Deset let pevske skupine DŠZ Domžale

V Knjižnici Domžale smo 9. maja 2024 proslavili deseto obletnico delovanja pevske skupine Šola zdravja, ki prepeva slovenske ljudske pesmi in svojo ljubezen do petja (in gibanja) prenaša na mladi rod. V nabito polni dvorani smo lahko slišali nekaj pesmi, ki so jih zapele pevke, potem pa so na oder prišli otroci iz vrtca Urša (skupina Žogice), ki so pokazali svoje pevske sposobnosti. Na koncu so svoj prispevek njihovi desetletnici dodali tudi stanovalci doma MGC Bistrica na vozičkih. Izbrali so dve pesmi med mnogimi, ki jih enkrat tedensko prepevajo pod vodstvom Marike Haler. Marika rada poudari, da je petje pomoč za ohranjanje spomina, zaradi tega vztraja že osem let tudi pri pevskih uricah z varovanci doma MGC Bistrica.  

Pevke, ki so članice skupin Šola zdravja (večji del iz skupine Drevored 88 lip ter po ena članica iz skupin Paviljon in Športni park), nastopajo na različnih dogodkih, s pesmijo prinašajo dobro voljo in prepotrebno pozitivno energijo. Kot so nedavno povedali oskrbovanci doma v Komendi, so jim v siv in deževen dan prinesle sonce.

Dogodka sta se udeležili županja Občine Domžale mag. Renata Kosec in Klavdija Gregorin Štiftar iz Območne organizacije JSKD, ki je pevkam podelila bronasta in srebrna priznanja za večletno sodelovanje v pevski skupini. Prisotna je bila tudi podpredsednica Društva Šola zdravja Mojca Šikonja, ki je vodji skupine Mariki Haler podelila priznanje za njeno nesebično angažiranost pri ustanovitvi pevske skupine in desetletno uspešno delovanje. S skupino veliko nastopajo tako v svoji občini, kot tudi drugod po regiji. Marika se spominja, da se je vse skupaj začelo pri himni njihove skupine: »Najprej smo zložili himno, ki nam je bila vsem zelo všeč. Potem smo se lotili organiziranja praznovanj različnih obletnic in rojstnih dni. Vse bolj se je nakazovala potreba po ubranem petju, zato sem zbrala nekaj petja veščih članic, s katerimi smo ustvarile pevsko skupino, ki poje ljudske in poljudne pesmi. In zdaj to počnemo že 10 let. Doslej smo veliko nastopale po domovih za starejše in na različnih revijah in prireditvah tako v domžalski občini, kot tudi drugod po gorenjski regiji. Še najraje pa smo s projektom »Šola zdravja se predstavi« gostovale po šolah in vrtcih, kjer smo z otroki najprej telovadile, potem pa skupaj z njimi zapele štiri do osem slovenskih ljudskih pesmi in jim na koncu razdelimo pesmarico otroških ljudskih pesmi,« se nam ponosno pohvali Marika. In je še dodala, da so se v začetku same ponujale za nastope vrtcem in šolam, zdaj pa jih le ti sami kličejo.

Pesem ljudi združuje, ljudske pesmi pa prenašajo izkušnje naših prednikov zato je pomembno, da ohranjamo to dragoceno ljudsko blago. Tako se krepi duh in zavest o skupnosti, ki ji pripadamo – vanjo so dobrodošli vsi, ki ljubijo glasbo in tople človeške vezi.

Tekst: Mimi Šegina in Neda Galijaš

Foto: Mimi Šegina in Mojca Šikonja

 

Povezane Objave