Šola Zdravja

Novice

Družabno-rekreativno-izobraževalni teden na Otočcu, 26.-29.7.2021

Bliža se družabno-rekreativno-izobraževalni teden na Otočcu, ki bo od 26.-29. julija 2021 v hotelu Šport, Otočec. Z vami bo strokovni vodja Društva Šola zdravja Andraž Purger, prof. športne vzgoje.
Program bo pester, tako da lahko vsak najde kaj zanimivega zase. Poleg jutranje telovadbe “1000 gibov”, nordijske hoje, kopanja, in sprehajanja ter različnih predavanj, bo tudi veliko druženja (spoznavni večer, vožnja s turističnim vlakcem, tombola, nočno kopanje).
Seznam predavanj:
– Računalniško opismenjevanje – torek 27. 7. 2021 ob 16h- z vami bo Brigita Grubič
– Delavnica “Dihamo z naravo” – torek 27. 7. 2021 ob 17.30 uri – z vami bo Andraž Purger
– Predavanje o zdravi prehrani – sreda 28. 7. 2021 ob 9. uri – z vami bo Janja Strašek, nutricionistka
– Delavnica “Metoda somopomoči 23+5” – sreda 28. 7. 2021 ob 17.30 uri – z vami bo dr. Nikolay Grishin
Družabno-rekreativno-izobraževalni teden na Otočcu  je del nacionalnega programa Slovenija v gibanju/Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije in združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji.
                                                                                            VLJUDNO VABLJENI!
          

Občinske nagrade in priznanja članom Društva Šola zdravja v letu 2021

Društvo Šola zdravja je že zelo prepoznavno in cenjeno v slovenskem okolju o čem govorijo tudi občinske nagrade.  V letu 2021 so naši člani oziroma skupine Društva Šola zdravja prejeli naslednje občinske nagrade, priznanja, plakete (kronološko od najnovejših naprej) :

– Plaketa Mestne občine Nova Gorica – Društvu Šola zdravja in Šoli zdravja Nova Gorica – za desetletno delo vanje na prostovoljni osnovi, ki poleg skrbi za ohranjanje fizične kondicije predvsem starejših občank in občanov promovira tudi skrb za zdrav način življenja. Kot prostovoljci se vključujejo v društva na področju športa, sociale in kulture in svoje izkušnje delijo z drugimi. (podelitev bo predvidoma septembra 2021)

Hana Premrl je nagrajenka občine Bled za uspešno vodenje in razvoj Medgeneracijskega centra Bled, številnih programov in projektov kamor je pripeljala tudi Šolo zdravja.

Helena Španovič je nagrajena s Priznanjem občine Krško za krepitev zdravja občank in občanov v letu 2020.

Frančiška Horvat in Božena Lavrič – športnici leta 2020 v svoji kategoriji iz domžalske skupine

– častni član DŠZ Ubald Trnkoczy – Piran – prejemnik Tartinijevega priznanje (7. 2. 2021) – priznanje je bilo podeljeno Ubaldu Trnkoczyju, članu  piranske Šole zdravja, uveljavljenemu filmskemu in TV režiserju, umetniškemu fotografu, avtorju in soustvarjalcu ter pobudniku številnih fotografskih razstav ter avdiovizualnih projektov. »V svoj objektiv je za vedno ujel mnoge kulturne elemente snovne in nesnovne dediščine naših krajev ter njihove naravne znamenitosti in poskrbel za trajno promocijo ter prepoznavnost kulturne in naravne dediščine Občine Piran.«

– Nagrado mestne občine NM so podelili tudi vodji skupine Šola zdravja NM – Portoval 1, upokojenki Darinki Smrke za dolgoletne uspehe in predano delo na področju prostovoljstva ter promociji zdravega življenjskega sloga v novomeški občini. V Katalogu MONM je novomeški župan mag. Gregor Macedoni takole zapisal glede letošnjih nagrajencev: “Osrednje osebe letošnjih priznanj in nagrad so ljudje, ki so se v najboljši luči izkazali pri prostovoljnem, humanitarnem, izobraževalnem in ljubiteljskem delu.  Večini nagrajencev je skupna ljubezen do športa. In šport vendarle je odlika Novomeščanov; na športnega duha smo ponosni, kakor smo ponosni tudi na kulturo in umetnost. Prav zavedanje, kaj vse nas odlikuje kot Novomeščane, je treba ob takšnih slovesnostih obujati vedno znova. V duhu praznovanja se spominjamo tudi nagrajencev preteklega leta, ki se prav tako odlikujejo na področjih raziskovanja, znanstvenega dela, humanitarnosti, gospodarstva ter na zdravstvenem področju. Naj vam bodo njihove življenjske zgodbe v navdih in naj vas spomnijo tudi na vse ljudi, ki so v 656-letni zgodovini krojili ustroj Novega mesta. “

Pri nagrajenki Darinki Smrke so v istem katalogu zapisali: “Maja 2014 je pet prostovoljk v Novem mestu ustanovilo prvo skupino Šole zdravja Novo mesto – Portoval 1 in že v prvem letu se ji je pridružilo šestdeset članic in članov. Skupino od vsega začetka vodi Darinka Smrke, ki je tudi ena od ustanoviteljic skupine. Od ustanovitve prve skupine do danes je Darinka Smrke sodelovala pri ustanovitvi trinajstih skupin v Mestni občini Novo mesto. Vzpostavila je sodelovanje z vrtci in osnovnimi šolami v Novem mestu, z RIC Novo mesto pa sodeluje pri izobraževanju vaditeljev prostovoljcev in v programu vseživljenjskega učenja ter z Zdravstvenim domom pri izvajanju preventivnega programa. Konec leta 2019 je postala vodja podružnice Šola zdravja Novo mesto, aktivna pa je tudi v Društvu upokojencev Novo mesto.
Darinka Smrke vodi prostovoljno delo zelo organizirano in učinkovito, predvsem pa deluje povezovalno pri različnih projektih v lokalnem okolju. Pomen njenega dela se kaže tudi v blaženju stisk zaradi osamljenosti ter v graditvi medsebojnih stikov med starejšimi in tudi med različnimi generacijami. V času omejitev zaradi epidemije koronavirusa Covid-19 se je to med drugim odrazilo v številnih
klicih oz. pogovorih med člani Šole zdravja, v pomoči pri nabavi iz trgovin, ob zadnjem potresu na Hrvaškem pa tudi z zbiranjem finančnih sredstev za sorodnika članice, prizadetega v potresu.

Romana Ivačič -Sevnica – Posebna pohvala 2020 (Športnik leta 2020 – 4. 3. 2021) – ki se je zanjo zahvalila na družbenem omrežju: »Prejeto zahvalo jemljem kot priznanje Društvu Šola zdravja, predvsem vsem, ki so zaslužni, da je jutranja vadba 1000 gibov v sevniški občini doživela tak uspeh. Spomnimo se, da je idejo v Sevnico leta 2016 prinesel Zdravko Stopar, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica je omogočilo predstavitev, Mira Lorenčič in Mici Jeler pa sta z vaditeljicami iz Brežic v letu 2017 postavili na noge prvo skupino. Pri tem je veliko pomagal tedanji predsednik Športne zveze Sevnica Rok Vodenik. Mici Jeler je ves čas srce in motor te vadbe, najbolj zaslužna za ustanovitev novih skupin, hvaležni pa smo ji tudi, da stalno skrbi za zdravje ’oranžnih majic’ z zakladnico nasvetov. Vsi vaditelji in vaditeljice, pa vsi udeleženci in udeleženke doprinesemo k temu, da jutra začnemo z druženjem, nasmehom in razgibavanjem. Idejo o pomenu telesne vadbe bomo še naprej širili v krajevne skupnosti naše občine, vadili z mladimi v vrtcih in šolah, skrbeli za imunski sistem in ostali zdravi. Prisrčna hvala, da ste s pohvalo ovrednotili naše delo!«

 

Dihamo z naravo na dopustu do 22. avgusta

Delavnica Dihamo z naravo si bo zaradi vročine in poletnih dopustov privoščila oddih. Brezplačna delavnica, ki jo sofinancira ministrstvo za zdravje, se tako na 17 lokacij po Sloveniji vrača v ponedeljek, 23. avgusta.
Vodena vadba, ki se začne ob 19. uri, je namenjena spoznavanju različnih tehnik dihanja, meditaciji in vizualizaciji skozi sprehode v naravi. Udeležba ne zahteva posebne opreme, zgolj udobno obutev, primerno za hojo, in ustrezna oblačila, primerna pa je za vse generacije. Pristopi, ki jih udeleženci brezplačne vadbe spoznavajo pri dihanju z naravo, znanstveno dokazano pozitivno vplivajo na imunski sistem in dobro počutje, uravnovešajo krvni tlak, srčni utrip in raven sladkorja.
Vabljeni, da se v drugi polovici avgusta pridružite tisti skupini, ki vam je najbliže. Urnik in konkretne lokacije najdete na povezavi.
Zadihajte z naravo tudi vi!

Zbor članov društva smo izpeljali uspešno!

Tudi letos smo se prilagodili negotovosti časa in spričo protikoronskih ukrepov, svoj že 12. redni zbor članov izpeljali v obliki delnih zborov po skupinah, tako kot lani.  Vodje skupin so konec maja prejele celotno gradivo in navodila za izvedbo delnega zbora članov po skupinah, zapisnike pa je večina vrnila do konca junija. Zapisnike delnih zborov je v roku vrnilo 165 skupin od skupno 233.  Delnih zborov se je udeležilo 2416 članov (od skupno 4577) in s tako velikim odzivom članov  smo izjemno zadovoljni, za kar se vsem članom javno zahvaljujemo. To je velika spodbuda za vse tiste, ki se vsakodnevno trudijo, da bi društvo delovalo neovirano, še posebej v teh negotovih časih, ko si vsi prizadevamo, da bi se nastali situaciji prilagajali primerno in odgovorno.

Vsi sklepi so bili sprejeti, med drugim tudi program dela in finančni načrt za leto 2021 ter program dela za leto 2022. V upravni odbor Društva Šola zdravja sta bili za mandatno obdobje 2021–2024 izvoljeni dve nadomestni članici Silvica Erlih iz Ljubljane in Mirjam Trnkoczy Likovnik iz Pirana, ki ju je zbor članov enoglasno potrdil. Septembra se bosta pridružili lani izvoljenemu članstvu upravnega odbora DŠZ, ki ga poleg predsednice društva Zdenke Katkič in podpredsednice društva Bernardke Krnc sestavljajo še naslednji člani UO: prof. dr. Feri Habe (Domžale), Helena Španovič (Krško), Marija Gabron (Ptuj), Martina Erman (Kamnik), Alojzija Glavač (Novo mesto) in Matjaž Marinček (Zagradec).

Zapisnik zbora članov DŠZ v letu 2021

Podelitev priznanja DŠZ prostovoljki Anamariji Kranjc iz skupine Krško – Videm

Včeraj (23. 6. 2021) so v Krškem podelili priznanje Društva Šola zdravja prostovoljki Anamariji Kranjc, članici  skupine Krško – Videm. Anamarija je ena od dobitnic  priznanja Društva Šola zdravja (DŠZ) za leto 2020, ki ga podeljujemo zaslužnim članom, prostovoljcem Društva Šola zdravja, ker  je s svojim delovanjem povečala ugled društva, prispevala k širitvi programa in promociji Društva Šola zdravja!

Foto: Kristjan Kranjc

Dihamo z naravo odslej ob 19. uri

Zaradi vročine in poletnih počitnic bo naša nova aktivnost Dihamo z naravo od 28. junija do vključno 2. septembra potekala med 19.00 in 20.30.

Brezplačna popoldanska aktivnost, s katero želimo povezati generacije in ljudi spomniti na to, da si je treba zase vzeti čas, Dihamo z naravo je med udeleženci naletela na dober odziv. Aktivnosti, ki jo sofinancira Ministrstvo za zdravje in je zato za udeležence brezplačna, izvajamo po vsej Sloveniji od ponedeljka do sobote.

PONEDELJEK
DOMŽALE: zbor pred zdravstvenim domom
LJUBLJANA – ŠIŠKA: zbor pri PGD Zgornja Šiška (Vodnikova 139)
LJUBLJANA – RUDNIK: zbor na avtobusni postaji Peruzzijeva, vznožje poti na Golovec
PTUJ: zbor v parku Ljudski vrt pri OŠ

TOREK
ČRNOMELJ: zbor na Majerju
KAMNIK: zbor pred OŠ Marije Vere
MARIBOR (pod Kalvarijo): zbor pri Račjem dvoru (pod Kalvarijo)
LJUBLJANA – BROD: zbor na parkirišču pri blokih Tacenski dvori

SREDA
KRANJ: zbor na parkirišču pred OŠ Franceta Prešeren
NOVO MESTO: zbor pred parkiriščem Planet TUŠ (pred glavnim vhodom)
MARIBOR (Betnava): zbor Betnava gozd, pri pustolovskem parku

ČETRTEK
LJUBLJANA – POLJE: zbor na parkirišču pri gostilni v Zajčji dobravi
MEDVODE: Preska, zbor na igrišču med bloki
METLIKA: zbor pred gradom v Metliki
DOBROVA – POLHOV GRADEC: zbor na igrišču ŠC Gabrje

PETEK
ŠEMPETER PRI GORICI: zbor na trgu pri Šempetru pri Gorici

SOBOTA
NOVA GORICA: zbor v borovem gozdičku pri Goriški knjižnici Franceta Bevka

V poletnem času je življenje tudi zaradi vročine malce bolj počasno, izvajanje aktivnosti pa smo s prejšnje prestavili na poznejšo uro, da bi tako tudi v vročih poletnih dneh zagotovili primerno udeležbo in dobro počutje vseh, ki na tak način iščete stik z naravo in prisluhnete sebi.

Vabljeni, da se nam pridružite!

10 let ljubljanske skupine Dravlje, 18. 6. 2021

V petek 18. junija 2021 smo se zbrali v ljubljanski skupini DRAVLJE na njihovi lokaciji pred ČS Dravlje, da obeležimo njihovih 10 let delovanja. Skupina letos šteje 52 članic in članov, ki so med seboj zelo povezani, saj se po jutranji telovadbi ter ob različnih drugih priložnostih tudi veliko družijo. V njihovem programu ne manjka raznih družabnih aktivnosti, pa tudi izletov ne. Skupino od njenih začetkov vodi prostovoljka Angelca Stanka Škripec., ki jih velikokrat vključuje v različne prireditve v MOL.

Svoj jubilej so obeležili skromno glede na epidemiološke ukrepe. Po jutranji telovadbi je prisotne nagovorila predsednica Društva Šola zdravja  Zdenka Katkič, ki jim je čestitala na visokem jubileju ter nagradila tiste člane, ki  že deset let vztrajajo pri vsakodnevni jutranji telovadbi ter jim ob tej priložnosti podelila simbolične nagrade. Člane je nagovorila tudi vodja podružnice Ljubljana Silvica Erlih, ki je bila prva mentorica dolgoletni  vodji skupine Angelci in je pomagala pri nastajanju skupine v Dravljah. Sledilo je druženje in obujanje spominov na deset let dolgo prehojeno skupno pot, ki je pustila nešteto prijetnih spominov in prijateljstev.

Dogodek je del nacionalnega programa Slovenija v gibanju/Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije in združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji.

V S E   N A J B O L J Š E!

 

 

Foto: Neda Galijaš

Podelitev nagrade DŠZ prostovoljki Romani Ivačič iz sevniške skupine

Včeraj (17. 6. 2021) so v Sevnici podelili nagrado Društva Šola zdravja članici sevniške skupine Romani Ivačič. Romana je ena od dobitnic nagrade in priznanja Društva Šola zdravja (DŠZ) za leto 2020, ki ga podeljujemo zaslužnim članom, prostovoljcem Društva Šola zdravja. Po jutranji telovadbi “1000 gibov” je sledil svečani del četrtkovega jutra, ko je članica Upravnega odbora Društva Šola zdravja, Helena Španovič, izročila nagrado za izjemne dosežke prostovoljki Romani Ivačič. Dogodku je prisostvoval tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk , ki je nagrajenki čestital in nagovoril prisotne s spodbudnimi besedami in hvaležnostjo za njihovo vztrajnost pri rednem jutranjem razgibavanju. ČESTITAMO Romani, da je s svojim delovanjem povečala ugled društva, prispevala k širitvi programa in promociji Društva Šola zdravja v regiji!

Pridružili se bomo javnemu dogodku EkoReka v Mestnem parku Mengeš, 19.06.2021

EkoReka / REVIVO – vabi, da se jim v soboto 19. junija 2021 med 7:30 in 19:00 pridružimo na javnem dogodku EkoReka v Mestnem parku Mengeš. Projekt EVREKA poteka v okviru razpisa LAS Za mesto in Vas, financirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dogodek bodo popestrile številne aktivnosti kot so jutranja športna vadba s Šolo zdravja, okrogla miza (“Kamniška Bistrica na križišču interesov”) in številne naravoslovne delavnice in igre za otroke in starejše ter druge naravoslovne aktivnosti (čiščenje okolice Pšate) . Vsekakor se obetajo zanimive izobraževalne igre in aktivnosti, ki jih bodo pripravila različna društva in organizacije, med njimi tudi Društvo Šola zdravja.

Ob 7.30 bo potekala jutranja telovadba 1000 gibov v Oranžeriji, Mengeš. Vabljeni!
 
Dogodek je brezplačen.  Prisrčno vabljeni!

S seboj si prinesite prigrizke in vodo, da boste zdržali do 19:00. Tudi kakšna kapa in sončna krema ne bo odveč, saj bo do 32 stopinj.

COVID obveznosti: čeprav epidemije ni več, ukrepi ostajajo. Vsak nad 18 let je odgovoren zase in mora poskrbeti, da je PCT (prebolel, cepljen, testiran). Če imate potrdilo, ga prosim imejte pri sebi. Opozarjajte, da se vzdržuje 1,5m razdalje. Maske niso obvezne, če se vzdržuje razdalja. Kjer se uporablja isti material imejte razkužila (nekaj jih prinesemo tudi mi). Prosim pokličite, če so kakšne nejasnosti, težave ipd.

Tole bo SUPER dan, v SUPER družbi in na SUPER lokaciji!

Društvo Šola zdravja prejelo spominski znak Vlade RS

Na svečanem dogodku, ki se je zgodil v torek zvečer 15. 6. 2021  v poletnem gledališču Studenec v Domžalah, je župan Toni Dragar podelil spominski znak Vlade RS različnim institucijam, organizacijam, društvom, zavodom in posameznikom, ki delujejo v domžalski občini.  Med 5329 nagrajenci v Sloveniji je tudi Društvo Šola zdravja, ki je spominski znak dobilo za požrtvovalnost pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) med ranljivimi družbenimi skupinami. Svečanega dogodka sta se udeležile predsednica Društva Šola zdravja Zdenka Katkič  in Brigita Grubič, ki sta v imenu društva prevzele Spominski znak.

V 2. členu Uredbe o spominskem znaku “Za požrtvovalnost v boju proti Covid-19” je zapisano: »Spominski znak se lahko podeli medicinskemu osebju, pripadnikom Civilne zaščite, Policije in Slovenske vojske ter drugim domačim in izjemoma tudi tujim posameznikom, skupinam, samoupravnim lokalnim skupnostim, gospodarskim družbam, zavodom, društvom, nevladnim in drugim organizacijam.«

Foto: Vido Repanšek

 

 

X