelo dobrodošlega, saj tudi če znamo plavati, vedno kaj novega izvemo in posodobimo svoje plavalne veščine. Poleg vsakodnevne jutranje telovadbe “1000 gibov”, večdnevnega plavalnega tečaja, pohodov po okolici, člani so imeli možnost usposabljanja “Kako pravilno izvajati vaje 1000 gibov”, ki ga je vodil Andraž Purger, prof. športne vzgoje. Andraž je imel tudi predstavitev vadbe “Dihamo z naravo”, s katero so se nekateri člani tukaj srečali prvič, ker še ni razširjena po vseh regijah. Triurna praktična delavnica “Pomagajmo križu”, ki jo je vodil dr. Nikolaj Grishin je tudi bila zelo zanimiva in poučna, na kar kaže zadovoljstvo članov po delavnici, na kateri jim je dr. Grishin s praktičnimi prikazi in prijemi kazal, kako reševati različne bolečine ali kako se jim izogniti.

Kako so člani doživeli ta teden v Snoviku, lahko preberete v Suhokranjskih novicah, kjer je naš član iz Žužemberka Jozo Andrijanić povedal zgodbo iz Snovika bolj podrobno.

Družabno-rekreativno-izobraževalni teden  je del nacionalnega programa Slovenija v gibanju/Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije in združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji.

Foto utrinki so vidni tukaj, (foto: Jozo Andrijanić):

         

10. obletnica skupine Ljubljana – Prule, 3. 6. 2022

V petek, 3. junija 2022, smo se zbrali z ljubljansko skupino PRULE na njihovi čudoviti lokaciji na Špici. Aprila je minilo že 10 let vztrajanja pri jutranji telovadbi na isti lokaciji vsak delavnik.  Ob 7.30  začnejo in v pol ure razgibajo vse sklepe in mišične skupine.

Zagnana ustanoviteljica te skupine je osemdesetletna prostovoljka upokojenka Savica Brajić, ki se je prvič srečala s telovadbo “1000 gibov” spomladi leta 2011 v ljubljanski skupini Livada. Približno pol leta je trajalo, da se je odločila ustanoviti skupino tudi na Prulah. Začeli so 1. aprila 2012, ko je prišlo 12 oseb. Prav zaradi prvoaprilskega začetka nihče ni verjel, da se bo skupina obdržala. A se je! Res je, vztrajajo že deset let in dva meseca. Spomnim se  lanskega pogovora s Savico ob prejeti nagradi društva za leto 2020, ko mi je povedala, da je njen moto, da ostane zdrava in neodvisna čim dlje, zato tudi vztraja na vsakodnevni jutranji telovadbi. “Če se česa lotim, se temu posvetim v celoti. Tako je bilo tudi s to telovadbo. Nanjo hodijo ljudje, ki si to želijo. Nihče ne telovadi zaradi mene, ampak hodijo zaradi sebe,”  je takrat povedala in za tem stoji tudi danes. Lokacija na Špici je zelo izpostavljena in frekventna, tako da se velikokrat oglasijo na telovadbi tudi mimoidoči.

Skupina letos šteje več kot 30 članov, ki so med seboj zelo povezani, saj se po jutranji telovadbi ter ob različnih drugih priložnostih tudi veliko družijo. Predstavnica društva Neda Galijaš je članom, ki vztrajajo že deseto leto, podelila simbolične nagrade s Pohvalo za vztrajnost. Desete obletnice se je udeležila tudi  vodja podružnice Šole zdravja Ljubljana Silvica Erlih, ki je čestitala prisotnim članom, še posebej pa gospe Savici za vztrajnost in angažiranost vsa ta leta. Slavnostnega dogodka se je udeležila tudi strokovna sodelavka društva Eva Jeza, mag. kineziologije, ki je po telovadbi dajala še strokovne nasvete posameznikom glede pravilne izvedbe nekaterih vaj.  Sledilo je prijetno druženje ob glasbi in pogostitvi, saj je ta skupina znana po tem, da jutranjo vadbo obogatijo še z glasbo.  Še na mnoga leta zdravega življenja in telovadbe!

Dogodek je del nacionalnega projekta Slovenija v gibanju, ki združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji. In to prireditev smo organizirali v okviru projekta Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije.

Tekst in foto: Neda Galijaš

Prvo večdnevno srečanje in usposabljanje s prostovoljci Šole zdravja v Veržeju, 23. – 26. 5. 2022

Uspešno smo zaključili prvo večdnevno usposabljanje s prostovoljci Šole zdravja v Veržeju. Povabljeni so bili prostovoljci, vodje oziroma namestniki večjih, prvo nastalih skupin iz vseh regij – 31 vodij skupin, člani upravnega in nadzornega odbora ter 6 izvajalcev (Slovenska filantropija, pisarna in strokovni kader). Jutranjo telovadbo sta vodila prof. športne vzgoje Andraž Purger  in mag. kineziologije Eva Jeza.  Andraž  je poleg jutranje vadbe “1000 gibov” vodil tudi vadbo “Dihamo z naravo”. Pri eni in drugi vadbi sta Andraž in Eva kot strokovni kader usmerjala prisotne v pravilno izvedbo posameznih vaj.
Cilj in namen večdnevnega srečanja in usposabljanja je bil:
– Spoznavanje vodstva društva in vodij skupin
– Spoznavanje vodij med seboj
– Kaj prostovoljstvo je in kaj ni
– Skupinska dinamika
– Iskanje idej in rešitev za boljše delovanje društva

Zunanji izvajalec Jaka Kovač iz Slovenske filantropije je izvedel dve delavnici “Vodenje skupin, skupinska dinamika in povezovalna komunikacija” v dveh dneh, vsakič druga skupina po 16-18 udeležencev.  Obe sta potekali v prijetnem, sproščenem vzdušju, udeleženci so aktivno sodelovali in delili svoje izkušnje.

Udeleženci so šli tudi skozi druge delavnice, ki so se izvajale v manjših skupinah (max. 7 ) v katerih so na podlagi fokusnih stavkov iskali rešitve, predloge  in ideje glede prihodnosti društva, sodelovanja s strokovnim kadrom, izboljšav delovanja društva in podružnic, informiranosti članov ter kako si predstavljajo bodočega prdsednika društva.

O tem kako so naši prostovoljci doživeli prvo večdnevno srečanje in usposabljanje vodij in namestnikov lahko preberemo iz njihovih komentarjev kot je npr. ta od Lučke iz Medvod: “Moram vam še enkrat povedati, da sem bila zelo vesela udeležbe v Veržeju. Veliko novega sem zvedela. Znala sem poslušati tudi med vrsticami in si ustvariti mnenje, ki me je napolnilo in obogatilo. Vse skupaj sem prespala in predelala še enkrat. Predlogi za izboljšave se ponovno kopičijo…. Ob priliki napišem več…  Upam, da smo vam pomagali najti pravo pot za naprej in da ste iz naših predlogov lahko izluščili dobronamerne pripombe in ugotovitve. Če bi ta vprašanja oziroma raziskave predali kakšni zunanji instituciji, bi bilo dosti dražje in verjetno tudi drugače, tako pa ste znali združiti prijetno s koristnim. Bravo. Super.

Večdnevno srečanje in usposabljanje z vodji skupin, vodstvom društva in strokovnim kadrom  je del nacionalnega programa Slovenija v gibanju/Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije in združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji.

Foto utrinki so vidni tukaj:

         

Obrtna zbornica Domžale vabi na Festival podjetništva

Na Obrtni zbornici Domžale v sodelovanju z Občino Domžale  organizirajo

FESTIVAL PODJETNIŠTVA za 3. življenjsko obdobje,

od 6. junija do 10. junija

od 10. do 13. ure.

Prizadevajo si za prenos izkušenj in znanj ter za vzpostavitev medgeneracijskega sodelovanja. Želijo postati most med podjetništvom, mladimi in starejšimi ter njihovimi podpornimi organizacijami. Zavedajo se priložnosti, ki jih ponuja sodelovanje s starejšimi, in dragocenih znanj, ki se izgubljajo zaradi pomanjkanja posluha. Hkrati pa se zavedajo izzivov, ki jih prinaša 3. življenjsko obdobje, tako na področju osamljenosti, izključenosti, novih tehnologij, psihofizičnega zdravja in nizkega standarda.

Vabijo članice in člane Šole zdravja, da se  udeležijo festivala. Prosijo, če jim do srede 1. junija, sporočite koliko bo število članov, ki se nameravajo udeležiti. Za potrebe organizacije in priprav okrog dogodkov se je potrebno za vsak dan posebej prijaviti, saj organizator mora vedeti številčno stanje udeležencev.

Prijave zbirajo na:

info@domzale-ooz.si

01 721 93 70

01 721  93 75  

 

Predavanje: “Možganska kap in sladkorna bolezen” – doc. dr. Martin Rakuša, dr. med., spec. nevrol.

DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA

je v sredo 4. maja 2022 organiziralo spletno predavanje na temo: MOŽGANSKA KAP IN SLADKORNA BOLEZEN. Predavatelj: doc. dr. Martin Rakuša, dr. med., spec. nevrol., UKC Maribor, Oddelek za nevrološke bolezni

Kaj je možganska kap in kaj je sladkorna bolezen, kako sta povezani. Kakšne so klinične značilnosti možganske kapi pri sladkornih bolnikih, zakaj je pri njih višja možnost nastanka, višja umrljivost in invalidnost zaradi možganske kapi. Je zdravljenje možganske kapi in rehabilitacija pri sladkornih bolnikih težje, daljše, dražje in zakaj? Pomembno je tudi, kako lahko sladkorni bolnik prepreči, da bi prišlo do nastanka možganske kapi (nekajenje, telesna dejavnost, ustrezna vrednost holesterola v krvi in krvnega tlaka,…) in pa kako ravna po preživeti možganski kapi.

Tukaj je posnetek predavanja. Vabljeni k ogledu.

 

Veleblagovnica Tiala organizira nakupovalno doživetje za člane Šole zdravja

ČAS JE ZA DRUŽENJE, NAKUPOVANJE IN IZOBRAŽEVANJE V VELEBLAGOVNICI TIALA!
Veleblagovnica Tiala organizira nakupovalno doživetje ZA ČLANE ŠOLE ZDRAVJA. Modne prodajalke bodo z veseljem svetovale in pomagale pri izboru . Poleg nakupovanja, bo organizirano tudi strokovno izobraževanje in prostor za druženje!
Dogodek in izobraževanje sta popolnoma BREZPLAČNA! 
Veleblagovnica Tiala se nahaja v centru Škofje Loke in se razprostira na 1000 kvadratnih metrih prodajne površine. Največja prednost je ponudba vse na enem mestu!

To pomeni, da lahko v eni veleblagovnici kupite odrasla in otroška oblačila, kozmetiko, modne dodatke, perilo, gospodinjstvo in še mnogo več!

V sklopu celotnega doživetja, bo organizirano tudi strokovno izobraževanje, tokrat na temo KAKO V ZRELEJŠIH LETIH OSTANEMO ZDRAVI IN MOČNI – poleg izobraževanja, tudi praktična delavnica vaj.
DOGODEK BO POTEKAL V TOREK, 2.6.2022
Pričetek ob 10. uri, predviden zaključek okoli 13.ure
Prijave zbiramo vse do konca meseca Maja. Prijavite se lahko na email stiftar.sasa@gmail.com ali nas pokličete na številko 040 186 544. 
Se že veselimo našega prvega dogodka v veleblagovnici Tiala skupaj s šolo zdravja!

Uspešno zaključen še tretji spomladanski družabno-rekreativno-izobraževalni teden v Veržeju, 16. – 20. 5. 2022

Uspešno smo zaključili vsa tri termina družabno-rekreativno-izobraževalnih tednov v Veržeju. V tretjem terminu (16. – 20. 5. 2022) je bilo 25 udeležencev in še 17 okoliških. Jutranjo telovadbo sta vodila predsednica Zdenka Katkič, vaditeljica športne rekreacije 2. stopnja in Andraž Purger, prof. športne vzgoje. Poleg vsakodnevne jutranje telovadbe “1000 gibov”, pohodov po okolici, lončarske delavnice, kopanja v bližnjih Termah Banovci, člani so obiskali tudi Otok ljubezni in se sprehodili po učni gozdni poti. Tokrat je največ udeležencev bilo iz Ljubljane, prišli so tudi iz Kranja, Litije, Maribora, Vipave…

Strokovni sodelavec društva Andraž Purger je poleg jutranje vadbe “1000 gibov” vodil tudi vadbo “Dihamo z naravo”. Pri eni in drugi vadbi je prisotne usmerjal v pravilno izvedbo posameznih vaj.

Družabno-rekreativno-izobraževalni teden  je del nacionalnega programa Slovenija v gibanju/Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije in združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji.

Foto utrinki so vidni tukaj:

         

Veseli dan prostovoljstva – Ljubljana, 26. 5. 2022

Slovenska filantropija med 23. in 29. majem 2022 že tradicionalno organizira Nacionalni teden prostovoljstva, letos poteka že triindvajsetič. Namen tega tedna je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje.

Na Veseli dan prostovoljstva, ki bo 26. maja, se bodo od 13. do 17. ure na Prešernovem trgu v Ljubljani predstavljale številne prostovoljske organizacije iz vse Slovenije.  Tudi naše društvo se bo predstavilo na stojnici (številka 28) kjer bomo informirali zainteresirane o Društvu Šola zdravja, delili bomo zgibanke in revijo Šola zdravja.

Po dveh letih omejitev druženja nas organizatorji Slovenske filantropije  vabijo, da se jim pridružimo v centru Ljubljane, kjer bodo organizirali osrednji dogodek.

D O B R O D O Š L I!

Vabilo na Veseli dan 2022

Organizator nam je poslal program za Veseli dan prostovoljstva:

PRIČETEK: Da bomo vsi skupaj začeli točno ob 13. uri, vas pričakujemo na Prešernovem trgu med 12:00 in 12:30. Prosimo vas, da se ob pričetku oglasite na INFO stojnici, kjer boste poleg vseh informacij dobili tudi kupone za kavo. Informacijska stojnica se bo nahajala na Prešernovem trgu pri spomeniku. Na vaši stojnici vas bo čakal tudi letak z informacijami o poteku prireditve.

DOSTOP IN DOSTAVA DO PRIREDITVENEGA PROSTORA: Dostava z avtomobili na Prešernov trg ni mogoča.

RAZPORED STOJNIC: Vam pošiljamo v priponki. Poskušali smo upoštevati vaše želje, lahko pa se zgodi, da se bo sama postavitev na terenu malenkostno razlikovala. Stojnice bodo označene z nazivi vaših organizacij.

SMETI: Prosimo vas, da odpadke ločujete in jih odlagate direktno v podzemne zbiralnike odpadkov, ki so na Čopovi ulici. Če boste kljub temu potrebovali vreče za smeti, jih lahko prevzamete na info stojnici. Prosimo vas tudi, da ob zaključku stojnico za sabo pospravite.

HRANA IN PIJAČA: Podjetje A1 nas bo v okviru dneva počastilo s kavo. Vsaka organizacija bo prejela nekaj kupončkov, vsaj toliko, kolikor prostovoljcev ste prijavili in še nekaj za obiskovalce, ki jih bodo resnično zanimali vaši programi in jih boste želeli povabili na pogovor ob kavi.

DOGAJANJE NA VESELEM DNEVU: Veseli dan bo resnično vesel, saj boste organizacije poskrbele za veliko animacij in uličnih iger. Obiskovalci se bodo med seboj pomerili v gradnji energetskega stolpa, spomina, prstometa, organizirali bomo tudi Prostolov, v katerem se bodo obiskovalci postavili v vlogo raziskovalcev in tako rešili naloge, ki bodo povezane s vsebino prijavljenih organizacij. Po uspešno zaključeni nalogi pa bodo prejeli manjšo nagrado. Spodbudite obiskovalce, da se v igro vključijo, prav tako se lahko v igro vključijo vaši prostovoljci.

OBISK ŽUPANA:  Ob 14. uri bo prireditev obiskal župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, ki se bo sprehodil med stojnicami in pozdravil prostovoljce in vse sodelujoče.

FOTOGRAFIRANJE: Za namen promocije prostovoljstva bomo dogajanje na Veselem dnevu prostovoljstva fotografirali. Na koncu bomo imeli tudi skupinsko fotografijo, ki jo bomo izvedli ob 16:45 na Prešernovem trgu. Prosimo vas, da z nami ostanete do konca prireditve in stojnic ne puščate praznih.

PROMOCIJA DOGODKA: Seveda si vsi želimo čim več obiskovalcev, zato vas vabimo, da sodelujete pri skupni promociji. Za Veseli dan prostovoljstva smo ustvarili Facebook dogodek, na FB prostovoljstvo.org delimo povezave na prijavljene organizacije z opisi aktivnosti. Poiščite vašo organizacijo, kaj dodajte, komentirajte in če imate možnost delite dogodek tudi na vaših straneh ter povabite nanj osebe, ki vam sledijo. Skupaj lahko dosežemo večjo prepoznavnost in še več obiskovalcev dogodka.

VREMENSKA NAPOVED: Vreme za enkrat kaže, da nam bo na letošnjem dogodku naklonjeno. Dežja naj ne bi bilo, sonca tudi ne preveč, bodo pa poletne temperature, tako da nas zeblo ne bo. J

Ekipa programa prostovoljstvo s Slovenske filantropije

Mateja Slapnik

koordinatorica na programu Prostovoljski servis

X