10. obletnica skupine Ljubljana – Prule, 3. 6. 2022

V petek, 3. junija 2022, smo se zbrali z ljubljansko skupino PRULE na njihovi čudoviti lokaciji na Špici. Aprila je minilo že 10 let vztrajanja pri jutranji telovadbi na isti lokaciji vsak delavnik.  Ob 7.30  začnejo in v pol ure razgibajo vse sklepe in mišične skupine.

Zagnana ustanoviteljica te skupine je osemdesetletna prostovoljka upokojenka Savica Brajić, ki se je prvič srečala s telovadbo “1000 gibov” spomladi leta 2011 v ljubljanski skupini Livada. Približno pol leta je trajalo, da se je odločila ustanoviti skupino tudi na Prulah. Začeli so 1. aprila 2012, ko je prišlo 12 oseb. Prav zaradi prvoaprilskega začetka nihče ni verjel, da se bo skupina obdržala. A se je! Res je, vztrajajo že deset let in dva meseca. Spomnim se  lanskega pogovora s Savico ob prejeti nagradi društva za leto 2020, ko mi je povedala, da je njen moto, da ostane zdrava in neodvisna čim dlje, zato tudi vztraja na vsakodnevni jutranji telovadbi. “Če se česa lotim, se temu posvetim v celoti. Tako je bilo tudi s to telovadbo. Nanjo hodijo ljudje, ki si to želijo. Nihče ne telovadi zaradi mene, ampak hodijo zaradi sebe,”  je takrat povedala in za tem stoji tudi danes. Lokacija na Špici je zelo izpostavljena in frekventna, tako da se velikokrat oglasijo na telovadbi tudi mimoidoči.

Skupina letos šteje več kot 30 članov, ki so med seboj zelo povezani, saj se po jutranji telovadbi ter ob različnih drugih priložnostih tudi veliko družijo. Predstavnica društva Neda Galijaš je članom, ki vztrajajo že deseto leto, podelila simbolične nagrade s Pohvalo za vztrajnost. Desete obletnice se je udeležila tudi  vodja podružnice Šole zdravja Ljubljana Silvica Erlih, ki je čestitala prisotnim članom, še posebej pa gospe Savici za vztrajnost in angažiranost vsa ta leta. Slavnostnega dogodka se je udeležila tudi strokovna sodelavka društva Eva Jeza, mag. kineziologije, ki je po telovadbi dajala še strokovne nasvete posameznikom glede pravilne izvedbe nekaterih vaj.  Sledilo je prijetno druženje ob glasbi in pogostitvi, saj je ta skupina znana po tem, da jutranjo vadbo obogatijo še z glasbo.  Še na mnoga leta zdravega življenja in telovadbe!

Dogodek je del nacionalnega projekta Slovenija v gibanju, ki združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji. In to prireditev smo organizirali v okviru projekta Aktivno staranje, ki ga izvaja Športna Unija Slovenije.

Tekst in foto: Neda Galijaš

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki