Šola Zdravja

Novice

Od 12. 4. spet dovoljene brezkontaktne športne aktivnosti v skupinah do 10 oseb

Vlada je na včerajšnji seji, 9. aprila 2021, sprejela ukrepe, ki ponovno dovoljujejo tudi

BREZKONTAKTNE ŠPORTNE AKTIVNOSTI V SKUPINI DO 10 OSEB NA PRIPOROČENI RAZDALJI.

Športna vadba je znova dovoljena tako registriranim kot rekreativnim športnikom

Trening je dovoljen naslednjim kategorijam:

 • vrhunskim športnikom (olimpijski, mednarodni in svetovni razred),
 • perspektivnim športnikom,
 • športnikom v starostnih kategorijah kadeti, mladinci in člani, registriranim v skladu z členom ZŠpo-1, ki so člani reprezentanc;
 • poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport,
 • udeležencem tekmovanj, ki so dovoljena,
 • treningi preostalim registriranim športnikom, če se izvajajo samostojno ali pod vodstvom strokovnega delavca v športu, in
 • brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih, pri čemer je potrebno neprekinjeno vzdrževati vsaj 2 metra medosebne razdalje.

 

Predavanje: Dihanje z roko v roki z gibanjem

Prilagamo posnetek zoom predavanja: Dihanje z roko v roki z gibanjem. , ki je bilo v četrtek (9. aprila 2021) ob 10. uri in se ga je udeležilo 62 oseb. Predaval pa je  Simon Jurmić, dipl. kineziolog, ki je pri nas na usposabljanju preko Zavoda za zaposlovanje.

Osnovne smernice predavanja:
Dihanje med vajami 1000 gibov
– Kaj je dihanje?
– Kaj pomeni pravilno dihanje?
– Vzorci slabega dihanja?
– Učinki zavestnega dihanja?
– Dihanje in gibanje, zvesta sopotnika.

Mala gibalna malica, 12. – 23. 4. 2021

AKCIJA: MALA GIBALNA MALICA, Društvo Šola zdravja pripravlja skupaj s Stičiščem Središče, (Zavod Nefix).
Svetovni dan zdravja je enkrat na leto, za svoje telo in um pa moramo skrbeti skozi celo leto, tudi na delovnem mestu.
Zato vas vabimo, da se pridružite dvotedenski akciji telovadbe na delovnem mestu MALA GIBALNA MALICA, kjer se lahko vsak delovnik udeležite 10 minutne telovadbe ob uri, ki najbolj ustreza vam in vašemu delovniku, ob 10.00 ali ob 11.00 ali ob 12.00 uri. Vabilo delite naprej.

 ZOOM vadba  MALA GIBALNA MALICA
 od 12. aprila do 23. aprila 2021
vsak delovni dan (3x na dan) po 10 minut,
ob 10h, ob 11h in ob 12h
Vadbo bodo izvajali diplomirani kineziologi: Simon Jurmić, Matic Habuš in David Mlakar
Mala gibalna malica bo na tej povezavi, prijav NI:
Skrbimo za svoje zdravje. Tudi 10 minut je bolje kot nič.

Predavanje: “Kako skrbimo za zdravje srca in žil” – prim. Matija Cevc, dr. med.

Na svetovni dan zdravja, 7. 4. 2021 je prim. Matija Cevc, dr. med, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, imel izjemno zanimivo predavanje.

Predaval je o tem:

 • kako čim bolj učinkovito skrbeti za zdravje srca in žil,
 • kako upočasniti proces ateroskleroze in raznih bolezni srca in ožilja,
 • kaj pomeni zdrava in uravnotežena (mediteranska) prehrana,
 • pomen gibanja, nekajenja,
 • kako skrbeti za optimalno telesno težo ter obseg pasu.

Zanimivi so tudi podatki o povečanju telesne teže in zmanjšani gibalni sposobnosti slovenskih otrok med epidemijo, kar dolgoročno vpliva na slabše zdravje državljanov v prihodnosti.

Po predavanju se je razvila živahna diskusija med poslušalci in zdravnikom.

Vabljeni k ogledu:

 

Svetovni dan zdravja tudi v letu 2021 v znamenju covida-19

»Zgradimo pravičen in zdrav svet« je geslo pod katerim poteka letošnji Svetovni dan zdravja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja (NIJZ) so ob tej priliki povedali: “Letošnji Svetovni dan zdravja je posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po covid krizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo bolj pravičen za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje. Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu.” Temi neenakosti bo treba posvetili več pozornosti, saj je še posebej izpostavljena zaradi covid-19 bolezni in ukrepov za njeno zajezitev. Kot posamezniki in kot družba se moramo odzvati povabilu k sodelovanju v globalni kampanji za izgradnjo pravičnejšega in bolj zdravega sveta, saj gre za naš svet.

V Društvu Šola zdravja se pridružujemo iskanju boljših rešitev za delovanje naše družbe. Delamo na preventivi, ohranjanju in izboljšanju zdravja prebivalcev, kar je prepoznalo tudi Ministrstvo za zdravje, ki nas že šesto leto podpira.  Naša osnovna dejavnost je jutranja telovadba “1000 gibov”. Tako ohranjamo in izboljšujemo zdravje prebivalcev. Skrbimo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjamo zdravje za dolgo samostojno življenje, povečujemo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračamo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepimo psihofizično kondicijo starejših, preprečujemo potek kroničnih bolezni ter prispevamo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj. Cilj in namen društva je, da z organizirano jutranjo vadbo na prostem pokrijemo področje celotne Slovenije in sicer tako, da bomo navzoči v vseh 212 občinah. Trenutno smo prisotni v 86 občinah, imamo 230 skupin in čez 4700 registriranih članov.

Bistvo vsega je, da telovadimo na javno dostopnih zunanjih površinah, ne potrebujemo nobenih pripomočkov, niti drage športne opreme in kar je najbolj pomembno ni nobene vadnine, le letna članarina za delovanje društva, ki znaša 20€. Pri nas so vsi enaki, neenakosti ne poznamo.

Vaje po metodi »1000 gibov« so enostavne in primerne za vsakogar. Gre za sklepne vaje, ki jih je sestavil zdravnik, nevrolog Nikolay Grishin in jih poimenoval »1000 gibov«. Vse vaje se izvajajo stoje, v večini naših skupin med 7.30 in 8. uro zjutraj.  V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pa pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje. Pri vsakem gibu se nadzoruje tudi pravilno dihanje. Vsak dela po lastnih sposobnostih in zmožnostih. Vaje po metodi “1000 gibov” sicer lahko izvajate tudi sami doma, a je skupinska vadba v naravi veliko bolj zabavna in sproščujoča.

V izrednih razmerah (npr. epidemija) se prilagajamo in organiziramo jutranjo vadbo preko interneta s pomočjo zoom aplikacije v živo (povezava je javno dostopna na spletni strani društva), predvajamo posnetke telovadbe na youtube kanalu in sodelujemo z lokalnimi televizijami, ki film “Metoda 1000 gibov” uvrščajo v svoj redni program. Tako naše vaje po metodi “1000 gibov” približamo tudi vsem tistim, ki nimajo interneta.

Tudi po koronavirus obdobju bodo spet javne površine svetlikale v oranžnih odtenkih, saj je naša barva oranžna, tako da nas lažje najdete in se nam priključite. Po preklicu izrednih razmer pa prisrčno vabljeni na jutranjo vadbo “1000 gibov”, da bomo skupaj na poti do bolj zdravega in pravičnega sveta.

Neda Galijaš

Raziskava o gibalnih interesih starostnikov (jan.-april 2021)

Vprašalnik je bil ustvarjen za Podravsko regijo, anketiranje pa je potekalo med 1. januarjem in 1. aprilom 2021. Raziskavo sta pripravila in izpeljala strokovna sodelavca Društva Šola zdravja: Simon Jurmić, dipl. kineziolog in David Mlakar, dipl. kineziolog. Oba sta na programu Usposabljam.se preko zavoda za zaposlovanje v štajerski regiji.

Porocilo vprašalnika o gibalnih interesih starostnikov

12. Dan za spremembe – GIBANJE NAS POVEZUJE, 10. 4. 2021 ob 9.00 na zoomu

S sloganom GIBANJE NAS POVEZUJE se vključujemo v vseslovensko akcijo DAN ZA SPREMEMBE, ki jo že dvanajsto leto zapored pripravlja Slovenska filantropija. Akcija je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. Leto, ki je za nami, je prineslo mnoge spremembe v naših življenjih in poseglo tudi v družabnost, enega izmed ključnih vidikov naših življenj. Z namenom, da obvladamo širjenje virusa, smo zmanjšali ali prekinili vsakodnevne stike v živo s prijatelji, družino, sodelavci in naključnimi mimoidočimi, kar je mnogim izmed nas prineslo občutke osamljenosti, nepovezanosti in odtujenosti. Zato je tema letošnjega 12. Dneva za spremembe – PREMAGAJMO OSAMLJENOST! 

Druženje v jutranjih skupinah, je poleg telovadbe zelo pomembno za posameznika. Da nas zjutraj nekdo pozdravi, da lahko poklepetamo, spijemo kavico (ko ne veljajo ukrepi vlade), da lahko izmenjavamo semena, svoje izdelke z vrta (solato in podobno), da smo dnevno v stiku z občani, z lokalnimi dogodki.

Naše Društvo Šola zdravja se vključuje v akcijo Dan za spremembe in vas

v soboto  1 0.  a p r i l a  ob  9.  uri vabi na druženje in spoznavanje.

Z vami bo strokovni sodelavec Simon Jurmić, dipl. kineziolog, ki bo kazal vaje “1000 gibov”. Na voljo bo tudi za vaša vprašanja.

Čim več nas je – bolj razgibano in veselo bo! Namen nam je ozavestiti ljudi o tem kako zdravo živeti in se lepo imeti. GIBANJE NAS POVEZUJE!

Zoom povezava: https://us02web.zoom.us/j/86711176621?pwd=Z2h4bFhyRHRhWVhXWDR4TkczNWJCUT09

V Društvu Šola zdravja se trudimo, ne glede na korona čas, da animiramo tako naše člane kot tudi vse, ki so zainteresirani za telovadbo in druženje. Takoj, ko se je začelo z opuščanjem ukrepov, smo začeli aktivirati nove skupine po vsej Sloveniji. Zaenkrat imamo v nastajanju 12 skupin, večinoma Osrednjeslovenska regija, Gorenjska, Savinjska in Dolenjska, odprti pa smo tudi za vsako željo oziroma predlog po novi skupini kjerkoli v Sloveniji. Dokler veljajo vladni ukrepi, se nam lahko pridružite  na vsakodnevni vadbi prek zooma, potem pa se vidimo na eni od navedenih lokacij: https://www.filantropija.org/danzaspremembe/

Povezavo za vadbo “1000 gibov” preko zooma od pon. do petka dobite na naši spletni strani:

Telovadba “1000 gibov” preko zooma – tudi v aprilu 2021

Telovadimo doma!

Telovadbo “1000 gibov” lahko spremljate tudi prek nekaterih lokalnih televizij, ki so naš film “Metoda 1000 gibov” uvrstili v svoj redni jutranji program:

TV VAŠ KANAL

TV BLED, lahko jih spremljate v okviru Telemachove digitalne sheme (3. lokalni program) in na EON.tv.

ETV HD (Zasavje), pokriva celotno Zasavje in še dve drugi občini: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Litija, Šmartno pri Litiji in Moravče.

–  GORENJSKA TV

–  R KANAL + (Ribnica)

–  GO TV (Goriška)

VI-TEL (Primorska TV) – Vidni so na Siol, T-2, Amis in Ka TV Nova Gorica)

–  Koroška TV (Dravograd)

–  Koroška Regionalna TV (Slovenj Gradec) – stalno vrtijo vsako jutro ob 8. uri.

TV URŠLJA (Kabelska TV Ravne):

PETEK  02.04. ob 20:40 uri
SOBOTA 03.04. ob 17:40 uri
NEDELJA 04.04. ob 9:40 in 17:40 uri
PONEDELJEK 05.04. 20:40 uri

TV MEDVODE

–  ZASAVSKA TV (Trbovlje)

–  Kabelska TV (Ormož)

–  STV (Savinjska TV)

–  SIP TV 

–  EPOSAVJE

PeTV (Ptuj)

Ker vadba v živo spet ni mogoča, zaradi ukrepov vlade za zajezitev epidemije COVID-19, lahko telovadite doma s pomočjo našega filma. Na ta način vam omogočamo, da tudi v času omejitev, lahko nadaljujete z vadbo “1000 gibov” doma. V filmu z nami telovadita Andraž Purger, prof. športne vzgoje in Eva Jeza, mag. kineziologije.

Film z naslovom “Šola zdravja vsako jutro ob 7.30”, je na ogled na tej youtube povezavi:

Na teh video posnetkih so tudi dodatne vaje za moč. Vsi posnetki, z omenjenim filmom, so na voljo na tej povezavi:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLONU-BJegNdTwGzNS2w3npnjaM7E8mQk7

 

#delimopodprimo – akcija Društva za atopijski dermatitis

Podpiramo projekt Društva za atopijski dermatitis in ga delimo z vami:

#delimopodprimo oz. Knowing me knowing you, share what we do!

Gre za projekt ozaveščanja o atopijskem dermatitisu, hkrati pa za podporo, pomoč pri promociji tudi drugim organizacijam po Sloveniji.

Projekt je osnovan na principu daj-dam in ga vodi Društvo AD.

Organizacijam, posameznikom, ljudem želijo prestaviti nekaj osnov o bolezni, življenju s tako boleznijo, od nas pa bi si potem želeli kakšen stavek ali dva o tem, kaj je bilo za nas pri tem novega, nepričakovanega, zanimivega. Morda bi zadevi posvetili tudi kakšno od vaših prihajajočih dejavnosti.

Kaj si želijo od nas?

– Da preberemo kratke informacije o atopijskem dermatitisu (en A4 letak, na obeh straneh), ki nam jih bodo poslali po pošti

– Stavek ali dva o tem, kaj smo novega izvedeli, kaj nam je bilo znano, kaj pa morda novo, presenetljivo, zanimivo, skratka nek feedback.

– Če bi bilo mogoče, da bolnikom s to boleznijo posvetimo morda kakšno svojo aktivnost. Ni treba da jo naredimo ekstra v ta namen, ampak nekaj, kar bi itak naredili, samo da se posveti v podporo

Projekt traja od 1. marca do konca maja 2021.

X