Šola Zdravja

Novice

Udeležili smo se 25. Veselega dneva prostovoljstva v Ljubljani

V Tednu prostovoljstva so se člani ljubljanskih skupin včeraj, 23. maja, udeležili prireditve Veseli dan prostovoljstva na Prešernovem trgu v Ljubljani. Imeli smo praktični prikaz vaj “1000 gibov” in stojnico kjer smo lahko promovirali Društvo Šola zdravja in zainteresiranim dali vse potrebne informacije glede vključitve. Organizator Slovenska filantropija je poslala pisno ZAHVALO vsem udeležencem 25. Veselega dneva prostovoljstva.

 

Na 10. Urbanem forumu v Kopru predstavljeno Društvo Šola zdravja kot primer dobre prakse

Včeraj (23. 5. 2024) je v Mestni občini Koper potekal 10. Urbani forum z naslovom “Razvoj športa in rekreacije za razvoj mest”., katerega sta se udeležila predsednica Društva Šola zdravja Zdenka Kavčič in podpredsednica Mojca Šikonja.

Dogodek organizira Združenje mestnih občin Slovenije in je namenjen izmenjavi idej in izkušenj med predstavniki slovenskih mest, da bi spodbujali razvoj urbane infrastrukture z osredotočenostjo na šport in rekreacijo.

Na dogodku so predstavniki iz različnih slovenskih mest predstavili številne dobre prakse revitalizacije degradiranih urbanih površin z urejanjem športno-rekreacijske infrastrukture, kar ima pomemben vpliv na izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev. Med njimi se je kot primer dobre prakse predstavilo tudi Društvo Šola zdravja.

V tem video posnetku lahko poslušamo predstavitev predsednice Društva Šola zdravja. Začetek na 3:24:05 do 3:36:25

Foto: Mojca Šikonja

Predstavitev DŠZ na 1. delovnem srečanju NIJZ za fizioterapevte in kineziologe v CKZ in ZVC

V torek (21. 5. 2024) smo se udeležili 1. delovnega srečanja izvajalcev obravnav in aktivnosti na področju telesne dejavnosti 2024, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje (dalje NIJZ) z delovnm nazivom: 

»NOVOSTI S PODROČJA TELESNE DEJAVNOSTI S POUDARKOM NA MREŽENJU IN DELOM V LOKALNI SKUPNOSTI«

Srečanje je bilo namenjeno  fizioterapevtom  in kineziologom v Centrih za krepitev zdravja (CKZ) in Zdravstveno vzgojnih centrih (ZVC).

Društvo Šola zdravja je povabljeno, da se predstavimo navedenim inštitucijam kot primer dobre prakse. Prisotna je bila predsednica društva Zdenka Kavčič, ki je Društvo Šola zdravja uspešno predstavila z naslednjo Prezentacijo.

PROGRAM 

8:50 – 9:00         Odprtje prijav na spletno povezavo Zoom

9:00 – 9:10         Uvodni pozdrav Andrea Backović Juričan (moderatorka delovnega sestanka)

9:10 – 9:25         Predstavitev Službe za nevladne organizacije na NIJZ in iskanje možnosti za

                            sodelovanje z mrežo CKZ/ZVC Urška Erklavec (vodja službe)

9:25 – 9:40         Predstavitev Slovenske mreže zdravih mest in iskanje možnosti za sodelovanje z

                            mrežo CKZ/ZVC Zlatko Zimet (nacionalni koordinator)

9:40 – 9:55         Predstavitev Šole zdravja in iskanje možnosti za sodelovanje z mrežo CKZ/ZVC

                            Zdenka Kavčič (predsednica društva)

9:55 – 10:10       Novosti na področju dela v lokalni skupnosti vezane na telesno dejavnost

                             Manica Remec

10:10 – 10:30     Razprava

10:30 – 10:40     Odmor

10:40 – 10:55     Pomembni prihajajoči datumi in dogodki na področju telesne dejavnosti

                             Andrea Backović Juričan                       

10:55 – 11:10     Diseminacija igre »Človek razgibaj se«      

                            Brigita Zupančič Tisovec

11:10 – 11:30     Predstavitev izbranih NIJZ projektov, ki se tičejo področja telesne dejavnosti

                             Tjaša Knific, Suzana Pustivšek, Tea Zaverla, Petra Ožbolt & Andrea Backović Juričan

11:30 – 11:50     Razprava, odgovori na predhodno pisno posredovana vprašanja in predlogi za

                             naprej na področju telesne dejavnosti Vsi (sodelavci NIJZ in udeleženci iz ZVC in CKZ)

11:50 – 12:00     Sklepne besede in zaključek Andrea Backović Juričan

Prinesli smo veselje v Dom starejših občanov Metlika

Včerajšnji dan 22.5.2024 so stanovalce Doma starejših občanov v Metliki obiskale in razveselile članice skupin Metlika in Podzemelj. Vzajemno so si polepšali dan ob petju, telovadbi in sprehodu. To je njihova praksa že od samih začetkov ustanavljanja skupin Šole zdravja v občini Metlika. Stanovalcem so popestrili in polepšali dan,  nam so pa vzor.

Poleg 1000 Grishinovih gibov, še nekaj naših

V skupini DŠZ Ljubljana – Vič vadimo na obronkih parka ob Gradaščici, v mini amfiteatru, ki ga spomladi krasi gredica z narcisami. Ta javni prostor smo kar malo posvojili, skrbimo zanj, pometamo, čistimo plevel, predvsem pa skrbimo za gredico. Tako smo jeseni na novo zasadili narcise, ki so jih preveč pridni komunalni delavci vsako pomlad prehitro pokosili in so se zato že zelo razredčile.

Spomladi so nas spet razveselile s svojimi nežnimi cvetovi, žal tudi mimoidoče, ki so jih sproti trgali.

Zdaj smo gredico že drugič letos okopali in pripravili za novo, poletno cvetje.

Poleg 1000 Grishinovih gibov še nekaj naših.

Jelka Bratec

Dobimo se na Simbiozinih 10 let v Mozirskem gaju

Praznovanje 10. obletnice SIMBIOZE se nezadržno bliža in je že za vogalom. Praznovanje, na katerega nas organizatorji vabijo, bo 1. junija 2024 v parku Cvetja Mozirski Gaj.

Vabilo organizatorja za vse, ki smo se udeleževali projekta Simbioza skozi njihovih 10 let:

Pridružite se nam na praznovanju – vsi udeleženci Simbiozinih 10 boste lahko Mozirski gaj ta dan obiskali po znižani vstopnini (tj. 5€/udeleženca), z nakupom znižane vstopnice in obiskom Mozirskega gaja pa bomo pomagali pri obnovi parka, ki je bil močno prizadet ob katastrofalnih poplavah avgusta 2023.

V kolikor se boste odločili za pohod v Mozirski gaj, potrebna je prijava članov, najkasneje do 26. 5. 2024 preko: https://simbioza.eu/simbiozinih-10  Ljubljanske skupine se prijavljajo vodji podružnice Ljubljana , Silvici Erlih na mail: silvica.erlih@gmail.com .  

Uradni del dogodka s podelitvijo priznanj se bo pričel ob 12. uri. Tudi Društvo Šola zdravja je prejemnica  častne zahvalne listine. Vabljeni smo tudi na spremljajoči program Medgeneracijski pohod ob reki Savinji, ki bo potekal od parkirišča pred parkom, mimo gradu Vrbovec v Nazarjah in nazaj do izhodiščne točke. Zbor pohodnikov bo med 9. in 10. uro. 

Program dogodka lahko pogledamo na tej povezavi.

Medgeneracijsko sodelovanje skupine ŠZ Izola z vrtcem Mavrica

Vrtec Mavrica Izola  je v svojih skupinah pričela projekt – prostovoljci. Otroke vzgajajo v sočutnosti in empatiji, zato so se povezali z našo skupino v Izoli. Zdaj se  enkrat na teden dobijo in skupaj telovadijo.
Za sodelovanje so se jim vzgojiteljice  iz vrtca še posebej zahvalile z naslednjimi besedami: “Danes smo z vami preživeli prekrasen dan, z veliko mirnosti, medgeneracijskim povezovanjem, poudarku na strpnosti in prijaznosti. To je tudi naš cilj,naj se različne generacije družijo in ustvarja se krog pozitive. Hvala oranžne majčke in hvala da ste nam prišli nasproti z uro telovadbe.
Posredovale so nam tudi nekaj veselih fotografij naših sošolcev iz Izole z otroki:
 

Uspešno smo se predstavili na Festivalu duševnega zdravja v Mariboru

Erika Rajšp, vodja podružnice Maribor in okolica, je poskrbela za poročilo s Festivala duševnega zdravja, ki ga je v sredo 15. maja 2024 v Mariboru organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ. Prisotna sta bila tudi predsednica DŠZ Zdenka Kavčič in strokovni sodelavec Andraž Purger, ki je vodil telovadbo in na koncu tudi nekaj vaj s sproščanjem iz Dihanja z naravo. Sodelovali smo ns stojnico delavnicah in okrogli mizi. Oranžni smo popestrili dogajanje z našo prepoznavno živahno barvo in energijo. Zahvaljujemo se našim članom prostovoljcem iz podružnice MB in okolica, res ste veliko pomagali in se izkazali!

Kot pravi vodja te podružnice Erika Rajšp – “Naša energija pomeni zdravo telo in tudi duševno zdravje, ko dihamo z naravo pa se tudi sprostimo in lažje zaspimo!!!

Spodaj je nekaj foto-utrinkov: 

Usposabljanje v Bezeni

Usposabljanja so se udeležile številne skupine iz občine Ruše in Maribor, skupaj je bilo 35 udeležencev.

Predavanje se je začelo z obilo mero socialnega stika, predstavljanje svojoe vadbene skupine. Tako so se udeleženci še bolj povezali in informirali kaj počnejo drugie skupine. Po spoznavnem krogu se posvetimo vaditeljem. Vaditelji morajo biti vzor v lastni skupini zatorej posedujejo dodatno znanje o delovanju društva, njegovih ciljev in namena. .

V drugem delu predavanja smo se posvetili dihanju. Spoznali smo dihalni aparat, pomen dihanja, dobre in slabe vzorce dihanja ter se naučili nekaj praktičnih vaj, ki pomagajo udeležencem pri izvajanju vaj iz priročnika. .

Zadnji najdaljši del predavanja, smo se poglobili v strukturo vaj iz priročnika in vsako posebej analizirali. Ključ dobrega izvajanja vaj je njihovo razumevanje. Katera vaja za katero mišico, kaj je njen smisel? To so pomembna vprašanja, na katera, če imajo vadeči odgovor, pomagajo pri izvedbi. S pregledom in demonstracijo vsake vaje je sledil zaključek in podelitev potrdil o udeležbi.

Simon Jurmić dipl. kin.