Prireditev ob 10. obletnici Društva Šola zdravja – Domžale, 23.10.2019

Predsednica društva Zdenka Katkič je v svojem nagovoru ob 10. obletnici orisala potek začetka Šole zdravja, od nastanka do širjenja ideje po celotni Sloveniji. Po desetih letih je društvo z velikimi napori in odrekanji preraslo v množično gibanje odraslih. Seveda brez podpore Ministrstva za zdravje, nekaterih občin in različnih inštitucij ter ustanov ne bi šlo, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Prireditev ob 10. obletnici našega društva je priložnost, ko se lahko ozremo na prehojeno pot in pogledamo sadove našega preteklega obdobja, na katere smo lahko upravičeno ponosni prav vsi, ki se na 203 lokacij v 81 občinah srečujemo vsako jutro. 4.500 nas je že v naši veliki družini, katere glavno vodilo je, da vsak nov dan začnemo s telovadbo in druženjem. In ravno kombinacija obojega je pripeljala do tega, da skupaj kot družina skrbimo za svoje zdravje, telesno aktivnost in drug za drugega.

Društvo Šola zdravja je v zadnjem desetletju v Slovenji na področju spodbujanja rekreacije in zdravega načina življenja naredilo velik korak naprej. So se pa z namenom rekreacije, športnega udejstvovanja in zdravega načina življenja ljudje združevali že v preteklosti, prav tako so nemalokrat tudi s strani nekaterih znanih osebnosti prihajale pobude k bolj pogostemu gibanju in zdravemu življenjskemu slogu.

  • Oktobra 1863 je v deželi kranjski nastalo prvo sokolsko društvo. Na pobudo in predlog Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez, da bi bil 1. oktober nacionalni praznik »Dan športa za vse slovence«. Podobno kot je kulturni praznik. V najboljših letih so imeli čez 40.000 članov in podpornikov. Franjo Levstik, Viktor Murnik, olimpijec Leon Štukelj so najbolj znani sokolovci.
  • Iz sokolovskih društev so se po 2.svetovni vojni oblikovala društva TVD Partizan. Verjetno vas je veliko bilo tudi aktivnih v teh društvih. Tudi sama sem bila 10.let članica. Kultura gibanja se zelo pozna v krajih, kjer so, nekje še sedaj delujejo TVD Partizanska društva. Najbolj znana osebnost, olimpijec je te dni praznovala 80 let Miro Cerar.
  • Se spomnite obdobja akcij »kavelci in korenine«, Brazde vzdržljivosti, pa gradnja Trim stez? Mito Trefalt se je preko TV ekranov trudil, da bi vsi Slovenci gibali.
  • Temu cilju sledi tudi Društvo šola zdravja. Ideja se začne realizirati leta 2006, ko začne telovadit prva skupina v Celju. V nadaljnjih 3 letih so je aktiviralo še 10 skupin. Bil je tudi čas, da se te skupine tudi organizirajo in formalno registrirajo. Iz Upravne enote Domžale smo 23. oktobra 2009 prejeli sklep, da je registrirano Društvo šol zdravja. Večina v dvorani je telovadila že pred tem datumom.

Če se ozrem na prehojeno pot, lahko rečem, da nam je uspelo zelo veliko, a kljub temu nas v prihodnosti čaka še veliko dela. Naše delovanje v prihodnosti bo sledilo viziji in ideji dr. Nikolaya Grishina. Želimo, da bi vsa Slovenija zjutraj sijala v oranžni barvi in telovadila, izvajala vaje 1000 gibov po metodi dr. Nikolaya Grishina.

(Izvleček iz uvodnega nagovora predsednice DŠZ Zdenke Katkič ob 10. obletnici društva v Kulturnem domu Franca Bernika, Domžale)

Foto: Ubald Trnkoczy

Povezane Objave