DAN DUŠEVNEGA ZDRAVJA, 10. oktober 2023

V medijih je vedno več govora o pomenu duševnega zdravja, ki je velik izziv sodobni družbi. V društvu Šola zdravja smo se med pandemijo Covid-a na to primerno odzvali. Leta 2020 smo začeli projekt Dihamo z naravo, ki ga je podprlo Ministrstvo za zdravje in njegova glavna skrb je duševno zdravje.

Osredotočili smo se na izobraževanje strokovnega kadra, prostovoljcev, ki so prenesli preproste metode umirjanja in čuječnosti v lokalno okolje. S prenosom znanja in odpiranjem možnosti brezplačnega sodelovanja vseh generacij smo do danes aktiviral 26 skupin po Sloveniji.

V obdobju od marca do septembra 2023 smo zabeležili več kot 3000 obiskov na naših vadbah!

Kaj je duševno zdravje?

Duševno zdravje nam omogoča, da doživljamo življenje kot smiselno, da smo ustvarjalni in aktivni, da sprejemamo sami sebe in svoja čustva, da čutimo pripadnost družbi, v kateri živimo, in prispevamo k njenemu razvoju in napredku. Dobro duševno zdravje opisujemo s prisotnostjo doživljanj, zaznav in čustev, kot so sreča, zadovoljstvo, samospoštovanje, odnosi z drugimi ljudmi, vsakodnevno delo in sposobnost posameznika, da obvladuje svoje življenje in se uspešno sooča z izzivi in problemi.

(vir: https://www.zadusevnozdravje.si)

Da lahko prepoznamo določena čustvena stanja iz katerih pogosto delujemo, kot so strah, jeza, žalost in/ali skrb, pa potrebujemo pavzo. Ta trenutek zavedanja, umirjanja misli, sproščenega dihanja nam omogoča refleksijo nad doživetim izzivom in spuščanje nabranih čustev. Tako naredimo prostor za nasmešek in pozitivno mišljenje, postavljanje novih ciljev in zdravih mej z sabo in okolico.

Do konca oktobra imate možnost to delati v skupini, vodeno, v naravi. Preverite ali se skupina Dihamo z naravo nahaja v bližini vašega kraja.

V kolikor bi v novi sezoni Dihamo z naravo, marec – oktober 2024, želeli sodelovati in/ali aktivirati skupino v vašem kraju, pišite na: andraz@solazdravja.si

Vadba Dihamo z naravo, vam nudi izkušnjo preprostih metod čuječnosti, umirjanja misli in sprostitev živčnega sistema. V kolikor je vaš čustveni izziv večji, vam lahko priporočamo obisk Centra za duševno zdravje.

Po državi že deluje 16 od načrtovanih 25 regionalnih centrov za duševno zdravje odraslih, in sicer v zdravstvenih domovih v Celju, Domžalah, Kočevju, Kopru, Logatcu, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Ormožu, Posavju, na Ptuju, Ravnah na Koroškem, v Šentjurju, Tolminu, Trbovljah in Velenju.

Hkrati je vzpostavljenih tudi že 21 od 28 predvidenih centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, in sicer v Brezovici, Celju (2 tima), Domžalah, Jesenicah, Idriji, Ljubljani – enoti Center in Vič-Rudnik, Mariboru (2 tima), Murski Soboti, Novi Gorici, Ormožu, Piranu, Posavju, Postojni, na Ptuju, Ravnah na Koroškem, v Škofji Loki, Trbovljah in Velenju.

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki