Sodelovali smo na razstavi Body Worlds Vital

MLADI SO NAŠA PRIHODNOST

Drustvo Šola zdravja je v obdobju od septembra 2018 do konca januarja 2019 na gospodarskem razstavišču v Ljubljani izvedlo več kot 15 predavanj za priblizno 500 šolskih otrok in 400 dijakov na temo Aktivna delavnica Šole zdravja.

Razstava Body Worlds Vital je vsebovala veliko znanj na področju človeškega  telesa, v gibanju in starosti in res bi bilo škoda, da ne bi vsebino povezali v poučno spoznavanje življenja, tudi starejših generacij.

Otroci in mladi so na naših predavanjih, ki sva jih vodila strokovna sodelavca Šole zdravja Mojca Grojzdek in Andraž Purger  spoznavali sebe kot središče dogajanja v prenosu v dobo starejših.

Kaj se dogaja z  nami, ko enkrat postanemo generacija, ki se stara, kako skrbeti zase, kako opaziti ljudi, ki nas obdajajo in kako razumeti in tudi pomagati. Telo in um moramo razumeti kot dve povezani celoti, ki delujeta usklajeno in pametno, predvsem pa zdravo.

Razumeti nas, ko smo enkrat starejši, s čim se srečujemo, kako preživljamo prosti čas, druženje, kako premagujemo osamljenost. To smo skušali mlajšim predstaviti in jih pozvati, naj  nam na nek način pomagajo, nas opazijo in razumejo.

Dotaknili smo se tudi vloge prostovoljca, kje dobiti prve informacije in se usmeriti v to, da smo aktivni v družbi.

Predavanja so se izkazala kot dobra motivacija, aktivacija in razumevanje mladih v odnosu do strejših. Veliko jih je vzelo naš letak in si zadalo nalogo, da ga preda bližnjemu, sosedu ali znancu z namenom, da se le ti aktivirajo in družijo v zdrava društva, kot je naše Društvo Šola zdravja.

Spoštovanje generacij se oblikuje skozi leta. Predavanja so prava pot, da gradimo generacijo, ki bo razumela in povzela vse izrečene besede za dobro in aktivno delo.

Strah, veselje, žalost, navdušenje, tolažba, igrivost, radoživost vse to je v mladih kot tudi v starejših, zato smo na koncu v tem vsi skupaj in z razumevanjem drug drugega in to je resnično prava pot.

Za Društvo Šola Zdravja,
Mojca Grojzdek, strokovna sodelavka Društva Šola zdravja

(foto) Mojca Grojzdek

Poročilo Body Worlds Vital

Avtor: prof.šp.vzg. in terapevt TKM Andraž Purger

Od oktobra do januarja 2019 je v Ljubljani gostovala razstava Body Worlds Vital. Prek izjemnih eksponatov smo si imeli priložnost ogledati kako človeško telo izgleda pod kožo. Razstava je bila zelo poučna, videli smo izgled naših prebavil, srčno žilni sistem, živčni in pljučni sistem. Možen je bil tudi ogled animiranih filmov, npr. o poteku napredovanja Alzheimerjeve bolezni, o nastanku bolezni raka na nivoju žil, ipd. Videli smo kako izgleda umetna proteza kolka v prerezu, dobesedno črna pljuča kadilca ter aorto z žilno protezo in osteoporotično koleno.

Gospod dr. Gunther von Hagens iz univerze Heidelberg, ki je izumil plastinacjio – postopek, ki prepreči propadanje človeškega telesa – nam je omogočil vpogled v čudovit sistem našega telesa. Razstava je vredna ogleda tudi pri naslednjem gostovanju.

Društvo Šola zdravja je bilo na razstavi prisotno z aktivnimi predavanji za osnovne in srednje šole, ena izmed jih je bila tudi mednarodna Britanska šola iz Ljubljane, za katero smo predavanje pripravili v angleščini. Vsak petek so obiskovalci razstave lahko poslušali predavanje Telo kliče, kjer je profesor športne vzoje in terapevt Andraž Purger dopolnil manjkajoči mozaik razstave, saj so lahko na predavanju izvedeli vse o fasciji, ki je edino tkivo, ki na razstavi še ni bilo omenjeno. Del predavanja je bilo namenjeno predstavitvi društva Šola zdravja in aktivnostim, ki jih izvaja po celi Sloveniji. V sklopu razstave se je teh predavanj udeležilo več kot 200 posameznikov, med njimi tudi nekaj oranžnih skupin. Odziv udeležencev je bil zelo dober. Večina ljudi društva Šola zdravja ni poznala in z zanimanjem so si ogledali slike iz regionalnih srečanj in slike skupin iz različnih delov Slovenije ter največkrat komentirali: “Ja saj, to sem pa res enkrat videla, da telovadijo tam zjutraj!”

Vsi, ki smo razstavo obiskali smo se marsikaj naučili, predvsem pa, da zdrav življenski slog preprečuje nastajanje številnih bolezni. Ko na lastne oči vidiš kaj se dogaja s telesom če zanj ne skrbiš, ti postane jasno, da je vsakodnevno gibanje glavni ključ do zdravja!

Andraž Purger, prof. športne vzgoje

Povezane Objave