10. obletnica skupine Domžale – Radomlje, 21. 4. 2022

V četrtek 21. aprila 2022 je domžalska skupina Radomlje obeležila 10. obletnico delovanja na svoji lokaciji med dvema mostovoma ob Kamniški Bistrici. Zdaj  že 10 let vztrajajo pri jutranji telovadbi na isti lokaciji vsak dan razen nedelje in praznikov.  Ob 8. uri  začnejo in v pol ure razgibajo vse sklepe in vse mišične skupine. V ta namen so postavili pano s fotografijami ki prikazujejo njihovih 10 let. Zbralo se je 47 članov. Na jutranji telovadbi se jih je zbralo 47 članov, šestnajst članic in članov te skupine pa je prejelo pohvale za njihovo desetletno vztrajnost pri jutranji telovadbi “1000 gibov”.

Na začetne korake ove skupine jih je spomnila njihova članica Alenka Pečnik:

Ob tej priložnosti se spomnimo prvih korakov, ki so bili narejeni za dobro zdravje in počutje vseh članov naše družbe,  še posebej pa za starejše. Gospod dr. Nikolay Grishin nam je kot utemeljitelj in avtor  ponudil jutranjo vadbo po »Metodi 1000 gibov«. Življenjska doba je vse daljša. Na kvaliteto življenja pa vplivajo poleg zdravega okolja in kvalitetne hrane še posebej telesna vadba in dobri medsebojni odnosi. Dr. Grishin  nam je dal z »Metodo 1000 gibov« priložnost, da bo naše življenje tudi zdravo, kvalitetno in duhovno bogato.

»Projekt Društva Šola zdravja deluje že od februarja 2006, ko je nastala prva skupina v Celju. Dne 22. 10. 2009 so se registrirali kot društvo s sedežem v Domžalah. Ustanovitelji društva so Nikolay Grishin, dr. med., Zdenka Katkič in Ema Perkovič.

Zdenka Katkič, športnica po duši, je povsem po naključju slišala za metodo 1000 gibov dr. Nikolaja Grishina in se navdušila. 8. decembra 2008 je bila ustanovljena prva skupina v Domžalah Drevored 88 lip« (Vir: spletna stran ŠZ). Skupina  Vir je bila ustanovljena leta 2010. V to skupino pa sta se vključila tudi zakonca, letošnja nagrajenca, Kati in Vinko Pele iz KS Homec.

Porodila se jima je zamisel, da skupaj združijo moči člani Kolesarske sekcije  DU Radomlje in ob Kamniški Bistrici uredijo prostor za vse krajane, ki bi se želeli pridružiti jutranji vadbi na prostem. Ko so skupaj zavihteli kramp in lopato, se verjetno niso niti zavedali, kako bogat je bil ta doprinos. Zato se vam vsem iskreno zahvaljujemo. Vam gredo zasluge, da se naš dan prične na tej čudoviti jasi, kjer si najprej zaželimo dobro jutro, se razgibamo in si voščimo lep dan. 19. aprila 2012 je bila ustanovljena Šola zdravja Radomlje, ob pomoči KS Radomlje, Homec, Nožice in Preserje. Zahvala gre gospe Kati, ki se je prva v skupini Radomlje  usposobila za vaditeljico in znanje prenaša tudi na nas vaditeljice: Nado in Dragi, ki se jim prav tako zahvaljujemo za trud pri izvajanju vaj.

Zato, da bi se vsi ljubitelji jutranje vadbe v tem lepem naravnem okolju počutili dobro, da bi ostal prostor čist in lep, sta prvih pet let poskrbela zakonca Kati in Vinko Pele; naslednje dve leti zakonca Francka in Martin Capuder in sedaj prostor urejata zakonca Jože in  Tončka Lipovšek. Zakonca Mimi in Matija Žitko nas razveselita s fotografijami. Sonja Bartolj nas je povabila na torkove pohode, kjer smo si podelile tudi razmišljanja o prebranih knjigah iz seznama Bralnega krožka in si polepšale dan s krajšimi izleti. Hvala vam!

Gre pa še za mnogo več. Vsak, ki se nam zjutraj pridruži, s svojo prisotnostjo obogati skupino in jo povezuje. Pogrešamo vsakega, ki ostane doma, posebej še v teh nenavadnih časih. Bodimo hvaležni za dar miru, ki ga uživamo tukaj, pa tudi za vsak klepet ob kavici.  Združimo moči, potrudimo se, da bodo naša jutranja srečanja še naprej tako zdrava in lepa. Ohranimo vrednoto »Zdrav duh v zdravem telesu«.

Nagrado in priznanje je omenjenima nagrajencema podelila podpredsednica Društva Šola zdravja mag. Bernardka Krnc.

Dogodek je del nacionalnega projekta Slovenija v gibanju, ki združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji. In to prireditev smo organizirali v okviru projekta Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije.

Pripravila: Alenka Pečnik; uredila: Neda Galijaš

Tukaj je filmček, ki so ga ob 10. obletnici pripravili na domžalec.si: https://www.youtube.com/watch?v=q359Js3sYqw

Foto utrinki: Brigita Grubič

 

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki