Telovadili smo v Vinici!

TV Vaš kanal – Belokranjski obzornik,  David Jakopič, 21.  9.  2023 / od 9:00 – 16:44 min
Si želite dolgega življenja …

Video: Vseslovensko srečanje članov Šole zdravja v Vinici

Končno! Po treh letih smo se to soboto, 2. septembra 2023, ponovno zbrali člani Društva Šola zdravja z različnih koncev Slovenije na skupni jutranji telovadbi »1000 gibov« in se poklonili zdravju, dobri volji in gibanju. Spet smo začutili čar skupnega druženja in se zavedali kako zelo pogrešamo srečanja vseh skupin Šole zdravja.

Na vseslovenskem srečanju v Vinici se je zbralo  okrog 1700 članov. Večina se je pripeljala s 34 avtobusi z različnih koncev Slovenije, kar 7  avtobusov je prišlo iz Ljubljane, 4 s Ptuja, 3 iz Maribora, 3 z Gorenjske itd… od vsepovsod. Že od 8. ure se je proti domačiji Benetič razlivala reka oranžnih udeležencev srečanja. Pričakali so nas prostovoljci, gasilci in sošolci iz belokranjskih skupin Šole zdravja, nam zaželeli dobrodošlico z belokranjsko pogačo, ter nas usmerili do info točke in ostalih stojnic, kjer smo lahko preizkusili svojo zmogljivost, se sprehodili po Svitovem črevu, izmerili krvni tlak. Na ogled smo imeli bogato ponudbo petnajstih stojničarjev, rokodelcev s certifikatom Blagovna znamka belokranjsko, kjer so si člani lahko kupili spomin na Belo krajino.

Zbrane sta z nagovorom pozdravila nova predsednica društva Zdenka Kavčič, župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki nas je zelo pohvalil in povedal, da včasih telovadi s skupino v Črnomlju ter poudaril, da so vaje zelo dobre, ker se na koncu vaj počuti zelo razgibano. Srečanja se je udeležila tudi direktorica direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje Vesna Marinko., ki je tudi telovadila z nami, v svojem nagovoru pa je povedala: “Taka skupnostna srečanja zagotovo krepijo medčloveške odnose, kar je odločilno za dolgo in kakovostno življenje, prav vaša skrb za redno rekreacijo je inspiracija tudi za nas na Ministrstvu za zdravje in potrjuje pravilno odločitev ministrstva, da vas podpiramo že 15 let.” Sledila je jutranja vadba na travniku pod Gradom Vinica, ki jo je tokrat vodil mladi kineziolog s štajerskega konca Simon Jurmić, ki je obenem napovedoval vaje in jih začinil z duhovitimi komentarji. Na odru sta se mu pri telovadbi pridružila tudi Andraž Purger in Eva Jeza, strokovni kader našega društva.

Po skupni telovadbi je prireditev popestril nastop folklorne skupine KUD Vinica z belokranjsko belo nošo. Po zaključku uradnega dela prireditve smo se udeleženci srečanja podali na Viniški grad, pohod ob Kolpi,  voden pohod po romarski poti na Žeželj, ogled Spominske hiše Otona Župančiča, katero si je vodeno ogledalo čez 300 naših članov. Nekatere skupine so si organizirale popoldansko aktivnost in se z avtobusom odpeljale v Krajinski park Lahinja, nekateri so si ogledali Muzejsko hišo v Semiču. Večina pa je ostala ob reki Kolpi, se družila s sošolci in uživala v prekrasnem vseslovenskem dnevu Šole zdravja. Kar nekaj naših članov se je udeležilo različnih praktičnih delavnic, ki so jih izvajali: Center za krepitev zdravja Črnomelj, NIJZ, Fakulteta za šport, Gasilska zveza Črnomelj, diagnostika telesa na osnovi bioenergije, KUD Vinica ali pa so se z Andražem, vodjo projekta “Dihamo z naravo”, odpravili  do čudovite jase ob Kolpi in se v senci dreves seznanili z vadbo “Dihamo z naravo”. Viniški kraj smo kaj kmalu pobarvali oranžno. Za pustolovščino, ki je bila nepopisna se moramo zahvaliti mnogim, tudi družinskim prostovoljcem Mojce Šikonja in Zdenke Kavčič, ki so pripomogli pri hitri delitvi bonov in vseh ostalih informacijah na info točki. Posebna hvala gre našim velikim gasilcem, ki vedno priskočijo na pomoč. Gasilci PGD Vinica so pomagali pri organizaciji in pospravljanju prireditvenega prostora in so kombijem vozili naše člane, ki težko hodijo do avtobusov.

Družabno-telovadni dan v Vinici smo udeleženci srečanja, ne glede na zelo topel dan, zaključili prijetno, polni novih vtisov, saj smo po vsakem takem srečanju bogatejši za nekaj novih prijateljstev, prijetnih spominov, pa spoznali smo še en idiličen kraj prelepe Slovenije.

Zapisala: Neda Galijaš

Foto: Jani Pavlin, Neda Galijaš

                 

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki