TELOVADIMO IN TISOČ GIBOV NA GRIČU

Opazujemo jo vsako jutro, ko skupaj telovadimo. Tako odločitev ni bila težka. Gremo jo obiskat – baziliko in okolico Ptujske Gore!
Na predpraznični dan smo se s kolesi zapeljale po novi kolesarski poti. Kolesa smo pustile ob vznožju hriba in se sprehodile skozi ozelenel bukov gozd vse do vrha.
Sprejela nas je članica Društva žena, ga. Emica, ki nam je predstavila Starotrško hišo iz leta 1752. Hiša je obnovljena v slogu trških hiš iz 19. stoletja. V njej je urejen muzej, poln starih predmetov in s pohištvom izpred sto let in več. Znotraj muzeja ne manjkata niti črna kuhinja niti krušna peč. Okolico hiše krasi zeliščni vrt, nad njim je zasajena potomka Stare trte. V ozadju se nahaja 150 let stara preša.
Prijetno smo bile presenečene, saj nas je ga. Emica pogostila s čudovito, sveže pečeno ocvirkovko in čajem. Njen mož je prinesel še steklenico domačega sivega pinota.
Obiskale smo tudi cerkev, ki velja za biser slovenske gotike. Na trgu smo naredile naših tisoč gibov in se na koncu posladkale z okusno gibanico pri Babici Bredi. Polne prijetnih vtisov, s pogledom na zelene in rumene njive, smo se vračale v smeri proti naši ravnici. Na poti smo se ustavile sredi gozda in zapele našo himno “Telovadimo in tisoč gibov”.
Tako si vsakodnevno telovadbo obogatimo, hkrati pa spoznavamo našo prekrasno deželo in njene ljudi.

Danica Dolenc

 

GALERIJA:

 

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki