Šola Zdravja

Novice

Skupina Šole zdravja Ljubljana – Vič sporoča o letošnjih aktivnostih v skupini

Skupina šole zdravja Ljubljana Vič je letos vse bolj aktivna

Uresničili smo že nekaj ciljev iz programa (ohranjanje vitalnosti in gibljivosti ter zdrav življenjski slog, druženje in vključevanje v lokalno skupnost in pridobivanje novih članov) Vsak mesec se podamo na izlet po bližnji okolici (letos že Rožnik, Klobuk), vsak četrtletje pa nekam dlje, obiskujemo športne prireditve (letos že obisk razstave ob 40-letnici Olimpijskih iger v Sarajevu) in poletov v Planici). Predvsem pa se radi družimo (uvedli smo celo jutranje objemanje ob začetku tedna, ker tudi ti prispevajo k zdravju); poleg rednih kofetkanj praznujemo rojstne dneve, sodelujemo na aktivnostih društva (izobraževanje v Ljubljani, občni zbor v Tivoliju, sestanki ljubljanske podružnice…

V sredini aprila smo se vrnili s terapevtskega razvajanja iz Fojnice (BIH), kjer smo poleg terapij, izletov po okolici in pohodov po bližnjih hribih promovirali tudi 1000 gibov.

Ob našem domačem vadbišču pa nam je letos prvič uspelo ubraniti gredico narcis pred preveč vnetnimi kosci trave. Jeseni smo narcise na novo posadili, se spomladi razveselili lepih cvetov, žal pa nam le-teh ni uspelo ubraniti pred tatovi. A se ne damo in še naprej bomo negovali naš vrtiček.

Jelka Bratec

——————————————–

Z januarjem 2024 je vodenje skupine Ljubljana – Vič od Vande Kohek Močnik prevzela Danijela Jelka Bratec. Od takrat se v skupini vse pospešeno dogaja, da jih jaz, ki zdaj redko kdaj uspem priti na jutranjo telovadbo, komaj dohitevam v dogodkih 🙂 Jelka nam je poslala Program aktivnosti v letu 2024 za skupino LJ – VIČ  (tukaj je povezava do programa), da tudi tisti, ki bi se nam radi pridružili, pridejo brez zadržkov, v katerokoli skupino, saj se v vsaki skupini kaj zanimivega dogaja in organizira. Naši člani so povsod po Sloveniji zelo vedoželjni in pripravljeni na akcijo ne glede na leta. Skrbijo za bolj aktiven in zdrav vsakdan s telovadbo in druženji ter z drugimi dejavnosti kot so pohodi, izleti, skupni ogledi razstav, predstav, koncertov. Pridite in se prepričajte. Boste videli, razgibali boste telo in duha. Dobrodošli! (Neda Galijaš)

Skupina Gradac že 10 let telovadi po metodi “1000 gibov”

Danes, 24. aprila, smo v Gradcu obeležili 10 let skupine Društva Šola zdravja – Gradac. Njihovega praznovanja sta se udeležili predsednica društva Zdenka Kavčič in podpredsednica Mojca Šikonja, ki so jim podelili pohvale in nagrade za vztrajnost pri redni jutranji telovadbi. V Gradacu telovadijo same ženske, trinajst jih je kurajžnih in pravijo, da moških ni, ker jim je ljubše gledati jih iz gostiln 🙂 Povprečna starost v skupini je 72 let, najstarejša članica je Ana Črnič (82).  Skupino od samih začetkov vodi Mira Novak, ki nam je povedala, da je kar trajalo, da so se registrirale kot uradna skupina Šole zdravja. “Še preden smo slišale za Društvo Šola zdravja, smo že vrsto let telovadile v telovadnici v našem Kulturnem domu. Ideja o vključitvi ni in ni zaživela. Šele po obisku predavanja dr. Grishina in naših sosed iz skupine Črnomelj smo spoznale vaje in celo leto poskusno telovadile. Aprila 2014 je padla odločitev, da se Društvu Šola zdravja tudi uradno pridružimo.”  Tako zdaj že deset let telovadijo pred Gasilskim domom v Gradacu, pol ure šest dni v tednu (od ponedeljka do sobote), začnejo pa ob 8. uri. Vsakodnevno izvajajo tudi vaje za moč, z flašami napolnjenimi s peskom. En dan v tednu grejo na trim stezo, tam naredijo nekaj vaj iz projekta Dihamo z naravo, Kot so nam rekle, druženje ob telovadbi jih bogati, zato bodo nadaljevale s tem zdravim začetkom dneva in vabijo tudi druge naj se jim pridružijo, ker jim ne bo žal.

Zaključila bom s pesmico Vere Jakša, članico skupine Gradac, ki lepo opiše njihov telovadni dan:

Ob pol osmih se naspane, na koncu še krog naredimo,
na igrišču se zberemo in lep dan si zaželimo.
Da obrabljene kosti , potem pa vsaka spet po svoje,
malo si razgibamo, v nov dan veselo odhitimo.
Dobro jutro! Pa začnimo. Naj zaupam vam še to,
da ob petkih kavo pijemo.
In že roke dvigamo, včasih tudi šlogamo,
pa s komolci krožimo, se prav lepo zabavamo.
Celo telo obdelamo, vse mišice ogrejemo
in še z nogo dvignjeno ravnotežje vadimo.
To naša je skupina! Vaje dobro vse pozna,
Mira jih prav pokaže, a klepetati nam ne da.

                                                                Vera Jakša

Izobraževanje – Vaje po metodi “1000 gibov” na taboru v Veržeju, 16. 4. 2024

Usposabljanja v Veržeju se je udeležila glavnica (29 oseb) iz že prisotnih na taboru Šole zdravja v Veržeju in manjšina (15 oseb) iz okoliških skupin. Prisotni so bili iz skupin: Radenci, Gornja Bistrica, Čerensa – Črenšovci, Gornja Radgona, Ižakovci, Srednja Bistrica, Lipov cvet – Lipa, Beltinci, Melinci, Mengeš, Starše, Spuhlja, …

Usposabljanje iz metode 1000 gibov je nujno za kvalitetno delovanje celotnega društva. Osnovna dejavnost društva je jutranja telovadba, ki se izvaja širom Slovenije. Zaradi razsežnosti društva in mnogoterih vadbenih skupin, so redna izobraževanja ključ do vzdrževanje celote in pravilno izvedbo vaj.

Predavanje se začne z obilo mero socialnega stika, kadar ima vsak možnost predstavit sebe in svojo vadbeno skupino. Na takšen način se udeleženci povežejo in informirajo o početju drugih skupin. Po spoznavnem krogu preidemo na formacijo vaditeljev. Vaditelji morajo biti vzor v lastni skupini zatorej posedujejo dodatno znanje o delovanju društva, njegovih ciljev in namena. Prvi del predavanja se zaključi s prvim odmorom. V drugem delu predavanja se podamo v dihanje. Spoznamo dihalni aparat, pomen dihanja, dobre in slabe vzorce dihanja ter se naučimo nekaj praktičnih vaj, ki pomagajo poslušalcem pri izvajanju vaj iz priročnika. Sledi malica in 15 min počitek.Zadnji del predavanj, ki je tudi najdaljši se poglobimo v samo strukturo vaj iz priročnika in vsako posebej analiziramo. Ključ dobrega izvajanja vaj je njihovo razumevanje. Katera vaja za katero mišico, kaj je njen smisel? To so pomembna vprašanja, na katera, če imajo vadeči odgovor, pomagajo pri izvedbi. S pregledom in demonstracijo vsake vaje sledi zaključek in podelitev potrdil o udeležbi. Zaključek in potrdilo pomenita usposobljenemu veliko, saj je to potrdilo o njegovemu novemu znanju. Predavanje je izvedeno po priporočilih NIJZ. Simon Jurmić dipl. kin.

10. obletnica skupine Križe – Tržič

Ob 10. obletnici skupine Tržič – Križe smo se zbrali na igrišču pred OŠ Križe. Pridružila se nam je tudi skupina Tržič. Pohvalo za deset let članstva v društvu Šola zdravja je prejela Štefka Gros. Skupaj smo naredili 1000 gibov, ter vadbo za moč z elastičnimi trakovi. Z umirjenim dihanjem s trebušno prepono smo umirili um in spoznali projekt Dihamo z naravo. Sledila je odlična pogostitev in prijeten klepet s članicami in člani v sosednjem baru. Obiskala nas je tudi predstavnica Občine Tržič in nam namenila nekaj besed in pohval.

Andraž Purger, prof. šp. vzg.

Festival duševnega zdravja v Mariboru

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo 15. maja v Mariboru organiziral Festival duševnega zdravja. Želimo vas obvestiti o tem dogodku koristnem za naše duševno zdravje, zato vam posredujemo komunikacijska gradiva, ki so pripravljena v zvezi z dogodkom.  Na festivalu bo Društvo Šola zdravja imelo  svojo stojnico, na ploščadi Ljudskega vrta Maribor pa bomo ob 10 uri predstavili vadbo “1000 gibov” in nov projekt Dihamo z naravo . Vabljeni!

Vabilo na Festival duševnega zdravja (PDF)

Program Festivala duševnega zdravja (PDF)

Opisi predavanj, delavnic in svetovanj (PDF)

Prizorišče dogodka (PDF)

10. obletnica skupine Kanižarica

V ponedeljek, 15. aprila so v Kanižarici praznovali 10. obletnico skupne vadbe. Zahvalo in nagrado je prejelo 13 zvestih članov, podelili sta jih predsednica Zdenka Kavčič in podpredsednica Mojca Šikonja. Na skupni vadbi in praznovanju so se jim pridružili tudi sošolci iz skupine Črnomelj in Tanče Gore.  Skupino v Kanižarici že deset let vodi Bernarda Ravnikar.  Pred desetimi leti  je takole opisala začetke njihove skupine: “Smo skupina iz majhnega kraja blizu Črnomlja, v kateri je 17 aktivnih članov, in sicer 14 žensk in trije moški. Povprečna starost je 65 let. Smo zelo pridni in disciplinirani, nikoli ne zamujamo in malokdaj kdo manjka, skratka imamo se zelo lepo. Ko sem v začetku povprašala nekaj žensk, če bi hodile na jutranjo vadbo, sem bila prav presenečena, ker ni nobena odklonila, tako sem si rekla: “pa začnimo!”. Skoraj cel mesec smo se vozili v Črnomelj k naši Lidiji. Ko smo vaje osvojili, smo šli “na svoje” in 15. aprila 2015 bomo upihnili že prvo svečko.

Te dni, 15. aprila 2024, so upihnili že deseto svečo!  Trenutno jih je v skupini 13 (od tega 10 žensk in 3 moški) , povprečna starost v skupini danes pa je 77 let, najstarejša članica ga. Silič Angela je letos napolnila 93 let. Vprašali smo vodjo Bernardo Ravnikar, kaj lahko sporoči drugim, ko zdaj že 10 let vztraja pri redni jutranji vadbi: “Želela bi sporočiti mlajšim, da naj se nam pridružijo, jaz sem 70 let stara, pa sem zaenkrat najmlajša v skupini. Sama pa sem začela s to telovadbo, ko sem jih imela 60. Seveda, leta prinesejo svoje, ampak če ne bi telovadila, bi bilo še hujše. Zelo se imamo lepo in priporočam telovadbo “1000 gibov” vsakemu. Zato se nam kar pridružite, vse generacije so dobrodošle“.

Nekaj foto utrinkov je zabeležila Mojca Šikonja:

Predavanje “Metoda 1000 gibov v teoriji in praksi”, Vinica

Predavanje “Metoda 1000 gibov v teoriji in praksi”, Vinica

V torek, 9. aprila 2024 smo v  Domu krajanov Vinica izvedli pradavanje “Metoda 1000 gibov v teoriji in praksi”, udeležilo se ga je 30 članov in članic. Predavanje, ki ga je izvedla predsednica društva Zdenka Kavčič je bilo  namenjeno novima skupinama Sinji vrh in Zilje, udeležili so se ga tudi člani in članice ostalih belokranjskih skupin (Metlika – Suhor, Semič, Dragatuš in Vinica). Za nove člane je pomembno, da dobijo vpogled v posamezne vaje in čemu je posamezna vaja namenjena. Udeležencem je predsednica DŠZ Zdenka Kavčič razložila kako deluje društvo.

Iz poročila predsednice:

“Predavanje smo začeli s predstavitvijo društva Šola zdravja, nekaj teorije o raziskavah in zadnjih ugotovitev glede gibanja, razlogi za umrljivost, prehrane, vadba moči, prednosti hoje, kakovostno staranje, definicija starosti, samostojnost, vadba moči  in smernice  Društva Šola zdravja za prihodnost. Predstavila je projekt Dihamo z naravo, ki je pomembna nadgradnja jutranje vadbe, saj je skrb za duševno zdravje ključ do sprejemanja in spuščanja čustvenih izzivov. Nadaljevali smo z razlago kaj se dogaja v telesu med samo vadbo. Prvi del je sestavljen iz teoretičnega predavanja,  2 x 60 min,  z vmesnim odmorom.              Sledil je drugi del predavanja, ki je namenjen spoznavanju in učenju pravilne izvedbe vaj 1000 gibov. Vse vaje sem razložila udeležencem, demonstrirala in popravila morebitna nepravilne izvedbe vaj.  Vse vaje so bile slikovno predstavljene na Power point projekciji. najbolj pomembno je, da člani sami začutijo katera mišica se pri posamezni vaji uporablja. Po obravnavi vseh vaj je sledila sklepna beseda in podelitev diplom in priročnikov.”

Predavanje je izvedeno po priporočilih NIJZ.

Po izvedenem usposabljanju so se udeleženci napotili še v Muzej Otona Župančiča in si ogledali spominsko hišo.

Zdenka Kavčič, prof. šp. vzg.

Kamničani praznovali svetovni dan zdravja

Kamniške skupine DŠZ Keršmančev park, Perovo, Osnovna šola Marija Vera in Podgorje smo skupaj z osnovnima šolama Frana Albrehta in podružnično šolo Mekinje praznovali letošnji Svetovni dan zdravja.  Poimenovali smo jo medgeneracijska telovadba. Članice Kamniških skupin DŠZ so skupaj telovadile z učenci in učitelji obeh šol. Izvajali smo
vaje 1000 gibov. Vzdušje je bilo nepopisno veselo, razigrano, odlična promocija DŠZ. Na koncu so nas učenci razveselili z obdaritvijo s prekrasnimi tulipani.

Zapisala Martina Erman

Foto: Tamara Bračič in Jana Svetec

Poslovila se je naša Ema (1940 – 1924)

Naša draga Ema Perkovič je za vedno zaspala.
Ena od treh ustanoviteljev Društva Šola zdravja je odšla še bližje k soncu. Bila je gonilna sila za »1000 gibov«, ko društva še ni bilo. Bila je glavna pobudnica za ustanavljanje skupin Šole zdravja na slovenski obali. Že od samih začetkov društva pišemo njeno ime. Zato, ker je bila Ema prisotna povsod, ne le na obali, kjer je začela s Šolo zdravja. Ko so bile ustanavljane skupine drugod po Sloveniji, je aktivno sodelovala, obiskovala skupine, razlagala in poučevala ter podajala svoje
dragocene izkušnje z Obale. Nič ji ni bilo težko. Taka je bila naša Ema. Prava ambasadorka prostovoljstva v športu za vse.
Od nekdaj je rada pomagala, njen čut za pomoč potrebnim so začutile razne prostovoljske akcije, na katerih ni manjkala. Tudi otrokom v vrtcu se je lepo godilo, ko je bila Ema njihova druga mama. Dolga leta je bila vzgojiteljica v vrtcu, kjer nikoli ni zavrnila sodelovanja, tudi zunaj službenega časa. Taka je bila. Vztrajna, pozitivna, čutna, športno razpoložena, vedno pripravljena na pomoč, prava borka. Zahvaljujoč njej, njeni vztrajnosti in želji smo tukaj, kjer smo sedaj.
Draga, Ema, ostajaš v naših srcih za vedno. Nadaljujemo s tvojo zagnanostjo naprej. Počivaj v miru, draga naša Ema.