Šola Zdravja

Novice

Nova mariborska skupina – Pobrežje

Naše društvo je bogatejše za še eno novo skupino Pobrežje v Mestni občini Maribor. Kot  21. skupina so se pridružili v podružnici Šole zdravja Maribor z okolico, in kot 9. skupina v MO Maribor.

Mestna četrt Pobrežje je dalj časa izkazovala željo po jutranji vadbi tudi v njihovem predelu Maribora. Sosedska skupina Mavrica -Tezno je pripravila povabilo na vadbo, s koordinatorko na Mestni četrti Pobrežje so se dogovorili glede lokacije in terena za vadbo ter določili datum začetka (10. junij 2024 ob 8 uri). Kot nam poročajo iz skupine Mavrica- Tezno, Imajo idealen teren za vadbo, zelenice, drevesa, plastično igrišče, nadstrešek.. Vodja mariborske podružnice z okolico in obenem tudi članica UO Društva Šola zdravja Erika Rajšp poroča, da jih je prvi dan prišlo 7 in so vsi prisotni bili navdušeni nad vajami “1000 gibov”. “Kot prvošolčkom smo jim pomagali pri spoznavanju gibov, pravilnemu izvajanju vsake vaje tako kot poteka po priročniku, pravilnemu dihanju in tako smo hodili 14 dni in jih podučevali in spodbujali. Že po prvih nesigurnih korakih in gibih danes že strumno korakajo novim doživetjem in dogodkom naproti. Imajo vodjo skupine Slavico Erman, ki bo v bodoče vodila članstvo, ostalo administracijo in aktivnosti.Sedaj že vadijo samostojno in suvereno z vodjo vred, vedno več jih je, imajo tudi moškega člana”, nam je povedala Erika Rajšp.

Danes skupina Pobrežje že strumno koraka novemu načinu zdravega življenja naproti. Bravo za novonastalo skupino Pobrežje in dobrodošli!

 

Na odprtju Prikupske Olimpijade tudi vadba “1000 gibov”

Hrvaško-slovenska skupina Pribanjci se je 6. julija 2024 udeležila otvoritve Prikupske Olimpijade, ki je potekala na igrišču Kasuni (lokacija kjer skupina Pribanjci vsak delovnik telovadi, 1,5 km na hrvaški strani meje). Gre za ekipno tekmovanje tradicionalnih vaških iger. Članom Društva Šola zdravja iz CRO – Pribanjci so se pridružili tudi člani iz skupine Dragatuš in Špeharji. Promovirali so telovadbo “1000 gibov” in spodbujali k sodelovanju pri promociji zdravega načina življenja in telesne dejavnosti. Vadbi so se pridružili tudi ostali udeleženci Prikupske olimpijade. Na koncu je sledilo prijetno druženje in pogostitev ob glasbi.

Kako veselo, zabavno in zdravo je bilo kažejo slike in promocijski video kjer se vidi tudi telovadba “1000 gibov”.

Zanimiv obisk v skupini Šole zdravja Piran

V nedeljo 14. julija je piransko skupino prijetno presenetil zanimiv obisk! Obiskal jih je dr. Nikolaj Grishin, ki se trenutno mudi v ljubi mu Sloveniji na dopustu.. Člani so izkoristili priložnost njegovega obiska in so ga prosili naj to jutro on vodi vaje. Spotoma jim je na svojstven in duhovit način svetoval in jih opozarjal na kaj morajo biti pri vajah pozorni. Sledilo je druženje ob kavici, kjer so ga zasuli z vprašanji, največ pa o tem kako je danes živeti v Belorusiji.

In še foto spomin, ki ga je naredila Mirjam Petrič

“1000 gibov” na Lošinju

Od 22. do 28. junija 2024 so se članice nekaterih belokranjskih skupin Šole zdravja  odpravile na Lošinj, natančneje v kraj Bučanje. Gospa Vladka Škof je preko Zveze prijateljev mladine organizirala njihovo druženje. Vsako jutro ob 7.30 uri so  belokranjske članice Šole zdravja telovadile. Zbralo se jih je okrog 40.  Obvestili so nas, da so v tem času opravile tudi eno vajo “Dihamo z naravo, kjer se je zbralo 24 članic, pod vodstvom Barice Hoenigman.  Vsi so bili navdušeni in se že veselijo naslednjega srečanja.

Kratke vaje sproščanja – Sprostitev vratu – Projekt Dihamo z naravo

Imate mravljince v prstih, glavobol ali trda ramena?

Za vas smo pripravili sklop kratkih vaj sproščanja, ki so del vadbe Dihamo z naravo.

Vzrok za zgoraj omenjene simptome se lahko skriva v slabo gibljivem vratu. Pri vadbi Dihamo z naravo delamo vaje bolj počasi in čuječe, z vodeno pozornostjo od vretenca do vretenca.

Poizkusite vajo Žerjavov vrat, ki odpira in zapira medvretenčni prostor in podpira pretok hranil v možgane. Svetujemo vam, da se pred vajo za vrat sprostite z Umirjenim dihanjem.

V poletnih mesecih (julij in avgust 2024) smo z vadbo Dihamo z naravo na počitnicah. V živo se zopet vidimo septembra 2024!

Imejte lep dan!

Sprostitev vratu – kratke vaje sproščanja – Dihamo z naravo 2024

Kratke vaje sproščanja – Umiritev diha – Projekt Dihamo z naravo

Težko zaspite ali pa se zbujate sredi noči?

Za vas smo pripravili sklop kratkih vaj sproščanja, ki so del vadbe Dihamo z naravo.

Prvi video – Dihanje s trebušno prepono je namenjen sproščanju živčnega sistema in umirjanju uma. Ko imamo polno glavo misli, ki nas ne pustijo spati, si lahko pomagamo s preprostim dihanjem s trebušno prepono, ki je naš osnovni vzorec dihanja.

V poletnih mesecih (julij in avgust 2024) smo z vadbo Dihamo z naravo na počitnicah. V živo se zopet vidimo septembra 2024!

Imejte lep dan!

Slovenska bakla v Šmarjeških Toplicah

Članice Društva Šola zdravja Šmarješke Toplice so ponosno  sodelovale pri teku z olimpijsko bakljo v občini Šmarješke Toplice. Slikali so se z našim olimpijcem namiznotenisačem Petrom Hribarjem

“Z vsem srcem bomo navijale za našega olimpijca Petra Hribarja!” – sporoča skupina Šole zdravja Šmarješke Toplice.
.
Na sliki z županom občine Šmarješke Toplice mag. Marjanom Hribarjem in olimpijcem Petrom Hribarjem.
 

Skupna telovadba dveh črnomaljskih skupin DŠZ

Članica Mirjana Lakner nam je poročala, da so se jim danes v črnomaljski skupini Špeharji pridružili člani nove skupine Zilje. V skupini Špeharji že nekaj časa delajo tudi vaje z utežmi, znajdejo se po svojih močeh (pri njih so to flaše s peskom). Člane nove skupine je zanimalo kako delajo te vaje, zato so prišli na obisk in skupaj telovadili ene in druge vaje. Po telovadbi je sledilo prijetno druženje ob kavici.
Nekaj foto utrinkov:

Zahvala učenca 3. OŠ Slovenj Gradec

Otroci iz šole s posebnimi potrebami v Slovenj Gradcu zelo radi telovadijo s skupino Šole zdravja Slovenj Gradec. Vsakič, ko pride do  medgeneracijskega druženja s skupno telovadbo, se med njimi izmenjuje posebna energija. To je začutil tudi Jan  Premrov, učenec iz Tretje Osnovne šole Slovenj Gradec in na svoj rojstni dan 17. junija napisal pismo tetam v Šoli zdravja. Slikale in poslale so nam ga učiteljice iz Tretje Osnovne šole SG.  Prisrčno!