Šola Zdravja

Novice

10 LET ŠZ V ČRNOMLJU in v BK

Pozdravljeni, dragi člani ŠZ Črnomelj

V sredo 22.marca 2023 bo 10 let, odkar smo imeli na moje povabilo v Črnomlju prvo motivacijsko predavanje dr. Grishina ” VSAK TRENUTEK JE LAHKO NOV ZAČETEK” v Črnomlju kjer nas je navduševal o odličnem novem projektu ŠOLA ZDRAVJA. nam pokazal vadbo 1000 gibov, nas navdušil za njo in že naslednji dan, 23.marca 2013 smo že imeli prvo vadbo na Gričku. Tako se je rodila ŠOLA ZDRAVJA V BELI KRAJINI, pred davnimi desetimi leti, ko Bela krajina še ni nič slišala o oranžnem gibanju, ki se je že pred nekaj časa začelo v Sloveniji. No, tudi mi smo zanj izvedeli, ga zagrabili in zdaj je tu. Zelo uspešna, dobra zgodba, ki smo jo lepo razširili po celi Beli krajini. Mi smo začeli kot 53. skupina in danes jih je v Sloveniji že (stanje 31.12.2022) 251 skupin.

Juš Mihelčič iz Metlike mi je pred časom s fotografij, ki sem mu jih dala, pripravil izredno domiseln filmček o našem začetku. Malo si nas je privoščil a izdelek je več kot odličen. Naj spomini pogrejejo srce.

Kliknite za predstavitev 

GALERIJA:

Vodenje skupin in povezovalna komunikacija

Vodenje skupin in povezovalna komunikacija

Je izkustvena delavnica, ki je namenjena prostovoljcem – vodjem skupin. Tokrat je bila delavnica v Domžalah, v sredo, 15. 3. 2023, vodil jo je Jaka Kovač.

Na kreativen način smo med drugim tudi ugotovili katere veščine in kompetence potrebuje imeti dober vodja jutranje vadbe. Naj jih nekaj naštejemo: strokovnost, potrpežljivost, spoštljivost, fleksibilnost,  jasnost govorjenja, prijaznost, empatija, integriteta, odprtost,  pogum,  povezovalnost,  …

Na delavnici je čas zelo hitro minil. saj smo se veliko pogovarjali, smejali in bili kreativni. Upam, da bomo imeli kmalu priložnost sodelovati na podobni delavnici.

 

GALERIJA:

 

 

Trajnostno in trajno v sozvočju z okoljem – Vipava

Mesec pred Gregorijevim smo tudi člani Društva šola zdravja skupina Vipava imeli priložnost, da se srečamo z g. županom Antonom Lavrenčičem. Predstavili smo mu delo Društva in ga seznanili s svojim programom. Sestanek je bil zelo prijeten in za obe strani tudi spodbuden. Strinjali smo se, da človek za svoje dobro počutje in bivalno okolje lahko največ naredi sam. Telovadbo želimo približati vsem prebivalcem Občine, zato bomo v dogovoru z županom stopili v stik s predstavniki krajevnih skupnosti in se z njimi dogovorili za predstavitev.
Vse se začne v domačem okolju, predvsem z zgledom. Naše zdravje pa tudi urejenost, lepota in čistost naših okolij, niso odvisni le od urejene zdravstvene oskrbe ali od dobre komunalne službe, ki bi za nami čistila naše odpadke, ne od redarjev, ki bi iskali in čakali kršitelje.
Kako zdravi bomo in v kakšnem okolju bomo živeli, je odvisno od vseh nas. Vsak rad pride v okolje, ki je čisto. Na tem področju je naša občina zelo veliko naredila. Urejajo se sprehajalne in kolesarske poti, obnje so namestili smetnjake.
Ker je cilj naše jutranje telovadbe skrbeti in poskrbeti za dobro psihofizično zdravje, najprej gibalno, da bi lahko čim dlje časa ostali samostojni, pa tudi ozaveščanje, nas je župan prosil, naj zapišemo povzetek pogovora še za ostale občane. Naša telovadba je organizirana, tako, da poteka zunaj, v skupini, ne glede na vreme. S tem skrbimo tudi za svoje socialne stike, ki jih še poglabljamo z druženjem ob skupnih sprehodih v naravo. Kot Društvo šola zdravja smo zelo pozorni na okolje v katerem telovadimo in živimo. Tudi o tem smo se pogovarjali z županom. Čisto okolje brez odpadkov in pasjih iztrebkov nam zelo veliko pomeni. Občina Vipava je za boljšo čistočo kraja poskrbela s smetnjaki, žal pa se še vedno najdejo odpadki po pločnikih in zelenicah (tudi iztrebki psov)
V hladnejšem delu leta nam predstavlja poseben izziv tudi čist zrak. Kurjenje ostankov odpadkov in vrtnih odpadkov v peči ali zunaj po vrtovih, pa nedvomno poslabša kvaliteto zraka tako tistemu, ki to počne kot tudi vsem ostalim. Marsikdo bo rekel, da so naši predniki vedno to kurili. Res je, da se je včasih marsikaj skurilo ali preprosto vrglo v reko, da je voda to odnesla. Postavlja se vprašanje, ali je ob vsem tem napredku in našem razvoju še to potrebno? Ali ni vseeno boljše, da poskrbijo zanje strokovnjaki? S tem ko odpadke odpeljemo na odlagališče, jih tudi toplotno obdelajo in s tem prekinemo razvoj različnih bolezni in škodljivcev, pa še zrak je brez ostankov trdih delcev oz. dima.
Ob zaključku sestanka je bilo nedvoumno čutiti, da obstaja obojestransko zanimanje po sodelovanju tudi v prihodnje. Vipava , ki je čedalje bolj prepoznavna po turističnih dejavnostih, se lahko znotraj tega mozaika pohvali tudi z dejavno šolo gibanja “1000 gibov”, katere člani zmorejo občasno popestriti marsikateri pomemben občinski dogodek. Naj se občuti moč sodelovanja.

Društvo šole zdravja, skupina Vipava

Predavanje Pomoč hrbtenici – Vipava

Predavanje Pomoč hrbtenici

Društvo Šola zdravja Vipava je 22. februarja v Škofijski gimnaziji v Vipavi organiziralo predavanje
Nikolaya Grishina, zdravnika nevrologa in manualnega terapevta. Skupaj z Ljudsko univerzo Celje je
leta 2006 ustanovil prvo skupino Šole zdravja v Sloveniji, katere osnovni cilj je vsakodnevna polurna
jutranja telovadba na prostem. Je avtor sistema vaj 1000 gibov, s pomočjo katerih razgibamo skoraj
vse dele telesa in tako prispevamo k boljšemu funkcioniranju tudi v poznejših letih življenja.

Kot vsa njegova predavanja po Sloveniji je tudi v Vipavi bilo zelo dobro obiskano. Poleg članov društva
so se udeležili tudi drugi vedoželjni. V prvem delu več kot 2-urnega predavanja je ob diapozitivih in
modelu skeleta na laikom razumljiv, zanimiv način predstavil zgradbo in funkcioniranje človeškega
telesa. Poudaril je, da je naše telo čudovit stroj, ki ga moramo obravnavati kot celoto. V drugem delu
pa je ob primerih konkretnih težav posameznih udeležencev pojasnil vzroke za nastanek le-teh in
metode pomoči in samopomoči. Pokazal je, kako si lahko pomagamo ob težavah in bolečinah v
posameznih delih telesa. Na koncu smo po njegovih navodilih vsi udeleženci naredili nekaj vaj,
predvsem za glavo in vrat.

Rdeča nit njegovega predavanja je bila, da so vsi deli telesa povezani v celoto in da je gibanje
življenje, mirovanje pa smrt. Gibanje namreč preprečuje, da bi v telesu nastali »zastoji prometa«, ki
onemogočajo dotok hranil vsaki celici našega telesa in odvajanje škodljivih snovi. Z gibanjem
osvobajamo mišice in te lahko dobro delajo le, ko so svobodne.

V Vipavi je bila skupina Šole zdravja ustanovljena leta 2018 na pobudo Katje Lampe. Slovensko
društvo Šola zdravja skrbi za usposabljanje voditeljic ali voditeljev za vse skupine v Sloveniji, ki
opravljajo to delo prostovoljno in brezplačno, zato je tudi udeležba na vadbi brezplačna, plača se le
letna članarina. Trenutno ima skupina 23 članic in enega člana ter 6 voditeljic, predsednica je Ivica
Čermelj. Z rednim gibanjem in druženjem skrbimo tako za svoje fizično kot psihično zdravje. Veseli
bomo novih članic in članov.

Marija Ceket

 

GALERIJA

IZOBRAŽEVANJE VADITELJEV 15.3.2023 na Dobrovi -ZAHVALA

Spoštovani,

člani Šole zdravja skupina Dobrova – Gabrje se iskreno zahvaljujemo Kineziologinji Evi Jeza in Šoli zdravja za zelo koristno predavanje z delavnico na temo pravilnega izvajanja vadbe in pomena zdravega življenskega sloga, ki je bil danes, 15.3.2023 od 9:00 do 13:00 v dvorani kulturnega doma na Dobrovi.

Hvala Občini Dobrova – Polhov gradec, ki nam je omogočila dvorano za predavanje in Šoli zdravja za odlično brezplačno delavnico za člane iz naše občine in tudi za skupino Kozarje ter Horjul, hvala za tiskana strokovna gradiva ter za okusno malico.

Na koncu smo z veseljem prejeli potrdila o usposabljanju v želji, da se bomo tudi v prihodnje srečali na strokovnih predavanjih Šole zdravja.

Lep pozdrav vsem!

Vodja skupine Gabrje Dobrova Alenka Grosek

 

GALERIJA:

V skrbi za duševno zdravje ljudi

»V skrbi za duševno zdravje ljudi«

Festival duševnega zdravja bo v Ljubljani, odvijal se bo v četrtek, 18. maja 2023 med 10. in 19. uro.

Namen dogodka je približati vsebine duševnega zdravja splošni populaciji. Tudi naše društvo bo imelo na festivalu svojo stojnico, saj s svojim aktivnim delovanjem v programih našega društva prispevamo k boljšemu zdravju in dobremu duševnemu počutju.

Prijazno vabljeni, da nas na festivalu obiščete.

Regijski posvet 2023 – Velenje

Regijski posvet 2023 – Velenje

V petek, 10. 3. 2023, je bil v Velenju 14. regijski posvet. V občinskih prostorih Občine Velenja – Vila Bianca, se je zbralo 14 članov in članic iz skupin Velenja in Šoštanja.

O aktualnih informacijah, ki se nanašajo na delovanje društva, sta člane seznanili predsednica društva Zdenka Katkič in kandidatka za nadomestno predsednico društva Zdenka Kavčič.

Člani so se zahvalili predsednici Zdenki Katkič za dolgoletno vestno delo v Društvu šola zdravja, kandidatki Zdenki Kavčič pa uspešno delo.

GALERIJA:

Regijski posvet 2023 – Slovenj Gradec

Regijski posvet 2023 – Slovenj Gradec

V petek, 10. 3. 2023, je bil v Slovenj Gradcu 13. regijski posvet. V prostorih Mladinskega centra Slovenj Gradec se je zbralo 36 članov in članic iz Koroške regije iz skupin Mežice, Ravne, Slovenj Gradec, Pameče – Troblje in Turiška vas.

O aktualnih informacijah, ki se nanašajo na delovanje društva, sta člane seznanili predsednica društva Zdenka Katkič in kandidatka za nadomestno predsednico društva Zdenka Kavčič.

GALERIJA:

Začetek projekta Dihamo z naravo v Domžalah

Češminov park Domžale
Kljub dežju 30 odraslih (5 moških) udeleženci in 3 otroci.