Regijsko srečanje goriških skupin DŠZ v Mostu na Soči, 7. 6. 2018

[fusion_text]Dne 7. junija 2018 smo se udeležili regijskega srečanja goriških skupin Šola zdravja, ki je bil v Mostu na Soči. Letos so bile vabljene skupine s Primorske, Gorenjske, okolice Ljubljane ter Dolenjske, ki so se vabilu organizatorja odzvale z velikim navdušenjem. Z organiziranimi avtobusnimi prevozi smo v zgodnjih jutranjih urah prispeli na samo prizorišče prireditve, kjer so nas domačini kraja Most na Soči in člani primorskih skupin prisrčno sprejeli ter pogostili z jutranjo kavico ter domačim pecivom – tudi slabo vreme ni zmotilo pozitivne energije, ki jo je bilo čutiti na vsakem koraku.

Sledil je pozdravni nagovor župana občine Tolmin, g. Uroša Brežana, ki je s svojimi besedami še enkrat več podprl delovanje društva in njegovo osnovno dejavnost jutranjo vadbo na prostem.

V nadaljevanju smo pod vodstvom Nikolaya Grishina, dr. med. izvedli 30 minutno telovadbo » vaje 1000 gibov«, v prisrčnem sodelovanju z otroki vrtca Dušana Munih – Most na Soči ,ki so se po svojih najboljših močeh trudili izvajati naše vaje.

Vsi člani društva smo se trudili prikazati jutranjo vadbo širši javnosti. Motivirali smo domačine vseh starostnih skupin, da se je potrebno redno gibati vsaj 30 minut na dan, da ostanemo aktivni tudi v jeseni življenja. Vse prisotne domačine smo povabili naj telovadijo z nami in na ta način hkrati ustvarili še prijetno druženje, ki je vsakomur popestrilo dan.

Nato so otroci Osnovne šole Dušana Muniha Most na Soči – prikazali kratek kulturni program, sledilo je še nekaj navihanih plesnih točk s strani plesne skupine iz Mosta na Soči.

Domačini so nam skušali čim bolj predstaviti svoj kraj z organiziranim pohodom po kraju Most na Soči, ogledom arheološkega muzeja ter cerkve Sv. Mavra ter seveda vožnja z ladjico po jezeru.

Po kosilu in prijetnem druženju ob harmoniki, smo se odpravili na razstavo slik v Hiši ob jezeru, nato pa smo se polni pozitivne energije in lepih občutkov ter z mislijo, da se kmalu vrnemo v ta zares prečudovit kraj.

Cilj organizacije tovrstnih srečanj je prikaz jutranje vadbe širši javnosti – osveščanje ljudi, kako pomembna je telesna aktivnost za vse starostne skupine, predvsem pa za starejšo populacijo, saj vsakodnevna telesna aktivnost preprečuje mnoge bolezni kot so srčno popuščanje, bolezni ožilja, predvsem pa je manj poškodb, ki so posledica neaktivnosti.

Velik dejavnik ob takih srečanjih je tudi druženje, ki za marsikaterega člana pomeni rešilno nit življenja, proti preprečevanju zapadanja v depresijo, samoto ipd.. hkrati pa na ta način obiskujejo in spoznavajo kraje v katerih še niso bili oziroma so bili pred mnogimi leti in na ta način ohranjajo stik z zunanjim življenjem.

Moje mnenje je, da je organizacija takega srečanja, v kombinaciji telesne aktivnosti skupaj z druženjem ljudi, najboljša možnost ozaveščanja in motiviranja, še posebej pa starejše populacije, da je življenje tudi v jeseni življenja lahko lepo in polno aktivnosti. Ko si na takih prireditvah s temi ljudmi občutiš njihovo zadovoljstvo, da so nekaj naredili za svoje zdravje, svoje dobre občutke delijo in širijo med ljudi, zraven pa neizmerno uživajo ob druženju in prenašajo svojo pozitivno energijo naprej.

Ob tej priložnosti se v imenu Društva Šola zdravja, iskreno zahvaljujemo vsem sponzorjem za uspešno izvedeno prireditev, še posebej pa Športni Uniji Slovenije, za sofinanciranje prireditve »Most na Soči 2018«.

Domžale dne, 09.06.2018

Zapisala: Brigita Grubič

Foto: Brigita Grubič in Miljko Lesjak

[/fusion_text]

Povezane Objave