15. zbor članov obiskalo skoraj 1000 članov, (28. 3. 2024)

Končno smo dočakali Zbor članov – v živo! Tokrat smo romali v Ljubljano, naravnost v Halo Tivoli. V Malo dvorano Hale Tivoli, da ne bo pomote. Bilo je v četrtek 28. marca 2024, ko naj bi po napovedih deževalo ves dan. Vendar nam je bilo vreme vsaj v jutranjih urah naklonjeno tako, da so si lahko vsi tisti, ki so se z Železniške ali Avtobusne postaje proti Hali Tivoli odpravili peš, privoščili prijeten jutranji sprehod. Spremljali so jih prostovoljci iz ljubljanskih skupin Šole zdravja, ki so bili v naših oranžnih oblačilih videti kot nekakšen svetleči koridor na poti do prizorišča. Zjutraj je Ljubljana utripala oranžno. Tokrat smo prišli od vsepovsod, z vseh koncev Slovenije, saj smo lahko Zbor članov po dolgih štirih letih (zaradi epidemioloških razmer v času Covida-19 smo organizirali le delne zbore po skupinah) zopet izvedli v živo. In bilo nas je skoraj tisoč.

Našega 15. zbora članov v Hali Tivoli so se udeležili tudi pomembni gostje – Biserka Marolt Meden iz Urada predsednice RS, podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek in podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec, ki so v svojih nagovorih namenili pohvalne besede vsem zbranim članom ter jim čestitali za vztrajnost pri redni jutranji telovadbi in vsakodnevni preventivni skrbi za njihovo zdravje. Z uvodnim nagovorom je navzoče pozdravila tudi nova predsednica društva Zdenka Kavčič, ki je posebej pozdravila tudi našega idejnega ustanovitelja, dr. Nikolaya Grishina iz Belorusije, saj se ta te dni mudi v Sloveniji. Ostali smo mu seveda z aplavzom izrekli dobrodošlico že tisti hip, ko smo ga videli vstopati v dvorano. Tudi dr. Grishin nas je pozdravil in nam med drugim zaupal, da je zelo ponosen na Šolo zdravja. Kot skrbni oče si seveda ni mogel kaj, da ne bi vsem navzočim podelil še kopico nasvetov o dihanju in vadbi, ki je sestavni del gibanja, pozdravil pa je tudi širjenje programa Šole zdravja z drugimi, novimi projekti, kakršen je denimo tudi tisti najnovejši – Dihamo z naravo.

Po nagovorih gostov je sledila vodena vadba po metodi 1000 gibov, ki jo je vodil naš strokovni tim. Kineziolog Simon Jurmić, ta je vsako vajo napovedal in duhovito pokomentiral, tu in tam pa kakšno, ki je ni bilo varno izvajati na tribunah med stopnicami celo izpustil ter profesor športne vzgoje Andraž Purger in magistra kineziologije Eva Jeza, ki sta mu sledila vsak na svoji strani dvorane, da smo lahko vsi člani dobro videli pravilno, oziroma strokovno izvedbo posamične vaje.

V nadaljevanju smo se lahko sprostili ob gledanju petnajstminutne zabavne točke s kavbojskimi plesi skupine HOT HEELS, (ki deluje pod vodstvom Goge Pečnik v Preboldu, Rušah, Slovenj Gradcu in Velenju),  da smo lahko potem zbrano spremljali uradni del dogodka – Zbor članov. V njem smo se seznanili s poročili o delovanju društva v lanskem letu ter smernicami in načrti za letošnje leto, saj bomo že oktobra dopolnili 15 let od uradne ustanovitve društva, kar je v svojem nagovoru napovedala tudi naša predsednica Zdenka Kavčič: »Naše društvo je mlado, saj je bilo ustanovljeno leta 2009, kar pomeni, da bomo oktobra letos tudi uradno stari 15. let. Se spominjate časov, ko ste bili tudi sami stari petnajst let? To so leta, ko smo doživljali  veliko sprememb in ko smo se spraševali, kdo smo, kam gremo in kaj si v resnici želimo. Spremembe se vsekakor dogajajo tudi v našem društva, predvsem na njeovi organizacijski ravni. Pa vendar je naša identiteta jasna. Ostajamo zvesti svoji jutranji telovadbi in vsakodnevni skrbi za svoje splošno psiho-fizično počutje. Ostajamo zvesti društvu in iz dneva v dan gradimo svojo pripadnost s podobno mislečimi ljudmi, ki so se odločili, da bodo skrb za svoje zdravje vzeli v svoje roke««.

Po tem smo obravnavali še številne druge pomembne zadeve s področja upravljanja društva, organov ter se seznanili z različnimi poročil in načrti za delovanje društva v prihodnosti. Brigita Grubič, ki v društvu skrbi za finance, je podala Finančno poročilo za leto 2023 in Finančni plan za leto 2024. V svojem poročilu je odgovorila tudi na vnaprej poslana pisno zastavljena vprašanja članov, saj si na samem Zboru članov zaradi časa, ki nam je bil namenjen, nismo mogli privoščiti dolgotrajnih razprav.

Na 15. zboru članov smo člani društva za mandatno obdobje 2024 – 2028, izvolili tako nove člane za Upravni in Nadzorni odbor, kot za Disciplinsko komisijo  ter potrdili Zdenko Kavčič za novo predsednico, ki je vodenje društva začasno prevzela že marca 2023 namesto bivše predsednice Zdenke Katkičeve, ki je zaradi zdravstvenih razlogov odstopila predčasno. Izbrali pa smo tudi novo podpredsednico društva Mojco Šikonja, ki je že v društvu zaposlena od junija 2023 in se še posebej ukvarja z javnimi naročili (razpisi).

Častna članica društva je postala bivša predsednica društva Zdenka Katkič, ki ga je skupaj s preostalima dvema častnima članoma, dr. Nikolajem Grishinom in Emo Perkovič, tudi soustanovila.

Ob zaključku zbora članov je predsednica podelila priznanja najbolj zaslužnim članicam in članom prostovoljcem, ki so s svojim prizadevnim delom zaslužni za širjenje ideje gibanja in zdravega načina življenja v svojih okoljih ter tudi za usposabljanje novih skupin. Nagrado za izjemne dosežke je prejel Matjaž Marinček (Zagradec), ki je bil tudi predsednik delovnega predsedstva tokratnega zbora članov, in je vso zadevo korektno izpeljal, je tudi član starega in novoizvoljenega upravnega odbora in je glavni urednik revije Šola zdravja.

Nagrade so prejeli naslednji naši člani – prostovoljci društva: Antonija Ajdič (Mirna peč), Erika Dolinšek (Ruše – Smolnik), Helena Španovič (Krško), Ida Zrim (NM – Portoval, Mali Slatnik), Jožica Rogina (NM Portoval 1), Marica Zupan (Šmarješke Toplice), Marija Kurnik (LJ – Šiška), Mici Flerin (Domžale – drevored 88 lip, Stoja Barog (NM – Pod topom) Vlasta Žerak (MB Radizel – Kostanj), Zlata Zajec (Šmartno ob Savi), Minka Potočnik (KR – Prešernov gaj), Zdenka Zajšek (Ptuj – Rogoznica) in Nevenka Zupančič (Domžale – Paviljon).

Priznanje pa so dodelili sledečim članom prostovoljcem društva: Angelca Goršek (LJ – Fužine), Igor Merc (Ptuj – Panorama), Irena Čaval (NM – Birčna vas), Irena Dolinšek (LJ – Koseze), Jože Juršak (Hrvaška. Pribanjci), Marija Gerjevič, Zgornji Obrež – Brežice), Metka Zupančič Korinšek (LJ – Kodeljevo), Mici Jeler (Sevnica), Slavka Wabr (LJ – Kodeljevo), Nada Wolf (MB – Koroška vrata) in Olga Pušnik (LJ – Nove jarše).

Za zaključek in popestritev uradnega dela programa je poskrbel znani imitator Tilen Artač. Smeha in dobre volje ni manjkalo! Artačevim posrečenim imitatorskim točkam smo se člani smejali še ko smo domov odhajali. Artač se je pokazal tudi s svojim glasbenim talentom, na violončelu je zaigral Čardaš skupaj z violinistom Klemenom Bračko in sta tako poskrbela za popoln kulturni utrip.

Sledila so predavanja, saj so druge napovedane dejavnosti žal odpadle zaradi dežja. Tako so se vendarle uresničile napovedi naših meteorologov, ki vsaj v jutranjih urah, na srečo, niso držale, da smo lahko uživali v sprehodu do hale Tivoli. Zanimanje so pritegnile tudi stojnice prisotnih organizacij: NIJZ je predstavil program SVIT z modelom debelega črevesa, MO-GY Center zdravja, Medex in Hiša zdravja so svetovali in ponujali brezplačne vzorce svojih izdelkov. Vse stojnice so bile vedno v akciji, saj so marsikateremu članu povedali zanimive informacije in dali koristne zdravstvene ali prehrambne nasvete.

Ob tej priliki je treba izpostaviti organizacijski odbor na čelu z neutrudno Silvico Erlih, vodjo podružnice Ljubljana, kakor tudi vse njegove druge člane, Piko Trpin, Martino Erman, Nedo Galijaš, Andraža Purgerja, Mojco Šikonja in Zdenko Kavčič. Organizirali, vodili in usmerjali so prijavljene prostovoljce, člane ljubljanskih skupin, ki so pomagali kjer koli je bilo to potrebno, skrbeli za dobro voljo, za varno pot članov od Železniške in Avtobusne postaje do Hale Tivoli, razdeljevali malico in vodo, spremljali goste do njihovih sedežev ter skrbeli, da so vsi dobili informacije, ki so jih potrebovali.

ORGANI DRUŠTVA V MANDATU 2024 – 2028:

Nekaj foto utrinkov z Zbora članov (foto: Ubald Trnkoczy, Bogdan Martinčič)

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki