Veržejska kronika, 15.-19.4.2024

Podrobno poročilo o letošnjem spomladanskem taboru v Veržeju je spisal strokovni vodja Simon Jurmić, ki je bil mentor udeležencem tega tedna::

Ponedeljek: Prihod je potekal brez problemov. Četudi kdo zamudi kosilo, ga kuharji počakajo in postrežejo v kasnejših urah. Prvi dan se je začel z večernim sestankom, ki je vseboval: predstavitev udeležencev, predstavitev programa, dogovor o programu, razdelitev v skupine za razne igre, začetek skritega prijatelja, izbira tedenska mota: BRATSTVO, igre po skupinah, priprava na »pokaži kaj želiš« za zadnji dan …

TorekGlavno dogajanje je bilo izobraževanje 1000 gibov. Usposabljanja se je udeležila glavnica (29 oseb) iz že prisotnih na taboru Šole zdravja v Veržeju in manjšina (15 oseb) iz okoliških skupin. Prisotni so bili iz skupin: Radenci, Gornja Bistrica, Čerensa – Črenšovci, Gornja Radgona, Ižakovci, Srednja Bistrica, Lipov cvet – Lipa, Beltinci, Melinci, Mengeš, Starše, Spuhlja, …  Zvečer je potekal sestanek: pregled dneva, pregled jutrišnjega programa, prijave in koordinacije za aktivnosti. Dogovor o vajah “Dihamo z naravo”. Igre po skupinah. Po sestanku smo gledali Jugoslovansko klasiko »Vesna«, ker radi gledajo stare filme, zato jim zmeraj postrežem z najlepšimi in najstarejšimi. 

SredaNa lončarski delavnici je zmeraj lepo in pestro. Udeležili so se je skoraj vsi, saj ni problema s prostorom.  Za turistični ogled smo se odpravili v čebelarstvo Tigeli v katerega radi zahajajo udeleženci tudi na prejšnjih taborih.  Imeli smo vaje Dihamo z naravo, ki so ga vodili udeleženci.  Sestanek: Razno usklajevanje in prijave (kolo, bučno olje, lončarski izdelki, …) pregled dneva, pregled jutrišnjega programa, prijave in koordinacije za aktivnosti. Igre po skupinah. Po sestanku smo imeli degustacijo vina.

ČetrtekVaje za moč so bile v obliki praktičnega seminarja. Udeleženci so bili navdušeni. Imeli smo vaje Dihamo z naravo, ki so ga vodili udeleženci. Odšli smo na kolesarski izlet. Opravili skoraj 20 km in si ogledali razne zanimivosti v okolici (predstavitev križa, sv. Florijana, mrtvic, …) Po kolesarjenju smo odšli na zanimivo predavanja G. Petra -> hvaležnost.  Po večerji je je v prostorih Zavoda potekala razstava umetnin in po njej smo imeli zaključni večer. Težko je spravit lepoto, ki je bivala med nami v zraku, na papir. Bilo je lepo in močno. Pregled tedna, skriti prijatelj, zdravica, ples, …

Opomba.
Skriti prijatelj: prvi dan vsak dobi listek z naključnim imenom, zadnji dan tisto osebo obdari s simboličnim darilom. Močna aktivnost. 

PetekOdhod, poslavljanje in izmenjava mail naslovov za izmenjavo fotografij.

Pokaži kaj želiš

Svoje doživetje glede tabora in zadnjega zaključnega večera “Pokaži kaj želiš” nam je po elektronski pošti poslala gospa Jana Dobnik iz skupine Starše, ki se je na zaključnem večeru predstavila s pesmico. Seveda so jo spremljali  tudi ostali udeleženci tabora, saj pesem je zajela celotno tedensko dogajanje na taboru. Tole nam je napisala:

V tem tednu sva bila z možem na rekreativno izobraževalnem tednu v Veržeju. Bilo je čudovito. Zadnji večer je naš Simon napovedal “Pokaži kaj znaš” in tako sem napisala pesem o aktivnostih tega tedna. Res je precej dolga, ampak teden je bil res bogat z aktivnostmi.  Pesem se je vsem zdela zabavna in smo jo zapeli skupaj, poje pa se na znano melodijo  prleške pesmi Fse kaj lazi po ten sveti, napni vüha zlo….”

VERŽEJSKA KRONIKA

Dere sem jaz stari 
bia, te je lüšno b’lo,
v Šolo zdravja sem jaz hodil, telovad’li smo. 
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

V ponedeljek smo se zbrali
tam v Veržeju mi,
Simon naš pa je poskrbel,
da smo skupaj b’li.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Smo zvečer se skupaj zbrali
in spoznali se,
se v skupine razdelili
in igrali se.
Tralala, tralala, tralala, tralala …

Vsak dan ob pol osmih zjutraj
smo se zbrali mi,
1000 gibov naredili,
da nas zeblo ni.
Tralala, tralala, tralala, tralala 4x

V torek Simon je povedal
nam, kako je prav,
potlej dobro je pogledal,
kak’ nam uspeva kaj.
Tralala, tralala, tralala, tralala 4x

V sredo smo bili lončarji,
glino mučkali,
igrico smo naredili
si za krajše dni.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Smo čebele obiskali,
dež nas močil je,
one so lepo brenčale,
mi sladkali se.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Zbrali smo se med drevesi,
umirili se,
dihali smo mi z naravo,
v srcu je lepo.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Na večernem kvizu zbrali
smo v dvorani se,
pa možgane v tek pognali,
se iskrilo je.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Nas v četrtek sonce zlato
prebudilo je.
Vaje smo za moč spoznali,
preznojili se.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Da popoldne je bolj kratko,
poskrbi kolo.
Na izlet smo se podali
v okolico.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Vsak je zase nekaj našel,
če le hotel je,
da se kdo bi dolgočasil,
nemogoče je.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Simon res je prava faca,
ko skrbi za nas,
vse aktivnosti ureja,
res je pravi as.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

V Marjanišču poskrbeli
za ugodje so,
jih ne bomo pozabili,
ker lepo je b’lo.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Ko pa pride petek zadnji,
čas bo za slovo,
se domov bomo podali,
morda bo hudo.
Tralala, tralala, tralala, tralala  …

Projekt več dnevnega usposabljanja s strokovnim kadrom financira FIHO.  

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki