Misli dr. Grishina o nastajanju bolezni pri človeku

 

Moje misli o nastajanju bolezni pri človeku.
Kot manualni terapevt sem presenečen, kako se obravnava ortopedskega bolnika. Res mi je žal, da sem kritičen do uradnega zdravstva, vendar ne morem mimo tega. Specialist vsako kost obdeluje posamezno, ne da bi upošteval napetosti v drugih delih telesa.
Na pogled je situacija skoraj smešna, toda žalostna za bolnika. Ko bolnik pride do zdravnika in pove o svojem bolečem kolku, zdravnik navadno obravnava le tisti boleči kolk. Naj povem, da ne kritiziram situacije, pri kateri je prišlo do prave artroze kolka. Jasno je, da je nujno potrebna operacija in zamenjava sklepa z umetnim. Kajti nerešena težava spodaj bo po vsej verjetnosti povzročila veliko dodatnih težav zgoraj.
Torej, zdravnik pošlje bolnika na preiskave, potem ga spet pogleda in pošlje na razgibavanje bolnega sklepa k fizioterapevtu. Fizioterapevt razgibava in daje aparatno terapijo na tisti sklep, ne pa tudi na drugi, saj za to nima napotnice od zdravnika. Na koncu zavarovalnica krije stroške zdravljenja zgolj tistega sklepa, ki je bolan. Vse se zdi pošteno, vendar ni pošteno do bolnika.Zakaj ni učinka?
K meni prihajajo bolniki, ki so že bili operirani na obeh kolkih in še na petem ledvenem vretencu. Dodatno pa imajo cel kup težav v kolenih in višje.
Ko pogledam na njihovo lego medenice, mi takoj postane jasno, da je nemogoče pomagati enemu kolku brez upoštevanja dela celega orkestra. Kaj sestavlja orkester? To so trije deli ene noge (stegnenica, golen, stopalo) in trije deli druge noge in tri kosti medenice. Ko en del začne peti na napačno noto, potem se nobena pesem ne sliši v redu. Ko ta žalostna pesem traja dlje časa, nastane prava polomija. Nastopijo žalost in stokanje.In kje ste? Kako boste sebi pomagali v podobnih situacijah? Pogosto nastajajo bolečine v hrbtu. Zato se zdaj pogovorimo o nastajanju problemov s hrbtom.
Na skici vidite prikaz pravilne drže glavnih delov telesa. Vse je v gibljivem ravnovesju. Medenica in križnica omogočata hrbtu pokončno stanje. Posledično glava stoji pokonci.
Ko prihaja do spremembe lege kolčnic, se takoj sklanja križnica. Križnica vleče spodnje ledveno vretence za sabo. Hrbet ne bo hotel padati na tisto stran dol, zato s pomočjo mišic zgornjega dela poskuša priti spet v pokončno stanje. Pri tem trpeče in boleče mišice postanejo ravno tiste, ki delajo v zgornjih nadstropjih.
Te preprečujejo padec telesa vstran.
Statika telesa
Iz knjige: Abeceda zdravja 1000 gibov – knjiga 4
Podrobno v knjigi
Pravilna drža
Prikazane fiziološke Izbokline in vbokline. Če je vse lepo in prav, smo postavni, srečni in zdravi.
Pravilna drža
Na skici vidite prikaz pravilne drže glavnih delov telesa. Vse je v gibljivem ravnovesju. Medenica in križnica omogočata hrbtu pokončno stanje. Posledično glava stoji pokonci.
Statika telesa
Iz knjige: Abeceda zdravja 1000 gibov – knjiga 4
Podrobno v knjigi
Nepravilna drža
Poglejte sliko, ki prikazuje nepravilno držo večine ljudi. Opazite lahko, da se hrbtna stran pomakne navzgor, sprednja pa navzdol. Zaradi zasuka zadnjičnih kosti naprej se celotna »stavba« povesi naprej in navzdol (glava, dojke, trebuh). To povešanje povzroči zastoj tekočin v »žogah«, kar se takoj opazi po povečani velikosti trebuha
in »debeli riti« s celulitisom in oteklimi nogami. Premik vretenc iz normalnega položaja utesnjuje cevke (žile in živce) v medvretenčnih prehodih, kar hitro povzroči cel sklop problemov: glavobol, migreno, bolečine v ramenskem obroču in rokah, kolaps, poslabšanje prekrvavitve možganov in mnoge druge težave. Simptomi bolezni so odvisni od nivoja, kjer je prišlo do premika vretenc.
Nepravilna drža
Ko prihaja do spremembe lege kolčnic, se takoj sklanja križnica. Križnica vleče spodnje ledveno vretence za sabo. Hrbet ne bo hotel padati na tisto stran dol, zato s pomočjo mišic zgornjega dela poskuša priti spet v pokončno stanje. Pri tem trpeče in boleče mišice postanejo ravno tiste, ki delajo v zgornjih nadstropjih.
Te preprečujejo padec telesa vstran.
Vsi ljudje imajo skoliotične krivulje, vendar je izrazitost teh krivulin različna.
Napetost skeletnih mišic telesa z zadnje strani vpliva na delo nasprotnih mišic sprednje strani telesa, zunanje mišice – na notranje mišice, notranje napetosti – na zunanje manifestacije (oblika telesa, maščobne obloge, itd.)

Notranji organi vplivajo na resnost krivulj skolioze hrbtenice.

Bolezni notranjih organov povzročajo bolezni hrbtenice.

in nazaj: ukrivljenost hrbtenice povzroča motnje v delovanju notranjih organov.

Kliknite na mojo Metodo samopomoči “23+5” in spoznajte dodatne možnosti o postopkih samopomoči pri različnih boleznih.

Ste prepričani, da sedite pravilno?
Zdaj prihajam na razlago, zakaj nasploh moramo spremeniti lego oz. pozicijo križnice.

Če ste mislite, da ta postopek sploh ne pomemben za vas, potem ste popolnoma ne zastopate svojih problemov, kateri so nastali zaradi vaše nepravilne drže. Z nepravilno držo kostno-mišičnega sistema ste po poti svojega življenja pridobili številčne poškodbe in bolezni. Zato predlagam vam, da bi ste začeli samostojno delati posebne vaje za hrbtenico in usposobili  svoj hrbet v pravo držo.

Sedalna blazina za križnico in medenične kosti 

vam bo omogočila ne le zmanjšanje obremenitve medeničnih kosti in križnice med dolgotrajnim sedenjem, ampak tudi bo pomagala pri lajšanju bolečin v križnici, medenici, bokih ter nogah,

Glavna še ena pika: 

Ko boste spremenili od spodaj lego križnice potem s tem boste samostojno usmerjali vso hrbtenico v pokončni položaj. Pokončna drža telesa posledično bo razbremenila marsikateri problem v vaše telesne stavbe.

Ne pozabite za uporabo Podpornega pasu za medenico in kolke.

On vam bo omogočil podporo medenice, hrbtenice in zmanjšanje problemov pri hoje v vseh delih obeh nog.

Vam v pomoč tudi  knjiga o medenici in hrbtenici Abeceda zdravja 1000 gibov – knjiga 7

Sedalna blazina za križnico in medenične kosti
Namen uporabe:

– pritrdi (imobilizira) medenične kosti, križnico v pokončnem položaju, ko je oseba v sedečem položaju,

– zmanjša obremenitev medeničnih kosti in križnice med dolgotrajnim sedenjem,

– pomaga pri lajšanju bolečin v križnici, medenici, bokih ter nogah,

– preprečuje poškodbe živcev spodnjega dela hrbtenice, nastalih zaradi medsebojnega premika (zdrsa) križnice in ledvenih vretenc pri vožnji z avtomobilom ali kolesom,

– zmanjšuje obremenitev na hrbtenico med nosečnostjo.

Sedenje na sedalni blazini pod križnico in medeničnimi kostmi je priporočljivo pri:

– nestabilnosti križnice in sakroiliakalnih sklepov,

– premiku ledvenih vretenc

– bolečinah v ledvenem predelu hrbtenice, medenici, kolčnih sklepih, nogah,v trtici in anusu

Uporaba:

  1. Blazino namestite na sedalno površino tako, da je ovalna odprtina obrnjena nazaj (pri križnici)
  2. Sedite na blazino in namestite križnico v sredino odprtine.
  3. Med sedenjem delajte rahle gibe s križnico v različne strani. Na ta način se sproščajo napete vezi in mišice okrog križnice.
OBIŠČITE STUDIO ORHIDEJA
58. ODDAJA – ŠOLA ZDRAVJA V VAŠEM DOMU. 28.12. 2021 (Vaš Kanal)
OGLED TUKAJ
V oddajah prikazane terapevtske metode pomoči svojcu, sorodniku in prijatelju doma.

Gost v studio Andrej Štumperger.

Prikaz 5. površinske mišične proge. Metode samomasaže proge.

Pomoč medenice in križu s pomočjo Sedalne blazine za križnico in medenične kosti

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki