Predstavitev DŠZ na Mednarodni delavnici za seniorje, Inštitut Antona Trstenjaka

Obiskali smo Inštitut Antona Trstenjaka, ki sodelujejo v mednarodnem Erasmus projektu Innovative Techniques Of Seniors Activation. Projekt vključuje udeležence iz Italije, Bolgarije, Poljske, Cipra, Srbije in Slovenije. Povabili so nas, da udeležencem v angleščini predstavimo Društvo Šola zdravja.

Na solsticij 20. junija 2024 smo se zbrali zunaj pred inštitutom Antona Trstenjaka in ob 9.30 se je začelo predstavitev, ki ga je imel strokovni sodelavec društva Andraž Purger. Prisotnim udeležencem je  v angleščini predstavil Društvo Šola zdravja in vodil jutranjo vadbo “1000 gibov”. Po vadbi so udeleženci izrazili veliko navdušenje in zanimanje o naši jutranji vadbi, zanimalo jih je, kje lahko najdejo vaje na spletu. V predavalnici smo si ogledali našo spletno stran in jim  predstavili organiziranost društva.

Srečanje se je nadaljevalo s predstavitvijo dobrih praks, ki jih izvajajo seniorji po Evropi. Nekatere ideje so dobrodošle tudi za naše članice in člane, ki jih lahko uporabite v praksi:

  • ga. Alenka Ogrin iz inštituta Antona Trstenjaka je delila temo: deljenja stvari (vrtalni stroj, kosilnic,…), prevozov in zelenjave. Projekti, ki se že izvajajo v Sloveniji.
  • Italija – skupinsko ustvarjanje iz gline, slikanja, plesa,…
  • Delavnica: Izmenjava oblačil in nakita med seniorji.
  • Aktivnosti, ki presegajo miselne omejitve starejših; deljenje modrosti, idej in tem, ki so jim pomembne.
  • Delovna kava – izmenjava mnenj na temo, ki jo izberejo. Eden vodi, npr. : Kaj zate pomeni aktivna starost?, podvprašanja, vsak odgovori na vsa vprašanja, 5-6 oseb za mizo. Brainstorming, nato skupinsko pisanje, zabeležena mnenja udeležencev. Namera je, da se na koncu najde en odgovor, vmes debata in argumentiranje svojega mišljenja.
  • Delavnica fotografiranje ulice (izbrane teme), nato razprava, zakaj so slikali, kaj je zgodba za sliko. Na koncu javna razstava fotografij, kjer se povežejo z skupnostjo.
  • Poljska, fundacija Mapa Pasji, Designig public spaces – Skupno oblikovanje prostora, najprej pogledate zemljevid, kjer najdete mesta, ki bi se lahko prilagodila starostnikom in date predlog na občino, da se prostor prilagodi seniorjem.
  • Iskanje zaklada; lahko se izvaja kadarkoli in kjerkoli, pripraviš navodila in skriješ zaklad. Narediš zgodbo, da obiščejo kotičke kjer še nikoli niso bili.
  • Srbija; učenje kako se dodaja članke in modrosti v Wikipedijo. Veliko seniorjev je izobraženih in lahko dodajo delček svojega znanja svetu.

Poročal:  Andraž Purger,  prof. športne vzgoje
Vodja projekta Dihamo z naravo

Povezane Objave