Veliko smo odnesli s predavanja in delavnice dr. Milana Hoste »Dihanje in spanje«

Člani domžalskih in kamniških skupin Društva Šola zdravja ter iz Trzina so se 12. junija v Knjižnici Domžale udeležili predavanja dr. Milana Hoste »Dihanje in spanje«. Za to predavanje, ki je financirano iz Javnega razpisa 2024 Občine Domžale, so se člani odločili, ker je dr. Milan Hosta znan po zanimivih predavanjih in delavnicah, saj gre za filozofa športa, trenerja življenjskih veščin in dihalnega terapevta. Dr. Hosta je tudi učitelj Buteykove metode dihanja (astma, KOBP) in jogijskega dihanja. O tem zakaj prav ta metoda, citiram dr. Hosta: »Zakaj sem izmed vseh metod izbral prav Buteykovo metodo dihanja za vstopno točko v raziskovanje mehanizmov samozdravljenja in zavestnega dihanja? Poleg tega, da je izjemno uspešna pri lajšanju in odpravljanju simptomov astme, s katero sem se v otroštvu srečal tudi sam, me je nagovorila predvsem dobra znanstvena podlaga in hkrati velika sorodnost s prakso in filozofijo pranajame. Namreč, v jogi velja, tako pravi Patanjali, da je cilj pranajame odlagati dih, kolikor je mogoče dolgo. To pa je pravzaprav tudi cilj Buteykove metode, ki uči kako in zakaj upočasniti ritem dihanja.«

Predavanje je, po pričakovanju, bilo zelo zanimivo in poučno. Uvodoma nam je dr. Hosta naš materni jezik predstavil v povsem novi luči: »Saj imamo vso to znanje vpisano/vkodirano v naše besede«

Nekaj zanimivih misli: Zdravje je pot. Ni diha brez duha. Kolikor energije imate, toliko lahko v dnevu naredite. Povečajte jo! Pojdite v hrib!

Pri dihanju je usodna povezanost čustev. Tako kot čutimo, tako dihamo! Duša ima svojo zgodovino. Samo spomnimo se nekega žalostnega ali travmatičnega dogodka in se nam že spremeni dihanje! S stresno reakcijo pa zapravljamo CO2, ki ga potrebujemo za učinkovito dihanje.

Kako se umirimo? Počasi, skozi nos: vdih (štejemo 1, 2, 3, 4), izdih (štejemo 1, 2, 3, 4, 5, 6). Dihajmo s trebušno prepono in ne s trebuhom. In zvečer? Ugasnimo poročila, prebrali jih bomo zjutraj. Zakaj bi nalagali v našo podzavest težke vsebine za spanje?

Veliko smo odnesli s tega predavanja/delavnice, zato ga želimo deliti z vami.

Tekst in foto: Irena Mandelj, Domžale – drevored 88 lip (in N. Galijaš)

Povezane Objave