Bili smo na prvem regijskem srečanju v Brežicah, 27. 9. 2018

[one_half last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=-sBPNaq8i7s” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube][/one_half][fusion_text]                                   

V četrtek 27. septembra 2018 smo imeli prvo regijsko srečanje v Posavju. Srečanja v Brežicah so se udeležile vse posavske skupine in člani skupin iz Novega mesta in Litije. Pred Zavodom za šport Brežice se je zbralo okrog sto članov in članic Društva Šola zdravja. Pozdravil nas je župan občine Brežice, direktor Zavoda za šport Brežice in predsednica društva Šola zdravja.

Kljub zelo mrzlemu jutru (1 stopinja), je bilo veliko dobre volje. Skupina Brežice je pripravila lep sprejem, nagovore, člani so zapeli svoje himne. Sledili so drugi dogodki: pohod, ogled mesta in muzejev. Skupina Brežice je bila prva skupina v posavski regiji in sodi med večje skupine DŠZ, saj šteje več kot 60 članov. Zelo so aktivni in so tudi v veliko spodbudo in pomoč pri ustanavljanju novih skupin. Vsako jutro telovadijo pred Zavodom za šport Brežice in so že zelo prepoznavni. Vzgled so mlajšim generacijam, saj se dobivajo v blizini osnovne šole in jih otroci zjutraj, na poti v šolo, veselo pozdravljajo. Zavod za šport Brežice jim nudi uporabo toaletnih prostorov in v primeru zelo slabega vremena tudi notranje prostore, dvorano. Srečanje je bilo v Evropskem tednu športa, ki v Sloveniji poteka med 23. in 30. septembrom pod geslom Gibanje je življenje, življenje je gibanje.
Foto in zapisala: Zdenka Katkič     

Tako pa je dogodek opisala vaditeljica skupine Brežice, Ana Kupina:

V četrtek, 27. septembra 2018, je bilo v Brežicah 1. srečanje posavskih skupin Društva Šola zdravja. Osnovna dejavnost društva je vsakodnevna jutranja skupinska vadba na prostem, na javnih površinah, ki jo vodijo usposobljeni vaditelji prostovoljci, ki delo opravljajo povsem brezplačno. Vadba je zato za udeležence brezplačna, potrebna je le udobna obleka in športna obutev. Društvu vsak posameznik plača letno članarino, ki se porabi za izobraževanje, usposabljanje, informiranje članov  in za administrativne stroške delovanja društva. Telovadimo pretežno starejši od 60 let.

V Posavju   trenutno deluje 7 skupin, osma  je v nastajanju.  Vsako jutro telovadi okrog 200 Posavcev. Prva skupina je nastala v Brežicah, junija 2016, naslednje leto so začeli telovaditi v Sevnici, leta 2017 sta nastali še skupini v Dobovi in Brestanici. Letos se je zgodil pravi boom v krški občini, kjer so nastale 3 skupine: na Senovem, na Vidmu in v starem mestnem jedru Krškega.  Oblikuje se skupina  v Leskovcu pri Krškem. Trenutno je največja skupina v Brežicah s  60 članicami in člani in smo ena od večjih skupin v Sloveniji.

Namen  srečanja je bilo  medsebojno spoznavanje in druženje. Javnosti želimo sporočiti, da se je v teh dveh letih naše življenje osmislilo, da se  za nas dan  začne  zjutraj z dobro voljo, gibanjem, nasmehom, druženjem.  Ne bojte se začeti,  pridružite se nam, kajti redna skupinska vadba krepi telo, druženje pa je balzam za dušo.  Vzemite si čas za življenje, ki je gibanje in gibanje je življenje. Vsak trenutek je lahko nov začetek, četudi ste že v letih in ste do sedaj mislili drugače.

Dan smo začeli z vadbo, z nami je telovadil tudi župan Občine Brežice, gospod Ivan Molan, ki je pozdravil vse telovadke in telovadke. Direktor Zavoda za šport, gospod Ferdo Pinterič je obljubil, da nam bodo še naprej nudili gostoljubje  ob deževnem in mrzlem vremenu, predsednica društva, ki ima sedež v Domžalah, gospa Zdenka Katkič  je pohvalila Posavje, ki je  do pred dobrima dvema letoma  bilo bela lisa na zemljevidu društva, sedaj pa deluje že  8 skupin. Pravzaprav je pomembno, da ljudje redno telovadijo in ohranjajo vitalnost, aktivnost, socialno vključenost in so brez bolečin do pozne starosti.  Naša najstarejša člana sta: gospod iz Brežic, ki ima 88 let in gospa s Senovega z 89. leti.

A nismo ostali le na ploščadi pred športno dvorano. Glede na svoje gibalne sposobnosti smo se razdelili v 3 skupine: 44 naš je šlo na Šentvid, 25  se nas je sprehodilo po nasipu ob »brežiškem morju«,  21 oseb pa je spoznavalo  znamenitosti Brežic in zbirke posavskega muzeja.

Ob 13. uri se je vsem prilegel  bograč v Restavraciji Štefanič, ob zvokih harmonike smo zapeli nekaj slovenskih narodnih in se  dogovorili, da se  kmalu spet srečamo, saj je bil na obrazu nasmeh, pri srcu pa prijetno toplo.

 

Zapisala:

Ana Kupina

Vodja skupine DŠZ Brežice

  [/fusion_text]

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki