Uroš Stanič – prejemnik letošnje Puhove nagrade za življenjsko delo

Puhovo nagrado za življenjsko delo na področju funkcionalne električne stimulacije in robotizacije je letos prejel Uroš Stanič, in sicer za pionirski prispevek pri razvoju funkcionalnih električnih stimulatorjev, slovenskih industrijskih robotov in robotizacije. Uroš je član skupine Ljubljana – Koseški bajer in je eden od ustanoviteljev te skupine, ki je ustanovljena maja 2016.  Pred tem pa je telovadil v skupini Ljubljana – Dravlje in je član Društva Šola zdravja od leta 2012. V prejšnjem mandatu je bil član uredniškega odbora Društva Šola zdravja.

Svoje dolgoletno raziskovalno delo je nadgradil z razvojem ljubljanske družine električnih stimulatorjev kot osnovo za rehabilitacijo hemiplegičnih bolnikov – Ljubljanska šola rehabilitacije. Gre za način zdravljenja, kjer z električno stimulacijo ohromljene mišice vrnejo bolniku funkcionalni gib, kot na primer odpiranje spastične roke in omogočanje prijema predmetov ali dvigovanje padajočega stopala med hojo in preprečevanje šepanja. To učinkovito metodo rehabilitacije je iz Ljubljane razširil po vsem svetu. Uspehi pri rehabilitaciji gibanja hromih bolnikov so bili osnova za naročilo Gorenja za razvoj prvega slovenskega industrijskega robota GORO1.

Zelo ponosni smo na našega Uroša in mu čestitamo za nagrado!

Povezava do članka na RTV SLO MMC: https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/zoisova-nagrada-komelu-in-pavcniku-puhova-nagrada-pa-stanicu/651605?fbclid=IwAR2_owkFqnZzlgK9sXeL0hylBg7du_zh0yMEY2-EU9wJCGJlmQ9-ZOtmWbY

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki