Šola Zdravja

Novice

Naša članica izdala knjigo za otroke

Oktobra je izšla knjiga za otroke Skrivnost Blejskega jezera, avtorice Miomire Šegina, članice Društva Šola zdravja, ki telovadi v domžalski skupini Drevored 88 lip. Knjiga je namenjena osnovnošolcem od 6. do 12. leta in je napisana v slovenskem in angleškem jeziku.

Zgodba govori o muci – igrači japonske deklice Aiko, ki pade v jezero in na njegovem dnu spozna ščuko, soma, rakce in tudi graščaka, ki so ga pred davnimi leti v jezero vrgli razbojniki. Graščak še vedno išče zlatnike, a najde le konzerve in druge človeške smeti. Izgubljena muca se na koncu reši iz Blejskega jezera in o svojih dogodivščinah pripoveduje svoji prijateljici Aiko.  Vsak večer ji pove kakšno zgodbo in, verjemite, da je ta bila najbolj zanimiva doslej! Knjiga pripoveduje tudi o mitu o blejskem zvonu, ki leži na dnu jezera in vsakomur, ki ga podrgne, izpolni željo. Zgodbo je odlično ilustrirala akademska slikarka Nives Palmić, ki je s tehniko risba s svinčnikom ustvarila žive oblike, ki navdihujejo.

Knjiga bo na voljo v slovenskih knjižnicah, njen izid pa je podprla Občina Domžale.

Prvih 10 let skupine Ljubljana – VIČ

V sredo, 9. novembra 2022, smo se zbrali na  lokaciji ljubljanske skupine Vič, v parku ob križišču Jamove in Koprske ulice pri mostu čez Gradaščico. Dočakali smo svoji prvih 10 let vztrajanja pri jutranji telovadbi “1000 gibov”! Na tej lokaciji telovadimo vsak delavnik, začnemo ob 7.30  in v pol ure razgibamo vse sklepe in mišične skupine. V začetku smo telovadili tudi ob sobotah, potem pa smo ugotovili, da nas je veliko odsotnih, tako da sobote in nedelje preskakujemo. Lani smo želeli premakniti začetek telovadbe na osmo urp, pa smo zdržali celih 5 dni. Vrnili smo se nazaj na prvotno zastavljeno uro. Tako večini najbolj ustreza, saj se itak ura premika, kaj bomo še mi premikali nekaj, kar se je že premaknilo. 🙂

Kakopak se je tudi naša slavnostna gibalna veselica začela ob 7.30. Malo nas je presenetil dež in smo slavnostno jutranjo telovadbo opravili  s kapljicami dežja.  Saj to je za srečo! Tako pravimo, ko nas dež preseneti na kakšnih prireditvah. Potem smo se morali na hitro dogovoriti za naslednjo lokacijo v kakšni gostilni. Tukaj nam je na pomoč priskočila prijazna gostilničarka Radmila, ki nas je vzela pod streho prijetnega Kekec bara na Tržaški cesti z vsemi našimi dobrotami vred.  Saj je vedno prijazna z nami, vsako sredo jo obiščemo in takoj že ve kdo, kaj, koliko, z mlekom ali brez, dolgo, kratko itd… Lepo se imamo! In tako nameravamo še naprej. Dooolgooo, dooolgooo … Naša skupina je odprtega tipa, kar pomeni, da je vsakdo dobrodošel. Pridite in postanite del naše družbe. Polepšal se vam bo dan in kar naenkrat boste imeli kup prijateljic in prijateljev. Da o gibanju ne govorimo, saj dan začnemo razgibalno, nato pa  gremo lažje v nov dan. V teh desetih letih skupnega življenja se nam je marsikaj zgodilo. Proslavili smo kar nekaj okroglih obletnic naših članov, vozili smo se po Ljubljanici s kanujem (Silvo je poskrbel za varnost), decembra se vedno sprehodimo po praznično okrašeni Ljubljani, včasih tudi z ladjico, in se ustavimo na kuhančku, da nazdravimo naslednjemu letu. Lepo nam je skupaj! Obenem se družimo in razgibavamo. Prijetno s koristnim. Tako kot vsi ostali! Po vsej Sloveniji Imamo veliko sošolcev, ki jih spoznavamo na različnih dogodkih, ki jih organizira Društvo Šola zdravja na srečanjih vseh skupin Šole zdravja, na družabno-rekreativno-izobraževalnih tednih, predavanjih, delavnicah, usposabljanjih, testiranjih, itd…

Kot skupina smo se tudi sami zorganizirali in smo že večkrat odrinili v različne kraje po Sloveniji in zunaj nje. Na Dušanov predlog smo šli celo na južno Tirolsko, v Bolzano pogledati ledenega človeka Ötzija. Kakšna dogodivščina je to bila! Pa Avstrijo smo obiskali, bili na Koroškem, videli Cerkniško jezero, Škocjanske jame, Škocjanski zatok, Vrhniko in Stari Maln, pa odrinili smo na Bizeljsko, kjer je bila vodička naša Jelka Lipold, ki je tam doma. Ogledali smo si znamenito repnico, majolike, vinograde. Tudi na Dolenjsko smo se odpravili. Obiskali smo Polževo, izvir Krke s kraško jamo, grad Žužemberk  in ambientalno gledališče na Muljavi z rojstno hišo Josipa Jurčiča. Na Muljavismo se ustavili na vikendu pri našem Silvotu kjer smo imeli piknik. Tudi na Obalo smo pokukali in tam telovadili ob panoramskem pogledu na porečje Dragonje, Dušan pa nam je celo pot razlagal in nas poučeval / informiral / obveščal, kot vedno, saj Dušan veliko ve in nam z veseljem predaja svoje znanje. Enkrat smo se s kolesi odpravili do Podpeškega jezera  z našo Ano, ki je tam doma. Prejšnji mesec pa na Snežnik. O, kako zanimiv izlet za oko, uho in naše brbončice. Jelka se je dogovorila z lokalno vodičko, ki nas je ves čas  gostila z domačo hrano. Prav luštno in zabavno je bilo! Pridite in se nam pridružite pri jutranji telovadbi, o ostalih dogodivščinah te vesele druščine se boste pa najbolj prepričali sami. Na zdravje in veselje, še na mnoga leta!

O nam veliko preberete in nas lahko prečekirate na tej povezavi: Ljubljana – Vič – Arhiv objav

Zapisala: Neda Galijaš (skupina LJ – Vič)

Foto: Neda in Jelka

Predavanje dr. Grishina – Knjižnica Domžale, 28.10.2022

Društvo šola zdravja je v sredo 28. oktobra 2022 v Knjižnici Domžale organiziralo predavanje dr. Nikolaya Grishina. Tema predavanja je bila: Metode samopomoči “23+5” in specialne vaje za pomoč hrbtenici.
Dr. Nikolay Grishin je udeležence na zanimiv, in preprost hudomušen način podučil kako poslušati svoje gibanje, dihalni in telesni ritem. Ob tej priložnosti je prikazal vaje in pripomočke za pomoč ter kako položiti dlani za trening občutka, sproščanje napetosti mehkih tkiv in kako se pozdraviti z lastno voljo do vadbe.  Udeleženci predavanja so  dobili nasvet kako svojemu telesu lahko z gibanjem, pravilnim dihanjem, masažo in poslušanjem svojih občutkov ter z voljo, najlažje pomagamo sami.

Galerija:

 

 

Več kot štiri tisoč udeležencev sodelovalo v projektu Dihamo z naravo

Humanitarno Društvo Šola zdravja je uspešno zaključilo projekt Dihamo z naravo. Na 615 brezplačnih vadbah je bilo skupaj več kot štiri tisoč udeležencev, ki poudarjajo, da se po vadbi počutijo bolj sproščeno, zaznavajo tudi boljše splošno počutje.

»Analiza ankete, ki smo jo izvedli med udeleženci vadbe, je pokazala, da so zelo zadovoljni z aktivnostjo, zaznavajo vsesplošno izboljšanje zdravja, tako fizičnega kot duševnega. Po vadbi pa ob prepoznanih lokacijah napetosti v telesu zaznavajo razliko med sproščenim in napetim stanjem. Po vadbi so bolj sproščeni in se bolj zavedajo samega sebe kot pred njo, zato si želijo s tovrstno aktivnostjo nadaljevati tudi v prihodnje,« je strnila vtise udeležencev podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo, sicer redna udeleženka vadb, mag. Bernardka Krnc.

Projekt Dihamo z naravo je v naravo vabil spomladi in jeseni leta 2021 in 2022. V vmesnem času in danes v društvu omogočajo izvajanje aktivnosti ob posnetku, ki je dostopen na spletni strani društva, na aplikaciji YouTube in na programu nekaterih lokalnih televizij.

Prvo leto je bila vadba enkrat tedensko na 18, drugo leto na 20 lokacijah po Sloveniji, tudi v Prekmurju, na Koroškem in v Beli krajini. Povprečno se je posamezne vadbe udeležilo sedem udeležencev, ki so se z vaditeljem, usposobljenim strokovnim kadrom ali prostovoljcem Društva Šola zdravja, napotili na sprehod do mirnega kotička v naravi, kjer so izvajali sprostitvene, dihalne in gibalne vaje ter meditacijo s poudarkom na programih čuječnosti. Tako so poskrbeli za umiritev uma in telesa.

Brezplačno vadbo je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, in sicer na podlagi razpisa za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije v letu 2021 in 2022.

Društvo Šola zdravja želi nadaljevati s projektom, zato se je oktobra 2022 prijavilo na javni razpis Ministrstva za zdravje za sofinanciranje programov svetovanja, aktivnosti  in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije do leta 2025. Med čakanjem na rezultate javnega razpisa upajo na pozitiven sklep, da bodo z vadbo Dihamo z naravo lahko nadaljevali tudi spomladi in jeseni prihodnja tri leta.

Zoom vadba

Telovadba “1000 gibov” ponovno preko Zooma

Ker prihajajo hladnejši dnevi smo se odločili ponovno aktivirati telovadbo “1000 gibov” preko Zoom platforme. To bo prav prišlo tudi vsem tistim, ki ste iz kakršnihkoli razlogov zadržani doma in se ne morete udeležiti jutranje telovadbe v skupini Šole zdravja na prostem.
Prisrčno vabljeni,
da se nam pridružite na ZOOM vadbi
vsak delovni dan od 8. do 8.30 ure.
Začnemo ta ponedeljek 7. novembra ob 8. uri. 
Z vami bo naš strokovni kader Eva Jeza, mag. kineziologije
in Simon Jurmić, dipl. kineziolog.
Eva: PON, SRE, PET
Simon: TOR, ČET
Povezava do jutranje telovadbe “1000 gibov” je  tukaj:
.

Družabno-rekreativno-izobraževalni tedni ponovno v letu 2023

V letu 2022 smo opravili 8 družabno-rekreativno-izobraževalnih tednov, ki smo jih organizirali na Otočcu (1x), v Veržeju (4x), Termah Snovik (2x) in na Debelem Rtiču (1x). Teh osmih druženjih se je skupaj udeležilo 216 članov, kar povprečno znaša okrog 27 udeležencev na vsako druženje.

Zato bomo v letu 2023 nadaljevali z družabno-rekreativno-izobraževalnimi tedni. Že sedaj imamo dogovorjene naslednje termine in lokacije ter strokovni kader, ki bo z vami:

24. – 28. 4. 2023,  VERŽEJ – z vami bo Simon Jurmić, dipl. kineziolog

8. – 12. 5. 2023, VERŽEJ – z vami bo Zdenka Katkič

5. – 9. 6. 2023, TERME SNOVIK – z vami bo Simon Jurmić, dipl. kineziolog

16. – 20. 10. 2023, DEBELI RTIČ – z vami bo Eva Jeza, mag. kineziologije

Januarja 2023 bomo objavili kdaj in kam naj se prijavite ter do kdaj je zadnji rok prijave.

V galeriji je nekaj foto utrinkov z letošnjega 8. družabno-rekreativno-izobraževalnega tedna na Debelem rtiču, kjer se je udeležilo 30 članov Šole zdravja. Strokovni kader je bio Andraž Purger, prof. športne vzgoje.

Usposabljanje prostovoljcev (Ruše – Bezena), 24.10.2022

Dom krajanov Bezena usposabljanje pod vodenjem  in v izvedbi Simona Jurmiča dne 24. oktober od 9-13 ure .
Usposabljanja se je udeležilo 38 članov mariborske podružnice društva Šola zdravja, ki so z zanimanjem prisluhnili nagovoru Simona Jurmića o našem društvu, članarini in kaj nam pomeni jutranja vadba “1000gibov”. Udeleženci smo prikazali in poskušali čimbolj pravilno izvesti vaje po vrstnem redu priročnika dr. Nikolaja Grishina ob popravkih Simona s poudarkom na dihanju in tudi pravilno obremenitvijo sklepov in mišic. Bili smo pozorni, radovedni in tudi naše sive celice so bile pripravljene,  da vsrkajo in si zapomnijo čim več, da lahko spoznanja prenesemo v skupine in naredimo največ za svoje telo in dušo vsako jutro na vadbi.

Hvala Simonu in skupini Bezena odlično opravljeno!

Zapisala: Erika Rajšp

Galerija:

V Ljubljani smo ogrevali učence za podnebni tek

RUNNING OUT OF TIME – ČAS SE izTEKa

V okviru Ekošole se je 19. oktobra OŠ Zadobrova priključila največjemu mednarodnemu dogodku z naslovom ČAS SE izTEKa – podnebni tek oz. Running out of time 2022, s skupnim ciljem: ukrepati za podnebje,
proti podnebnim spremembam, za ohranjanje biotske pestrosti in naravnih virov.  Gre za dolgo potovanje podnebne štafete, ki gre skozi 18 držav na okolju prijazen način – tek, kolesarjenje… Podnebna štafeta je svojo pot začela na Škotskem, zaključila pa se bo 6. novembra v Egiptu.
OŠ Zadobrova je v povezavi z OŠ Kašelj in OŠ Zalog organizirala štafetni tek, ki  je v sredo, 19. 10. 2022. V vsaki šoli se je udeležilo do 8 učencev +2 učitelja spremljevalca.

Naši člani iz ljubljanskih skupin Zalog, Polje in Fužine smo se odzvali povabilu, da jim pomagamo pri ogrevanju učencev – udeležencev teka pred vsako od treh omenjenih osnovnih šol. Kljub mrzlemu in meglenemu jutru, učenci so se dobro odrezali kot tudi naši člani.

Nekaj foto utrinkov lahko vidimo na tej povezavi:  https://drive.google.com/drive/folders/15kuIS1he_9qk8tti2Bm4VCLrQljB-p5J

DELAVNICA za vse generacije – Zahvala

Lego za možgansko nego

Predavanje je potekalo dne 21.10.2022 med 10 in 12 uro.

Zahvaljujem se vam za vaše predavanje/predstavitev. Mislim, da ste dobro zamotili um slušateljev in preusmerili energijo v nekaj umirjenega. Hvala tudi za informacijo o super kratkem filmčku Lego Story.

Veselim se sodelovanja v prihodnje.
Katja Lamberšek
Knjižnica Domžale

 

Galerija