Člani krških skupin na vseslovenskem srečanju članov Društva Šola zdravja v Vinici

V soboto, 2. 9. 2023, smo se člani ŠZ Krško odpeljali z avtobusom v Vinico v Beli krajini. Pot nas je vodila preko Novega mesta, preko slikovitih dolenjskih krajev in skozi kraj Suhor. Po skoraj 2-urni prijetni vožnji, smo prispeli v Vinico, rojstni kraj našega znanega poeta OTONA ŽUPANČIČA. V Vinici smo doživeli prisrčno dobrodošlico. Najprej nas je pozdravila, predsednica Društva ŠZ, prof. ZDENKA KAVČIČ. Potem so nas belokranjski gostitelji počastili: s čajem, kavo in z zelo okusno, tradicionalno belokranjsko pogačo. Vseskozi pa so nas spremljale po zvočniku, prelepe izvirne melodije belokranjskih pesmi. Nato smo si ogledali, bogato obložene stojnice, na katerih so domačini prodajali originalne izdelke, značilne za Belo krajino. Tako niso primanjkovale izvirne belokranjske pisanice, dalje umetelno izvezeni prtički, z lepimi vzorčki in ornamenti. Vse to je bilo izvezeno na pristnem domačem platnu, kajti Bela krajina je znana, da še domačini ročno izdelujejo iz lanu – laneno platno. Deležni smo bili tudi degustacije – pokušine pravih odličnih vrst vina, kot je zelo znana metliška črnina. Na ogled je bilo še mnogo raznolikih stojnic in delavnic. Naj omenim delavnico, kjer smo se lahko praktično preizkusili, in to individualno, z BIOTERAPIJO – ZDRAVLJENJA Z BIOENERGIJO. Kdor je želel, so mu izmerili tudi krvni tlak ter z izbiro mnogih napitkov testirali naše okušalne brbončice, ali je napitek: slan, sladak, grenak ali kisel. Po ogledu zanimivih stojnic smo prisluhnili vsebini bogatega kulturnega programa.

Preden smo pričeli z našo vadbo 1000 gibov, po metodi dr. NIKOLAYA GRISHINA, so nas pozdravili gostitelji. Najprej črnomaljski župan ANDREJ KAVŠEK, nato VESNA MARINKO, iz Ministrstva za zdravje RS. Spodbuden govor je imela tudi prof. Zdenka Kavčič. Po bogatem kulturnem programu, je sledila naša vadba. To vadbo je vodil SIMON JURMIČ, ki je celotno vadbo izpeljal v nekolikanj humoristični obliki, v veliko zadovoljstvo članstva Društva ŠZ. Ob zaključku kulturnega programa nas je Folklorno društvo OTON ŽUPANČIČ ČRNOMELJ, razveselilo, z zanimivimi in izvirnimi ritmi belokranjskih plesov. Po končanem uradnem delu programa, smo pa še vsi prejeli, kupone za malico, ki je bila zelo okusna.

Naj zaključim, VSESLOVENSKO SREČANJE ČLANOV ŠZ V VINICI, je odlično uspelo, tako vsebinsko, kot organizacijsko, za kar imajo zasluge naši gostitelji. Zato ISKRENE ČESTITKE in VELIKA HVALA, vsem organizatorjem! Radi se bomo spominjali – še dolgo tega srečanja, kajti na vseh nivojih prijaznega snidenja z gostitelji v Vinici, se je vsepovsod pokazalo in na široko odprlo veliko, toplo, plemenito in dobro belokranjsko srce.

Hvaležni pa smo tudi naši odlični vodji Podružnice ŠZ št. 18 Krško, v katero je vključena tudi ŠZ Kostanjevica na Krki, diplomirani ekonomistki HELENI ŠPANOVIČ, ki je ta izlet odlično pripravila in enako strokovno vodila.

Članstvo Društva ŠZ Krško se iskreno zahvaljuje mestni občini Krško, za delno finančno pomoč, za prevoz.

Pa še to, VSESLOVENSKO SREČANJE V VINICI je letos bilo že 20., ampak Tartinijev trg v Piranu pa tudi pogrešamo, ker smo imeli člani Društva ŠZ, pogosto taka srečanja …

V Krškem, 6. 9. 2023

V imenu skupine ŠZ Krško, certificirana vaditeljica Zora Pevec (specialni pedagog v pokoju).

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki