Skupina Vipava telovadi že pet let

Zadnji mesec je bila skupina Vipava, ki deluje v okviru Društva Šole zdravja, zelo dejavna. Najprej se je nekaj naših članov udeležilo delavnic v okviru Centra za krepitev zdravja, s poudarkom na zdravi prehrani, dobri ustni higieni in gibanju.

V okviru obeležitve mednarodnega dneva starejših pa smo se pridružili medgeneracijskemu srečanju vseslovenske akcije »Pokloni čas, polepšaj dan«, s poudarkom na izzivih staranja v novogoriški regiji. Vsi navzoči se zavedamo pomena povezovanja in prenosa znanj med generacijami za boljši skupen jutri. Z veseljem smo si ogledali tudi predstavitev projekta Tera/GIB. Čeprav sami vsakodnevno telovadimo, smo v predstavitvi našli še kakšen dodaten izziv za izboljšanje svojega vsakodnevnega gibanja.

10.oktobra pa smo tudi sami praznovali svojo peto obletnico delovanja, ki smo jo obeležili, kot se za tako število let delovanja tudi spodobi. Veseli smo, da se je število članov v tem času podvojilo iz 13 v prvem letu na sedanjih 26. Še vedno telovadimo vsako jutro od ponedeljka do petka ob 7.30 na dvorišču Lanthierjevega dvorca v Vipavi. Nekoliko nam je sicer telovadbo okrnila korona, vendar nam je društvo omogočilo telovadbo preko zooma in preko lokalnih TV.

Praznovanje same obletnice smo začeli z jutranjo telovadbo. Nanjo smo povabili tudi kineziologinjo ge. Evo Jeza, ki je jutranjo vadbo tudi vodila. Pokazala je, kako se pravilno izvajajo vaje in opozarjala na napake, ki se pri tem rade pojavijo. Gostje iz drugih društev: Nove Gorice, Dobove, Divače in Novega mesta so se našemu praznovanju pridružili že pri jutranji telovadbi.

Voditeljica skupine društva Šola zdravja Vipava, ga. Ivica Čermelj, je vse lepo pozdravila, predstavila goste ter vse povabila na kratko druženje ob pijači in dobrotah, ki so jih v ta namen pripravile članice.

Sledil je odhod v občinsko sejno sobo. Župan Občine Vipava, mag. Anton Lavrenčič, je vse pozdravil, poudaril pomen redne telovadbe za ohranjanje zdravja ter izrazil pripravljenost občine, da bo po svojih močeh podpirala delovanje društva. V okviru tega bo društvo lahko uporabljalo prostore, ki jih občina ureja za medgeneracijsko druženje.

Sledilo je predavanje strokovne sodelavke društva ŠZ, kineziologinje mag. Eve Jeza z naslovom Vadba za moč za starejše in delavnice, na katerih je prikazala nekatere vaje za moč primerne za starejše, ter vaje za moč, ki se izvajajo z elastičnimi trakovi.

Tako se je praznovanje zaključilo delovno. Ob izvajanju vaj smo se vsi dobro razgibali. Bili smo zadovoljni, saj je bilo praznovanje poučno, prijetno in je potekalo v sproščenem vzdušju.

Voditeljica skupine Vipava pa je vse udeležence obdarila s svinčniki, ki jih bodo s svojim napisom »TELOVADIMO ŽE PET LET« spominjali na praznovanje in telovadbo.

Nekaj udeležencev je z veseljem zapisalo svoje misli ob praznovanju in z nami delilo njihov pogled na skupno telovadbo in druženje.

Branka: Ko sem se po desetletju vrnila domov v Vipavo, da sem lahko skrbela za svojo bolno mamo, me je v skupino povabila starejša članica, za kar sem ji zelo hvaležna. Hvala Valči!!! Z vključitvijo v društvo sem tudi ponovno vzpostavila vezi med Vipavkami. Rada telovadim, ker si v pol ure razgibam celo telo. Še dan je lepši, ko se tako začne. Da narediš nekaj zase! Druženje po končani vadbi mi tudi veliko pomeni. Pogovori nas ponesejo marsikam.

Boža: Jutranja telovadba ŠZ mi veliko pomeni, ker si že zjutraj razgibam celo telo in tako cel dan z lahkoto in dobro voljo vse hitreje uredim.

Duško: Telovadbi sem se priključil na pobudo žene kot prvi moški. Vesel sem, ker se je skupini pridružil še eden.

Marina: To je telovadba, ki poteka ob istem času po celi Sloveniji, zato se spomniš, da telovadijo tudi v drugih krajih. Moja sestra telovadi v Novi Gorici. Po smrti moža ji je skupina bila v veliko oporo in sestra večkrat pove, da je zaradi tega bilo tudi žalovanje lažje. Ko se razgibaš in raztegneš celo telo, je tudi bolečin manj. In če redno telovadiš, ne potrebuješ toliko tablet, ker ti že telovadba pomaga.

Katja: Z veseljem zjutraj vstanem in začnem dan, ker vem, da se bom nadihala svežega jutranjega zraka in obenem razgibala celo telo, od glave do pete, pa še družila se bom z isto mislečimi, polnimi optimizma, ki ne jamrajo za tegobami, ki pestijo našo starost, pač pa s smehom in dobro voljo premagujemo vsakodnevne bolečine in težave. Pa jutranja kavica ob klepetu tudi paše.

Zdenka: Hvaležna sem, da se lahko udeležujem jutranje telovadbe v sklopu Društva zdravja, in sicer po Metodi 1000 gibov. Na ta način vsaj malo doprinašam k reku “zdrav duh v zdravem telesu”. Nenazadnje pa smo vsak dan tudi za en cel dan starejši.

Utrinke zbrala Ivica Čermelj

Povezane Objave

Izpostavljeno

ARHIV OBJAV
Prihajajoči dogodki