Šola Zdravja

Novice

Uspešno končan družabno-rekreativno-izobraževalni teden na Otočcu, 4. – 7. 10. 2021

Od 4. do 7. oktobra je na Otočcu potekal že tretji termin družabno – rekreativno- izobraževalnega programa društva Šola zdravja. Prvi dan smo se po kosilu zbrali na terasi hotela Šport, se predstavili in spoznali ter skupaj pogledali urnik za prihajajoče dni. Ob 17:30 je v dvorani potekalo predavanje na temo Zdrave prehrane, ki ga je pripravila nutricionista Janja Strašek iz Šmarjeških toplic. Predavanje je poslušalo 15 udeležencev. Po večerji smo imeli spoznavni večer, na katerem so nastopali člani mešanega pevskega zbora Šmarješke toplice. V torek smo dan začeli z jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov, ki smo jo izvedli pred hotelom. Po zajtrku pa smo imeli nordijsko hojo, ki jo je vodil gospod Branko Bon iz Šmarjeških toplic. Z Otočca smo se peš odpravili do Šmarjeških toplic, nazaj smo se vrnili z vlakcem. Vmes smo se ustavili še pri lokalnem čebelarju. Nordijske hoje se je udeležilo 29 članov. Po kosilu je sledila delavnica računalniškega opismenjevanja, ki jo je izvedla Brigita Grubič. Na delavnici je 16 udeležencev dobilo uporabne nasvete za uporabo pametnega telefona in intraneta. Sledilo je predavanje dr. Grishina z naslovom Metode samopomoči 23+5. Vse udeležence je pozdravila še podpredsednica društva mag. Bernardka Krnc. Prisotnih je bilo 28 udeležencev. Po večerji bil čas za nočno kopanje. Nekateri pa so se poveselili ob živi glasbi v hotelski recepciji. Kot običajno smo tudi v sredo dan začeli ob 7:30 z jutranjo telovadbo. Po zajtrku je sledil ogled gradu Struga. Iz hotela smo se peš odpravili na približno 25 min dolg sprehod do gradu Struga, kjer je po gradu 30 udeležencev popeljal graščak. Po koncu ogleda gradu nam je načrte za preizkus golfa prekrižal dež. Zato smo le popili kavico z razgledom na golf igrišče in se odpravili nazaj proti hotelu. Po kosilu je bila v načrtu vožnja z vlakcem do naravnega kopališča Klevevž, ampak nam je znova ponagajalo slabo vreme. Namesto tega sem pripravila predavanje in vadbo z vajami za moč, ki se ga je udeležilo 19 članov. Skupaj smo spoznali pomen vaj za moč, kako jih pravilno izvajati in tudi potelovadili, ostali pa so deževen dan preživeli v hotelskem bazenu. Ob 17:30 je sledila predstavitev projekta Dihamo z naravo, ki smo ga nato v prilagojeni obliki zaradi dežja tudi praktično izvedli v dvorani. Sodelovalo je 25 udeležencev. Večer smo popestrili s tombolo. V četrtek smo pred hotelom izvedli še vadbo 1000 gibov, med katero nas je presenetil dež in smo jo zaključili v dvorani. Udeleženci so organizacijo, vodenje, program, hotel in osebje pohvalili in bi se v prihodnje z veseljem še udeležili podobnih programov. Nekaj udeležencev se je tudi letos udeležilo že več terminov programa na Otočcu.

Družabno-rekreativno-izobraževalni teden na Otočcu  je del nacionalnega programa Slovenija v gibanju/Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije in združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji.

Pripravila: Eva Jeza, mag. kineziologije

Foto utrinke so prispevale Mimi Šegina, Eva Jeza, Marija Miklič in Marinka Milenković:

 

         

Predstavili smo se na prireditvi Dan za zdravje v Dobrniču, 9. 10. 2021

Društvo Šola zdravja ima 5.038 članov, ki vsako jutro telovadijo v 248 skupinah po vsej Sloveniji. Vizija društva je pripeljati jutranjo telovadbo v vsak kraj, vas in naselje, tako se je v soboto 9. oktobra 2021 z jutranjo telovadbo »1000 gibov«. predstavilo v KS Dobrnič na prireditvi Dan za zdravje.  Vadbo so vodile prostovoljke Šole zdravja iz skupine Šola zdravja v Soteski. Telovadbi po metodi 1000 gibov so se pridružili domačini iz Dobrniča in vinogradniškega Lisca ter otroci iz OŠ Dobrnič. Tako so z gibanjem poskrbeli za svoje zdravje. Upamo, da se skupina Šole zdravja ustanovi kmalu tudi v KS Dobrnič.

Bernardka Krnc

Udeležili smo se Dneva odprtih vrat za starejše, Šentrupert, 8. 10. 2021

Občina Šentrupert je v sodelovanju z NIJZ organizirala enodnevni dogodek Dan odprtih vrat za starejše. Tako želijo osveščati starejše v svoji občini, izboljšati stanje na področju promocije duševnega zdravja in preventive pri starejših.  Dan odprtih vrat je bil v petek, 8. oktobra med 7.30 in 12. uro v Deželi kozolcev Šentrupert. Dogodka so se udeležili tudi člani Šole zdravja Šentrupert, ki so ob 7.30 izvedli praktični prikaz vaj “1000 gibov.” Vadbo je vodila prostovoljka Šole zdravja iz skupine Šola zdravja v Šentrupertu. Telovadbi po metodi 1000 gibov so se pridružili tudi domačini in zaposlena na občini Šentrupert. Skupina Šola zdravja Šentrupert, ki šteje že 16 članov, telovadi vsako jutro, od ponedeljka do petka ob 7:30 uri v Deželi kozolcev. Na prireditvi so se poleg skupine Šole zdravja Šentrupert predstavili tudi druga društva in organizacije, ki so starejše občane in njihove svojce informirali o aktivnostih in programih lokalnih deležnikov ter o vrstah pomoči, ki jim lahko ponudijo.

 

Peta obletnica Šole zdravja v Medvodah!

Septembra 2021 je Šola zdravja v Medvodah praznovala peto obletnico delovanja. Z vadbami so začeli v Medvodah, točneje v Preski. V ta namen so se, upoštevajoč ukrepe in priporočila, njene članice in člani zbrali ob skupni vadbi na ploščadi tržnice. Našteli so blizu devetdeset vadečih …

Posnela jih je lokalna tv Medvode – Novice med vodami:

Evropski teden športa in testiranje telesne zmogljivosti, 29.9.2021

V sredo, 29. septembra 2021 smo se na vadbi pred taborniškim domom v Miklavžu na Dravskem polju zbrale članice Društva Šola zdravja iz obeh skupin naše občine, skupine Magnolije Miklavž in Avio Skoke. Tako smo razgibane in opremljene z dobro voljo pričakale ekipo Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je izvedla testiranje naših telesnih zmogljivosti –  moči, vzdržljivosti, gibljivosti in ravnotežja. Strokovno usposobljena meritelja, ki sta vodila testiranje, Nika in Matej, sta nam predstavila, kaj se bo naslednjo dobro uro dogajalo.

Potem, ko smo izpolnile vprašalnike glede naše športne aktivnosti in morebitnih zdravstvenih težav, se nas je 17 testirank razdelilo v dve skupini. Testiranje je obsegalo stopanje na step, skakanje t.i. Jumping Jack-a, stoja na eni nogi z odprtimi in zaprtimi očmi, sedanje in vstajanje s stola, upogib trupa naprej v sedečem položaju, ohranjanje položaja deske in sklece. Če se je zdelo, da smo imele na začetku testiranja zaradi vznemirjenosti malo treme, smo se do konca testiranja dodobra sprostile. Ni manjkalo niti spodbujanja, niti ploskanja ob uspešnih rezultatih testiranja. Po uri in pol smo opravile vse teste in testiranje zaključile dobre volje in zadovoljne s svojimi rezultati. Analizo naših dosežkov bomo v prihajajočih dneh prejele po elektronski pošti.

Celotno dogajanje je pospremila tudi snemalna ekipa RTV Slovenija. Nekaj utrinkov s testiranja je na tej povezavi, dogodek je predstavljen tudi v oddaji za razgibano življenje Migaj z nami na TV SLO2.

Zapisala: Nataša Sinovec, vodja skupine Magnolije Miklavž
Uredila: Neda Galijaš
Foto: arhiv Olimpijskega komiteja Slovenije

 

10. obletnica skupine Šole zdravja Mengeš – Oranžerija, 1. 10. 2021

Na mednarodni dan starejših, 1. oktobra 2021, je skupina Šole zdravja Oranžerija iz Mengša praznovala že 10. obletnico obstoja. Njihova uradna obletnica je 23. septembra prav na slovenski dan športa, kar jim je v velik ponos. Zaradi epidemioloških razmer se je zbralo 30 članov. Na obeležitev dogodka so povabili tudi tri članice iz skupine ŠZ Mengeš Mali, ki smo začele z redno jutranjo telovadbo “1000 gibov” v skupini Oranžerija in tudi vztrajamo že deset let pri vsakodnevni jutranji telovadbi..
Najprej smo skupaj izvedli vaje »1000 gibov« , zatem smo zapeli himno in se fotografirali skupaj z županom občine Mengeš gospodom Francem Jeričem. Čestital nam je ob 10. obletnici, pohvalil nas je za vztrajnost, mi pa smo se mu zahvalili za sredstva iz občinskega razpisa s katerimi smo nabavili oblačila Šole zdravja za vaditelje.
Prireditev se je nadaljevala v prijetni okrepčevalnici Oranžerija, kjer je prisotne najprej nagovorila vodja skupine Šole zdravja Oranžerija Vida Zorič. S plakatom polnih fotografij je na kratko opisala desetletno delovanje skupine. Potem je prisotne nagovorila predstavnica Društva Šola zdravja Neda Galijaš, ki nas je pohvalila, čestitala za 10. obletnico in mednarodni dan starejših. Skupaj z vodjo skupine Vido Zorič sta dolgoletnim članom podelili pohvale in simbolične nagrade. Nato pa je še nekaj besed o samem začetku delila z nami prva vodja te skupine, Jana Vrhovnik. Sledila je pogostitev s katere smo vsi zadovoljni in bogatejši z energijo, odšli vsak k svojemu opravku naproti.
Dogodek je del nacionalnega projekta Slovenija v gibanju, ki združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji. In to prireditev smo organizirali v okviru projekta Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije,
Zapisala: Majda Golob
Uredila: Neda Galijaš
Foto: Milica Tomšič in Neda Galijaš

 

10. obletnica skupine Nova Gorica, 28. 9. 2021

V torek  28. septembra je skupina Nova Gorica obeležila 10. obletnico vztrajanja pri jutranji telovadbi. Ob lepem sončnem jutru, ob 7.30, so kot vsako jutro počnejo že deset let, izvedli svoj jutranji ritual, telovadbo “1000 gibov”.  Za osrednjo proslavo svojega rojstnega dne so izbrali Solkan, kamor se je velika večina članov odpravila peš.  Na ploščadi pred kajakaškim klubom so prisotne člane nagovorili podžupan občine Nova Gorica Simon Rosič, medijski promotor Društva Šola zdravja Neda Galijaš in vodja novogoriške skupine Lucija Nedeljković. Pohvalili so vztrajnost in dobro voljo vseh članov, ki so se odločili spremeniti svoj dnevni ritem v dobro svojemu zdravju.

Podžupan Simon Rosič je med drugim povedal, da občuduje člane Šole zdravja in njihovo vztrajnost pri jutranji telovadbi: “Vi ste ambasadorji zdravega načina življenja, ste živ dokaz, da je tretje življenjsko obdobje lahko izjemno bogato v vseh pogledih in ste na nek način vzgled vsem generacijam. In pri vas ne gre le za jutranjo telovadbo, vi se družite, pojete, izmenjujete si svoje življenjske izkušnje, drug drugega bodrite. Želim si nekega dne biti del vas, del take zgodbe, ki vas ohranja živahne in daje motivacijo za naprej. V imenu lokalne skupnosti vam čestitam in se vam zahvaljujem, ker opravljate to poslanstvo!

Novogoriška skupina Šole zdravja je med letošnjimi dobitniki priznanj in nagrad Mestne občine Nova Gorica (MONG).  Prejeli so Plaketo MONG , kot so zapisali v Uradnem listu: “… za 10-letno delovanje na prostovoljni osnovi, ki poleg skrbi za ohranjanje fizične kondicije predvsem starejših občank in občanov promovira tudi skrb za zdrav način življenja. Kot prostovoljci se vključujejo v društva na področju športa, sociale in kulture in svoje izkušnje delijo z drugimi.” Plaketo so člani prejeli 10. septembra ob občinskem prazniku, na slavnostni prireditvi MONG v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Prevzela jo je vodja skupine Lucija Nedeljković, ki je prišla v množičnem spremstvu 25 članov, ki so del te občudovanja vredne desetletne zgodbe v Novi Gorici.

Prireditev je obogatila tudi izjemna plesna točka  deklet iz  Športnega kluba Twist Nova Gorica.  Sledilo je še skupno fotografiranje s podžupanom ob smaragdni reki Soči in nadaljevanje slavlja ob harmoniki, ki jo je veselo raztegoval njihov član Miloš Mozetič. Kar nekaj točk je bilo in podelitev Pohval in simboličnih nagrad s strani predstavnice društva Nede Galijaš za desetletno vztrajnost pri vsakodnevni jutranji telovadbi. Predstavila sta se tudi najstarejša člana te skupine, Viktor Drusany (90) in Karolina Razdevšek (88). Viktor redno telovadi že četrto leto, kar pomeni, da je začel z redno jutranjo telovadbo “1000 gibov”, ko je bil star 86 let, to pa je občudovanja vredno. S Šolo zdravja se je spoznal, ko je slišal dr. Nikolaya Grishina, ki je poudarjal pomen redne telovadbe in, da bi telovadba morala biti sestavni del preventivne medicine. Takoj se je pozanimal za kaj gre: “Iskal sem kje se to v praksi izvaja in sem slučajno opazil ene ljudi v oranžnem, ki so bili relativno moje starosti kako vsakodnevno telovadijo pol ure in jim očitno to uspeva. Tako da sem se odločil tudi jaz preizkusiti, ker če njima uspeva, lahko tudi meni. In mi še danes uspeva pri 90. letih starosti“.
Najstarejša med ženskami Karolina Razdevšek (88) je začela pred desetimi leti in kot sama pravi, bilo je spontano:  “Šla sem iz trgovine, nosila sem dve torbi in srečam dve znanki, vprašala sem jih – Ma kam greste?, sta rekli – Na telovadbo, – O, ja, pol grem še jaz! Pustila sem hitro torbe v veži in tako se je začel moj prvi dan v Šoli zdravja. Še burja je pihala tisti dan in smo liste imeli na tleh , da vemo katera vaja je na vrsti, kamenčke smo dali gor, da nam burja ne odpihne, pa smo začeli. Mal tako, pa tako (kaže kako, op.a.) in je šlo.” In tako se je začelo pri Karolini, ki jo vsi ljubkovalno kličejo Dragica.

Veliko zanimivih in spodbudnih zgodb je bilo splišati med temi srčnimi ljudmi, ki so kot ena velika družina zelo povezani med sabo in se spodbujajo, skrbijo drug za drugega, kličejo se in si pomagajo. Organizirajo izlete, pohode, rojstnodnevne zabave, sodelujejo z drugimi društvi, medgeneracijsko sodelujejo z vrtci in šolami, z Domovi za ostarele in udeležujejo se različnih lokalnih prireditev kjer predstavljajo vaje “1000 gibov”. Zaključila bom z besedami simpatične članice Marice Nakrst, ki je v nekem trenutku, ko smo veselo peli, plesali in se lepo imeli poskrbela za posrečen komentar: “Noče nehat bit dobro!

Tekst: N. Galijaš
Foto: N. Galijaš in Darinka Kavčič

 

 

Rezervirajte si čas za 20. F3ŽO, Cankarjev dom, 29. 9. – 1. 10. 2021

Na 20. Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu, ki bo od 29.  septembra – 1. oktobra 2021, bomo prisotni vsa tri dni:

SREDA, 29.  9.  2021

Konferenčna dvorana M1, 10.45 – 11.45

Predava: Andraž Purger, prof.šp.vzg.

TemaDIHAMO Z NARAVO

OPIS: Aktivnost Dihamo z naravo je namenjena vsem generacijam, tako otrokom, njihovim staršem in seniorjem in se izvaja na prostem, v parkih, gozdičkih ali travniku. V letu 2020 smo se vsi Slovenci soočili z različnimi čustvenimi in mentalnimi izzivi, zato smo pripravili vadbo, ki vključuje umirjanje čustev in uma, ter čuječega gibanja in dihanja. Ko se povežemo sami s sabo in naravo se zgodi sprememba na čustvenem in mentalnem nivoju.
Na predavanju boste spoznali enostavne vaje za hrbtenico, vaje umirjanja uma in vaje za sproščeno dihanje. Predstavili vam bomo uporabljene pristope, ki so znanstveno dokazano učinkoviti in enostavni za uporabo. Aktivnost se v praksi že izvaja in na predavanju boste izvedeli še več podrobnosti.


ČETRTEK, 30. 9. 2021

Razstavni prostor Mestne občine Ljubljana, Prvo preddverje Cankarjevega doma, prostor 1

Delavnica, 9.00 – 9.40

 JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV – Društvo Šola zdravja

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

ČETRTEK, 30. 9. 2021

Konferenčna dvorana M1, 10.45 – 11.45

Predava: dr. Nikolay Grishin, ruski nevrolog in manualni terapevt

Tema: METODE SAMOPOMOČI PRI PREBOLEVNOSTI COVID-19 IN PRI DRUGIH BOLEZENSKIH STANJIH

OPIS: Na podlagi svoje dolgoletne prakse bo dr. Nikolay Grishin prikazal metodo spoznavanja temeljnih anatomskih in fizioloških zakonitosti delovanja človeškega telesa. Predstavil nam bo nov avtorski pristop k metodam samopomoči pri preboleli bolezni Covid-19 in pri drugih bolezenskih stanjih. Vaje samopomoči so razumljive, preproste, enostavno izvedljive in učinkovite za vsakogar. Dolgoletne izkušnje predavatelja v izvajanju manualnih tehnik bodo dobrodošle in koristne vsakemu poslušalcu.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

PETEK, 1. 10. 2021

Konferenčna dvorana M1, 11 .00 – 12.00

Predava: Eva Jeza, mag. kineziologije

Tema: VADBA ZA MOČ

OPIS: Predstavili bomo vadbo za moč v zrelih letih, njen pomen za ohranjanje zdravja in samostojnosti, zakaj jo moramo redno izvajati in kako jo vključiti v vsakdan. Podali bomo ključne informacije kako vadbo za moč pravilno izvajati, da bo učinkovita in zdrava ter s katerimi pripomočki jo lahko popestrimo.

Predlagamo, da v Cankarjev dom pridete vsaj 15 minut prej, da se lahko pripravimo na predstavitev.

______________________________________________________________________________________________________

Več informacij o izobraževalnem programu najdete na tej povezavi.

Vljudno vabljeni na naša predavanja in na celotno festivalsko dogajanje.

Vstop prost!

POGOJ PCT!

Spremembe in dopolnitve Odloka glede izpolnjevanja pogoja PCT

Vlada Republike Slovenije na 273. dopisni seji dne 23. 9. 2021 sprejela spremembe in dopolnitve Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.
Odlok je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 152/21 dne 23. 9. 2021 (https://www.uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021146.pdf) in je začel veljati z današnjim dnem, 24. 9. 2021.

Sprememba odloka za področje športa določa, da se športna vadba (treningi, rekreativna vadba, tekmovanja… skratka vse oblike športno gibalne dejavnosti) lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, izvaja pa se lahko na odprtih ali v zaprtih prostorih ali krajih. Nova izjema glede uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, je dovoljena pod pogojem, da osebe izpolnjujejo pogoj PCT v skladu s tem odlokom, pri čemer je jasno, da npr. otrokom do starosti 15 let ni treba izpolniti pogoja PCT, saj zanje velja splošna izjema.

Na Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport so povedali: “Ker pri vas gre za organizirano dejavnost, je za uporabnike/udeležence obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.” Žal, to pomeni, da potrebujemo izpolnjen en od pogojev  PCT (Prebolel, Cepljen ali Testiran).

Celoviti pregled veljavnih omejitev, ki vplivajo na izvajanje športnih programov z razlago je objavljen na spletnih straneh Vlade RS https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2 v zavihku Omejitve pri izvajanju športnih programov oziroma na podstrani https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/omejitve-pri-izvajanju-sportne-vadbe-in-rekreacije/.

X