Slovenski dan športa smo obarvali oranžno, 23. 9. 2021

Ob slovenskem dnevu športa (23. 9.) smo se množično udeležili prireditve v ljubljanskem parku Tivoli. Praznik, ki ga v svetu poznajo le še v sedmih državah, je namenjen spodbujanju športnega duha in promociji zdravega življenja Eden večjih dogodkov je bil v ljubljanskem parku Tivoli, kjer smo lahko spoznavali raznolike športe in se v njih tudi preizkusili. Brez športa oziroma gibanja enostavno ne gre, kar so potrdili tudi naši člani, ki so telovadbi “1000 gibov” zvesti pol ure vsako jutro. S tem dajemo sporočilo, da brez rekreacije ne gre. Ali kot je rekla prisotna evropska komisarka Mariya Gabriel  “To je čudovit vzor, kajti z nacionalnim dnevom športa Slovenija sporoča, da je šport zdravje.

Podžupan Mestne občine Ljubljana, Dejan Crnek je v svojem nagovoru prisotnim večkrat omenil Društvo Šola zdravja in “oranžne” telovadke in telovadce ter nas dajal kot vzgled mlajšim, ker smo lep primer dobre prakse.

Po telovadbi, ki jo je vodila kineziologinja Eva Jeza, smo se lahko preizkusili na različnih poligonih, potem pa smo se peš odpravili do Predsedniške palače na dan odprtih vrat. V imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se mudi na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku, je prisotne nagovoril gospod Miroslav Cerar, slovenski olimpionik in vodja olimpijske reprezentance Slovenije Tokio 2020. Obiskovalce je nagovoril tudi gospod Wolfgang Baumann, generalni sekretar združenja TAFISA, ki ozavešča o prednostih športa za vse in spodbuja telesne dejavnosti med ljudmi. Med drugim je povedal: “Če bi obstajala liga prvakov v športu za vse, bi Slovenija v njej zmagala“. V nadaljevanju smo si ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika Republike ter se seznanili z delom predsednika in njegovega urada.

Potem se je oranžna reka naših članov razlila po različnih delih Ljubljane, vsaka skupina se je odpravila po svoje.

Zaključila bom z zgodbo skupine iz Nove Gorice, ki so dan zaključili na prijetnem vrtu Društva slovenskih pisateljev kjer so ugodno presenečeni naleteli na prvega predsednika slovenske države, gospoda Milana Kučana. Sledilo je skupno fotografiranje, kramljanje z bivšim predsednikom in so novogoričani zadovoljni zapustili Ljubljano.

Tekst in foto: Neda Galijaš

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Naši člani so prišli iz več skupin z različnih koncev Slovenije (Maribor, Nova Gorica, Vipava, Ajdovščina, Črnomelj, Grosuplje, Kranj, Bled, Pragersko, Mengeš, Metlika, Ljubljana).

Anica Karneža (73) iz Pragerskega pravi: “Rada se udeležujem različnih prireditev, tako nisem želela spustiti niti Dan slovenskega športa, čeprav si pomagam s pohodnimi palicami.

Blaž Demšar (82) iz Nove Gorice je povedal, da se radi udeležuje različnih prireditev s svojo skupino, ki je zelo povezana in se imajo radi. O sami telovadbi “1000 gibov” pa odločno pove: “Hodim na našo telovadbo, čeprav mi kolena slabo služijo. Ampak se ne dam! Pomagajo mi vaje za ramenski obroč in v zgornjih okončinah so mi dobrodošle.

Drago Jerman (70) iz Črnomlja, pravi da je na to prireditev prišel, ker so Šolo zdravja končno začeli sprejemati tako Olimpijski komite Slovenije kot Zdravniška zbornica Slovenije. Drago že osmo leto redno zjutraj telovadi in je povedal, da mu telovadba veliko pomeni tudi zaradi druženja: “S športom sem se vedno ukvarjal in ko sem šel v pokoj, iskal sem neko vadbo. Najbolj mi je ustrezala vadba “1000 gibov”, ker smo zunaj in se veliko družimo. Za mene osebno je Šola zdravja socializacija. Zjutraj ne poležavam, vstanem, se uredim, umijem, obrijem in grem telovaditi z mojimi sošolci. Če ne bi tega počel, bi se polenil in zapustil“.

Mlajšo članico Majdo Križaj (61) z Bleda sem vprašala kako to, da so prišli tudi sem na proslavo, če imajo na Bledu zvečer osrednjo prireditev glede praznika in je povedala: “V naših novičkah in na facebooku smo videli obvestilo pa smo se na hitro zmenile in šle z avtobusom do Ljubljane na izlet. Prav zaradi druženja, pa smo se želeli srečati tudi s člani iz drugih skupin, ker nam manjkajo srečanja vseh skupin Šole zdravja, ki so zdaj zaradi korone ustavljena.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki